quiet napisał: Także wolę teraz wydać więcej niż za 2 lata znów wymieniać.
Jak widać, nawet uznany producent nie aktualizuje oprogramowania, a może są już jakieś ograniczenia sprzętowe. Kilka lat to bardzo dużo w IT.
Podsumowując:
Mieszkasz w domu, więc nie masz problemu z mnogością sieci WiFi od sąsiadów za ściany.
Router musi obsłużyć łącze gigabitowe.
Nie masz np. Oculus 3 połączony z ekranem komputera, więc nie wymagasz najszybszego połączenia WiFI
Router musi mieć wydajny VPN server - polecam zmienić OpenVPN na WireGuard, będzie szybciej.
Nie narzekasz na wydajność dotychczasowego routera.
Klientów w sieci wewnętrznej masz niewielu i dotychczasowy router ich obsługiwał.
Nie wiem czy jest sens szukać czegoś innego niż RT-AX57. Za przyszłościowe można uznać WiFi 7. Jednak urządzeń klienckich wspierających 802.11be jest jak na lekarstwo.
Ponieważ nie masz zapchanego pasma radiowego sieciami bezprzewodowymi sąsiadów to nie ma sensu nawet router z pasmem 6 GHz, czyli WiFi 6e. Nie potrzebujesz szybszej transmisji, wiec również i tu 6 GHz również jest zbędne.
Podam przykład urządzeń z których sam korzystam: Ubiquiti UniFi Express, czy Ubiquiti UniFi U7 Pro. Zobacz ceny i czy warto płacić, gdy masz jasno zdefiniowane potrzeby. W mojej ocenie Unifi robi fajne urządzenia, ale nie wiem, czy np sam UniFi Express by u ciebie wystarczył, czy musiał byś dokupić AP, jak np. U6+ czy U7PRO. I budżet dostaje skrzydeł
Asus ma bp. jedyny router z WiFi 7, ROG Rapture GT-BE98, i chce jeszcze więcej pieniędzy.
Możesz zobaczyć RT-AX82U. Tylko dwa routery Asusa wspierają WiFi 6e. Cena nawet OK, ale nie wiem czy wykorzystasz pasmo 6 GHz, gdy masz ustawiony jeden router pośrodku domu. Tu wiele zależy od konstrukcji budynku, rozmieszczenia pomieszczeń.
Może opcja wymiany taniego routera co kilka lat nie jest taka najgorsza? Gdybyś miał problemy z zasięgiem WiFi, wydajnością VPN, obsługa gigabitowego Internetu, dużą ilością urządzeń klienckich, potrzebą wydzielania osobnych podsieci dla kamer czy urządzeń smarthome... Nie wspominałeś o takich problemach
Możesz zobaczyć również urządzenia TP-Link'a. Wydaje mi się, że przez ostatnie lata bardzo pracowali nad swoimi produktami i są warte uwagi.