logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router wybrać do światłowodu Orange 1Gb/s: Asus RT-AX57 vs RT-AX58U?

quiet 04 Mar 2024 00:13 4269 19
REKLAMA
  • #1 20989246
    quiet
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Posiadam w chwili obecnej Asusa RT-AC58U. W domu mam światłowód Orange 1Gb/s z ONT. Posiadam też Funboxa 6 z którego nie korzystam. Z siecią domową często łączę się przez VPN (openVPN). Chciałbym stary router wymienić. Pytanie na co..w sumie to celuje w Asusa bo byłem z niego zadowolony. Myślę nad RT-AX57 lub RT-AX58U . Co byście polecili? A może nie ma sensu i instalować funboxa? Dzięki za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 20989275
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Napisz więcej informacji. Czego oczekujesz od routera? Czego oczekujesz od Wi-Fi? Jakie urządzenia podłączysz bezprzewodowo?
    Jaki metraż mieszkania? Domu?

quiet napisał:
    często łączę się przez VPN (openVPN).
    Jakiej wydajności oczekujesz?
  • REKLAMA
  • #3 20989437
    quiet
    Poziom 17  
    Od routera oczekuje bezpiecznego połączenia VPN poprzez open VPN. Do tego potrzebuję przypisywanie adresu IP po mac oraz DDNS. Czyli niezbyt wiele. Z routerem (serwer) będzie łączyć się max 3 klientów i będą korzystać z RDP, aplikacji dockerowych oraz baz danych + podgląd kamer. Mieszkanie 2 poziomy ok 100m2. Router umieszczony centralnie. Więc tu problemu nie będzie. Po WiFi łączą się telefony komórkowe oraz laptopy. Obecny Asus mi wystarcza ale open VPN krzyczy mi że protokoły są już stare i nie do końca bezpieczne. Stąd chęć wymiany.
  • #4 20989497
    freebsd
    Poziom 42  
    quiet napisał:
    instalować funboxa
    Nie wiem, czy wspiera funkcje VPN serwer.

quiet napisał:
    Myślę nad RT-AX57 lub RT-AX58U
    Wg opisu nie poszukujesz topowych rozwiązań, wiec sugeruję RT-AX57, skoro poprzedni router jest wystarczający. Korzyści z kanałów o szerokości 160 MHz w RT-AX58U wydają się w tym przypadku pomijalne.
    Jedyne co budzi trochę obaw, to pokrycie całego domu jednym routerem. Każde z pięter ma 100 m2?
  • #5 20989508
    quiet
    Poziom 17  
    Nie..całość mieszkania ma ok 100m2. Pierwsza kondygnacja ok 60m2, druga 40m2. W chwili obecnej nie mam problemu z pokryciem, nawet siecią 5GHz. Chciałbym żeby router był przyszłościowy...żeby posłużył kilka lat. Także wolę teraz wydać więcej niż za 2 lata znów wymieniać. Nie upieram się do podanych przeze mnie modeli.
  • Pomocny post
    #6 20989581
    freebsd
    Poziom 42  
    quiet napisał:
    Także wolę teraz wydać więcej niż za 2 lata znów wymieniać.
    Jak widać, nawet uznany producent nie aktualizuje oprogramowania, a może są już jakieś ograniczenia sprzętowe. Kilka lat to bardzo dużo w IT.

Podsumowując:
    Mieszkasz w domu, więc nie masz problemu z mnogością sieci WiFi od sąsiadów za ściany.
    Router musi obsłużyć łącze gigabitowe.
    Nie masz np. Oculus 3 połączony z ekranem komputera, więc nie wymagasz najszybszego połączenia WiFI :-)
    Router musi mieć wydajny VPN server - polecam zmienić OpenVPN na WireGuard, będzie szybciej.
    Nie narzekasz na wydajność dotychczasowego routera.
    Klientów w sieci wewnętrznej masz niewielu i dotychczasowy router ich obsługiwał.

Nie wiem czy jest sens szukać czegoś innego niż RT-AX57. Za przyszłościowe można uznać WiFi 7. Jednak urządzeń klienckich wspierających 802.11be jest jak na lekarstwo.
    Ponieważ nie masz zapchanego pasma radiowego sieciami bezprzewodowymi sąsiadów to nie ma sensu nawet router z pasmem 6 GHz, czyli WiFi 6e. Nie potrzebujesz szybszej transmisji, wiec również i tu 6 GHz również jest zbędne.
    Podam przykład urządzeń z których sam korzystam: Ubiquiti UniFi Express, czy Ubiquiti UniFi U7 Pro. Zobacz ceny i czy warto płacić, gdy masz jasno zdefiniowane potrzeby. W mojej ocenie Unifi robi fajne urządzenia, ale nie wiem, czy np sam UniFi Express by u ciebie wystarczył, czy musiał byś dokupić AP, jak np. U6+ czy U7PRO. I budżet dostaje skrzydeł :-)
    Asus ma bp. jedyny router z WiFi 7, ROG Rapture GT-BE98, i chce jeszcze więcej pieniędzy.
    Możesz zobaczyć RT-AX82U. Tylko dwa routery Asusa wspierają WiFi 6e. Cena nawet OK, ale nie wiem czy wykorzystasz pasmo 6 GHz, gdy masz ustawiony jeden router pośrodku domu. Tu wiele zależy od konstrukcji budynku, rozmieszczenia pomieszczeń.

Może opcja wymiany taniego routera co kilka lat nie jest taka najgorsza? Gdybyś miał problemy z zasięgiem WiFi, wydajnością VPN, obsługa gigabitowego Internetu, dużą ilością urządzeń klienckich, potrzebą wydzielania osobnych podsieci dla kamer czy urządzeń smarthome... Nie wspominałeś o takich problemach :-)
    Możesz zobaczyć również urządzenia TP-Link'a. Wydaje mi się, że przez ostatnie lata bardzo pracowali nad swoimi produktami i są warte uwagi.
  • REKLAMA
  • #7 20990194
    quiet
    Poziom 17  
    RT-AX82U całkiem fajny. I chyba go wezmę. Jedynie brakuje mi w nim VLAN. W Asusie chyba tylko VLAN mają RT-AX86U Pro oraz RT-AX88U Pro no ale cena już ok 1k. TP-Link odpada. Może i teraz jest ok ale mam złe wspomnienia z nim. Jeśli szedłbym w UniFi to chyba wziąłbym tylko AP + Sophos na jakimś starym kompie. 6e raczej nie potrzebuje bo nie mam sprzętu który by to obsłużył i w najbliższej przyszłości raczej nie będę miał.
  • #8 20990324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20990388
    quiet
    Poziom 17  
    Całą "sieciówkę" i serwer NAS (truenas) mam w małej serwerowni która jest w centralnym punkcie domu i do której są wszelkie skrętki doprowadzone. Kamery mam po LANie. Stacjonarne kompy i konsola też. Nie widzę sensu dodatkowych AP bo router ogarnia dobrze cały dom a po WiFi mam tylko dwa laptopy i 3 telefony no i parę urządzeń z HA.
  • #10 20990390
    freebsd
    Poziom 42  
    Erbit napisał:
    Ja mam nieduży dom i AP w sumie mam 5 - z czego dwa na zewnątrz.
    Mam podobnie :-) Jakiego sprzętu Kolega używa?

quiet napisał:
    Jedynie brakuje mi w nim VLAN.
    To mamy nową zmienną. Asus w mojej ocenia daje sporo plusów do poczucia bezpieczeństwa. Może warto przy nim pozostać. Ewentualnie może Microtik?
  • #11 20990420
    quiet
    Poziom 17  
    Jeżeli miałbym się uczyć mikrotika to chyba wybrałbym Sophosa. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to w sumie racja..choć mam AdGuarda postawionego więc z routera jedynie firewall. Coraz bardziej też zaczyna do mnie przemawiać RT-AX86U Pro. Ma VLan. Choć z drugiej strony płacić 300zł więcej (w porównaniu do RT-AX82U) za jedną funkcję..
  • #12 20990428
    freebsd
    Poziom 42  
    quiet napisał:
    Jeżeli miałbym się uczyć mikrotika to chyba wybrałbym Sophosa. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to w sumie racja..choć mam AdGuarda postawionego więc z routera jedynie firewall. Coraz bardziej też zaczyna do mnie przemawiać RT-AX86U Pro. Ma VLan. Choć z drugiej strony płacić 300zł więcej (w porównaniu do RT-AX82U) za jedną funkcję..
    Od kogoś bez potrzeb dotarliśmy do osoby świadomej swojej sieci. Nie kombinuj :-), zainwestuj w najtańszy SDR, czyli Unifi. Jak nie w UDM, to w Expres + AP.
  • #13 20990440
    quiet
    Poziom 17  
    Idea zapory ogniowej następnej generacji (NGFW) jest od dłuższego czasu w głowie. Tak tylko myślę czy do domu to ma sens. Trzeba się też tego nauczyć a czasu troszkę brakuje. I tak na szybko wymyśliłem że kupie lepszy router. Kurde chyba jednak wyciągnę z szafy kompa z Sophosem. Nawet mógłbym do tego zostawić obecny router w trybie AP. Ehh namieszałeś :P Muszę się przespać z tym. W sumie to kolejne 30-50 Watt na dobę..
  • #14 20990454
    freebsd
    Poziom 42  
    quiet napisał:
    Tak tylko myślę czy do domu to ma sens.
    Nie ma :-)

quiet napisał:
    W sumie to kolejne 30-50 Watt na dobę..

Stać Cię :-) Godzina Twojej pracy nie jest tania. PS.: nie zapomnij o UPS i łączu backup'owym.
    quiet napisał:
    będą korzystać z RDP, aplikacji dockerowych oraz baz danych

Ja na razie nie znalazłem tańszej platformy, by jak najmniej angażować się zarządzanie siecią. Nie jest idealna, ale nie zabija kosztami i da się lubić.
  • #15 20990462
    quiet
    Poziom 17  
    UPS jest..truenas`a podtrzymuje..i jest już wszystko przygotowane pod kolejnego kompa z sophosem. Aplikacje dockerowe i bazy danych mam na truenas`ie.
    Łącze backupowe :P tego jeszcze brakuje i sieć domowa lepsza niż w nie jednej firmie :P
  • REKLAMA
  • #16 20990482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20990485
    freebsd
    Poziom 42  
    quiet napisał:
    sieć domowa lepsza niż w nie jednej firmie
    10 Gbps światłowodem? :-)

Erbit napisał:
    Hmmm... nie warto o tym dyskutować, naprawdę Wszystkie AP to Mikrotik. Dwa z nich (te na zewnątrz) to jakieś RB411 lub coś takiego - takie z demobilu. Aczkolwiek nabrałem smaku na AX w Mikrotiku bo jest tam już roaming. Z drugiej strony - symulowany roaming na obecnych AP działa wystarczająco dobrze a duże prędkości po WiFi nie są moim priorytetem. Zmiany, które Mikrotik wprowadził w radiu są zaskakująco pozytywne (w końcu). Niestety zmiany te są widoczne tylko w architekturze ARM.

Super. Mamy kolejną propozycję od użytkownika rozwiązania. Do tego nie jesteśmy monotematyczni :-)
  • #18 20990566
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Z Asusami na łączach z PPPoE i VLANEM na WAN to śliska sprawa, bo tylko część urządzeń to wspiera i trzeba szukać po omacku. Nawet ich pseudo "support" twierdzi, że żadne urządzenie tego konfigu nie wspiera :-).
    Może rozwiązanie bezkosztowe - na obecny serwer wrzucić wirtualkę z openSense a z obecnego Asusa zrobić access point.
    Funboxa 6 kompletnie się nie nadaje na router, wykastrowany jak eunuch w tureckim haremie. Jednak ma świetne radio - idealny na AP. Układ anten i oprogramowanie jak profesjonalne AP za średnią krajową. Nie miałem lepszych osiągów na dużo droższym sprzęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20992385
    freebsd
    Poziom 42  
    @quiet Jest jeszcze router o przyzwoitych parametrach: Unifi Cloud Gateway Ultra (UCG-ULTRA). Nie ma wbudowanego WiFi, wiec AP można rozmieścić wg. uznania. Do tego jest linia przełączników USW-Ultra, USW-Ultra-60W, USW-Ultra-210W.
  • #20 20992426
    quiet
    Poziom 17  
    @IC_Current nie wiedziałem że FunBox ma takie dobre radio..może faktycznie go wykorzystam jako AP zamiast obecnego Asusa.
    @freebsd podjąłem decyzje..o instalacji Sophos`a i do tego AP z obecnego Asus`a lub FunBox`a skoro niby ma takie dobre radio. Myślę jeszcze nad kwestiami technicznymi: rozważam czy Sophos`a postawić na osobnej maszynie (może nawet zakup jakiegoś XG appliance..jeśli tak to jakiego..) cz też może postawić Proxmox`a i zwirtualziować na nim Sophos`a i Trunas`a co pewnie będzie się wiązało z zakupem nowej maszyny bo obecna na której mam Truenas`a nie ogarnie, i tak samo ta która jest przygotowana pod Sophosa.
    Najbardziej chyba przemawia do mnie zakup XG appliance tylko muszą się zorientować jaki ogarnie w miarę dobrze Sophosa XG Home i nie będzie kosztował majątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do światłowodu Orange 1Gb/s, rozważając modele Asus RT-AX57 i RT-AX58U, z uwagi na dotychczasowe zadowolenie z Asusa RT-AC58U. Kluczowe wymagania to wsparcie dla VPN (OpenVPN), przypisywanie adresów IP po MAC oraz DDNS. Mieszkanie ma 100 m2, a router jest umieszczony centralnie, co zapewnia dobre pokrycie sygnałem. Użytkownik preferuje router przyszłościowy, z możliwością obsługi większej liczby urządzeń i lepszym bezpieczeństwem. W dyskusji podkreślono, że RT-AX57 może być wystarczający, a RT-AX58U oferuje dodatkowe funkcje, które mogą być zbędne. Zasugerowano również wykorzystanie Funboxa 6 jako access pointa oraz rozważenie instalacji Sophosa na serwerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA