logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka średnica rur PEX dla rozdzielacza ogrzewania podłogowego i CWU?

rafaltc 04 Mar 2024 05:06 12177 12
  • #1 20989295
    rafaltc
    Poziom 10  
    Ocena: 10

Dzień dobry, przygotowuję wszystko sam pod posadzki, układam styropian, rozkładam rury do cwu i do ogrzewania podłogowego. Dom około 200 m kw.

Do ogrzewania podłogowego na dole będzie rozdzielacz na 12 sekcji, około 140 m kw. Każda sekcja to długość około 75-90 m, na piętrze rozdzielacz na 9 sekcji i długość również taka jak na dole. Ogrzewanie będzie pompą ciepła. Czy może mi ktoś doradzić, czy pex 32 do zasilania i powrotu będzie odpowiedni, czy może za mały lub za duży do tych rozdzielaczy? Wiem, że do każdego rozdzielacza muszą iść osobno dwie rury.

I jeszcze drugi temat to zasilanie rozdzielaczy do cwu, na dole 9 punktów zimnej wody i 5 ciepłej. A na piętrze 6 punktów zimnej wody i 4 ciepłej. Tutaj jakie średnice zastosować do tych rozdzielaczy?
  • #2 20989335
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Na każdy rozdzielacz pex 32 wystarczy z nawiązką. Lepiej większe średnicę do c.o. niżeli zabyt małe. Co do wody użytkowej. To bez problemu wystarczy pex fi 26.
    Pozdrawiam.
  • #3 20989366
    rafaltc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dzięki 😁
  • #4 20989405
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Poradzil bym przemyslec czy zastosowanie rozdzielacza na 12 petli bedzie korzystne, bo moze sie okazac ze jedna pompa moze miec problemy z rozprowadzeniem wody grzewczej na taka ilosc petli, co moze skutkowac zapowietrzaniem sie ukladu, lub niedogrzewaniem niektorych pomieszczen.
  • #5 20989522
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Pex 32 na 12 obwodów spokojnie da radę w każdych warunkach, nawet przy pomie ciepła przy rozsądnej długości oczywiście (rzedu 10-15 mb.) z zastosowaniem minimalnej liczby złączek tylko na końcach rury.
    Problemem technicznym jest ułożenie i wygięcie tej dość sztywnej rury w ciasnych łukach, a stosowanie kolan pex zniweczy cały efekt i zalety tego rozwiązania.

Dodano po 5 [minuty]:

saskia napisał:
    Poradzil bym przemyslec czy zastosowanie rozdzielacza na 12 petli bedzie kozystne, bo moze sie okazac ze jedna pompa moze miec problemy z rozprowadzeniem wody grzewczej na taka ilosc petli, co moze skutkowac zapowietrzaniem sie ukladu, lub niedogrzewaniem niektorych pomieszczen.

12 obwodów to jest dużo ? To standart na powierzchni 140m2. Przepływy z założeniem 2l/min dla każdego obwodu to połowa możliwości standardowych pomp 25/70.
    A jak ma się zapowietrzać z tego powodu instalacja prawidłowo odpowietrzona to już nie wiem.
  • #6 20990649
    saskia
    Poziom 39  
    Moze to i standard ale dokladnie to samo mozna zrobic na 2 rozdzielaczach i 2 pompach. Masz wtedy znaczne mozliwosci regulacji temperatury na 2 obiegach, jak i sporej regulacji przeplywow.
    A instalacje moga sie zapowietrzac z roznych powodow, a jednym z nich jest takze uzupelnianie cisnienia woda z sieci, gdy sa jakies ubytki np. po naprawach, czy przerobkach, czy tez niezamierzone ogniwo galwaniczne gdzies w innej czesci instalacji.
  • #7 20990813
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. 2 rozdzielacze i 2 pompy to podwójny koszt inwestycji. 12 obwodów bez problemu przeciśnie jedna pompa 25/60/180 . Ja wykonuje podobne układy i wszystko śmiga aż miło. Dla przykładu: Jedna pompa za buforem, wilo elektroniczna 25/60/180, dwa rozdzielacze podłogówki 8 sekcji oraz 12 sekcji. Każdy z osobna zasilony pex fi26 z minimalna ilością łączeń (tylko złączki na końcach na 1"gz) obie rury trójnikowane tuż za pompą na zasileniu oraz przy buforze na powrocie. Pompa na 3 biegu bez problemu zapewnia mi 1,5 do 1,8 litra na każdy rotametr.
    Pozdrawiam.
  • #8 20991067
    saskia
    Poziom 39  
    Tylko ze w razie awarii, masz wtedy 12 petli wylaczonych z ogrzewania.
    Gdy masz 2 rozdzielacze po 6 petli, wtedy jeden moze ciagle pracowac. W przypadku awarii w ostra zime, mozesz miec spore problemy.
    A gdy z jakichs powodow ktos chce oszczedzac, to moze w malo uzywanych pomieszczeniach zmniejszyc teperature.
    Jesli masz 12 obwodow na jednym rozdzielaczu, mozesz jedynie zamknac ktoras petle, czyli wylaczyc jakies pomieszczenie calkowicie z ogrzewania. Nie wspominajac o obecnej tendencji do zdalnego sterowania ogrzewaniem poszczegolnych pomieszczen telefonem.
    Praktycznie to istnieje wiele powodow by raczej rozdzielac na mniejsza ilosc petli, niz na wieksza.
  • #9 20993050
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    saskia napisał:
    Moze to i standard ale dokladnie to samo mozna zrobic na 2 rozdzielaczach i 2 pompach. Masz wtedy znaczne mozliwosci regulacji temperatury na 2 obiegach, jak i sporej regulacji przeplywow.

To już proponujesz 3 pompy na te 200m2??? Bo cos może ulec awarii?

Dodano po 14 [minuty]:

saskia napisał:
    A instalacje moga sie zapowietrzac z roznych powodow,

Nie pytam o powody zapowietrzania tylko o co Ci chodziło:
    saskia napisał:
    Poradzil bym przemyslec czy zastosowanie rozdzielacza na 12 petli bedzie korzystne, bo moze sie okazac ze jedna pompa moze miec problemy z rozprowadzeniem wody grzewczej na taka ilosc petli, co moze skutkowac zapowietrzaniem sie ukladu, lub niedogrzewaniem niektorych pomieszczen.

W0jtek92 napisał:
    Witam. 2 rozdzielacze i 2 pompy to podwójny koszt inwestycji. 12 obwodów bez problemu

Słuszne i profesjonalne podejście. Dodatkowe pompy to koszty inwestycyjne , ale i stałe koszty energii.
    Amator robi jak chce, zawodowiec musi wiedzieć dlaczego tak, a nie inaczej .

Niedawno robiłem instalację w domu parterowym 180m2 na jednym rozdzielaczu z podejściem w środku pomiedzy rozdzielaczami2x8 obwodów. Instalacja zasilana z jednej pompy obiegowej pompy ciepła, zasilanie 2xPP40 stabi glas (29mm wewnątrz). Maksymalne przepływy na rurze 17mm dochodza do 1,6l/min co w nowym domu jest nawet z zapasem, instalacja prosta, niezawodna i bez sprzęgieł i kosztów.
    Domy w podłogówce do 160m2 działąją na pompie bezpośrednio z kotła gazowego. Tanio i i bez spadku temp. na sprzęgle.
  • #10 20993139
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Jak czytam, że "coś więcej" jest potrzebne "bo awaria" zawsze przypomina mi się mój stary majster, który przy klientach używał bardzo mądrego słowa "redundancja" i jak klient w tak prostym przypadku jak
    saskia napisał:
    ...w przypadku awarii w ostra zime, mozesz miec spore problemy...

odpowiadał: Tak. Ja też, jak muszę do kiosku po papierosy maluchem podjechać to proszę, żonę, by za mną drugim wozem jechała. Bo co będzie jak maluch się zepsuje...

A jeżeli chodzi o ekstremalne podłogówki i ich zasilanie, to mam klienta z którym wspólnie policzyliśmy, że na nieco ponad 330m2 (w tym 60 m2 garaż z podłogówką co 15-20 cm) wystarczą dwa rozdzielacze (13 i 14) zasilane jedną pompą 25/60 (rura Cu28 podzielona na dwie Cu22). Przepływy na poziomie 0,4-0,5 l/min wystarczył (choć chata ze dwa dni się grzała na starcie).
    Co prawda po dwóch latach założyłem mu termostaty i siłowniki, ale tylko dlatego, że miał taki kaprys - a nie problem z dogrzaniem domu.
  • #11 20993638
    saskia
    Poziom 39  
    saskia napisał:

Prosil bym byscie raczej czytali ze zrozumieniem.
    Nie pisalem ze ktokolwiek musi tak zrobic jak pisalem tylko by przemyslal taka opcje.
    Nigdzie nie napisalem ze autor musi tak robic, wiec nie kazcie mi sie tlumaczyc ze nie jestem wielbladem. :-)

A co do zuzycia energii na 2 pompy to bedzie takie sammo jak jednej wiekszej, bo pobor energii nie zalezy od ilosci pomp, tylko od mocy potrzebnej do przepowania takiej samej ilosci wody. Szczegolnie ze pompy maja dzis wysoka wydajnosc i stosunek mocy pobranej do mocy oddanej.

To ze wiekszosc ludzi lubi robic wszystko wyzylowane do granic mozliwosci, nie oznacza ze inne mozliwosci sa zawsze bledne.
    To tak jak z samochodem, mozna kupic takie same auto z roznej wielkosci silnikami, a zuzycie paliwa nie bedzie sie zbytnio roznilo,, bo moc potrzebna do jego poruszania bedzie taka sama, a roznica w zuzyciu paliwa bedzie jedynie w wydolnosci silnika i stylu jazdy kierowcy.
    Mniejszy silnik bedzie czesciej przeciazany, wiec bedzie mial przepal, a duzy minimalnie wiecej spali na wolnych obrotach, ale nie bedzie mial przepalu w takich samych warunkach jazdy jak takim autem z malym silnikiem, a przy tym auto bedzie bardziej energicznie reagowalo na przyspieszenia.
    Wszystko zalezy od tego czego oczekuje wlasciciel auta i jak je eksploatuje.
    Chyba nie macie zamiaru mi tlumaczyc ze musze kupic auto z jak najmniejszym silnikiem bo bedzie ekonomiczniej, jesli mam inne od waszych oczekiwania od auta ktore chcialbym kupic? Bo przeciez nie kupie fiata 500 jak potrzebne mi ciezkie auto terenowe? :-)
  • #12 20996171
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    krodag napisał:
    wystarczą dwa rozdzielacze (13 i 14)

To w normie, ale :
    krodag napisał:
    zasilane jedną pompą 25/60 (rura Cu28 podzielona na dwie Cu22)

To juz po bandzie, nieprofesjonalnie.
    saskia napisał:
    To ze wiekszosc ludzi lubi robic wszystko wyzylowane do granic mozliwosci, nie oznacza ze inne mozliwosci sa zawsze bledne.

12 obwodów na jedną pompę to nie jest nic wyżyłowane, tylko w normalnym zakresie możliwości pompy obiegowej.
  • #13 20996227
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    andrzej lukaszewicz napisał:

krodag napisał:
    zasilane jedną pompą 25/60 (rura Cu28 podzielona na dwie Cu22)

To juz po bandzie, nieprofesjonalnie.

W pełni świadome, wspólnie z inwestorem przeliczone, a co najważniejsze: idealnie działa od kilku lat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru średnicy rur PEX dla rozdzielaczy ogrzewania podłogowego i ciepłej wody użytkowej (CWU) w domu o powierzchni około 200 m². Użytkownik planuje zastosować rozdzielacz na 12 sekcji dla ogrzewania podłogowego oraz rozdzielacz dla CWU. Uczestnicy forum sugerują, że rura PEX o średnicy 32 mm będzie wystarczająca dla zasilania i powrotu, a dla CWU zalecają średnicę 26 mm. Wskazano również na potencjalne problemy z zapowietrzaniem się systemu przy dużej liczbie pętli oraz na korzyści z zastosowania dwóch rozdzielaczy i pomp dla lepszej regulacji temperatury. Podkreślono znaczenie minimalizacji liczby złączek oraz odpowiedniego ułożenia rur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA