logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór średnicy rur PEX do rozdzielaczy podłogówki, dom 135 m2, 3 rozdzielacze, pompa Panasonic T-CAP

lukfdab 05 Sty 2026 04:57 294 7
  • #1 21799149
    lukfdab
    Poziom 5  
    Dzień dobry.
    Potrzebuję pomocy w dobraniu średnicy rury zasilającej rozdzielaczy.
    Dom 135 m², ogrzewanie podłogowe po całości zbudowane na 3 rozdzielaczach. Największy z nich ma 10 pętli, a dwa pozostałe po 4 pętle. W obecnej chwili działają tylko dwa, trzeci jest przeznaczony na poddasze, które nie jest ukończone. Zasilanie dużego rozdzielacza zrobione jest na PEX 26, a tych mniejszych na PEX 20. Nie znam długości pętli (dom kupiłem, a poprzedni właściciel też nie pamięta)
    Przepływ maksymalny, jaki mogę uzyskać na pętlach, to 1,5 l/min.
    Źródło ciepła to pompa Panasonic t cap, bufor 95 l, pompa Grundfos alpha 1 L25-60 180.

Za pompą Grundfos został użyty PEX 26, później trójnik. Jedna strona trójnika prowadzi na poddasze (PEX 20), natomiast druga (PEX 26) podąża w głąb posadzki, gdzie za pomocą kolejnego trójnika rozgałęzia się na rozdzielacz mały (PEX 20), po czym łączy się z dużym (PEX 26)

Jestem akurat w trakcie wykonywania sufitów podwieszanych i mógłbym nowe rury ukryć właśnie w suficie. Robiłem obliczenia w kalkulatorze i tam wyszło, że do dużego rozdzielacza minimum PEX 32, a na małe PEX 25. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, czy takie średnice byłyby dobre? Pozdrawiam
  • #2 21799191
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2678
    lukfdab napisał:
    Jestem akurat w trakcie wykonywania sufitów podwieszanych i mógłbym nowe rury ukryć właśnie w suficie. Robiłem obliczenia w kalkulatorze i tam wyszło, że do dużego rozdzielacza minimum PEX 32, a na małe PEX 25. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, czy takie średnice byłyby dobre?

Będzie OK.

Jeżeli masz bufor, to dołóż jeszcze jedną pompę i podziel obiegi na dwa. Jedna pompa do dużego rozdzielacza, a druga pompa do dwóch mniejszych.
    Pompa 25/60 jest trochę za słąba na całość. Jeżeli miałby być jedna pompa, to raczej 25/70 lub nawet 25/80.
  • #3 21799206
    lukfdab
    Poziom 5  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Proszę jeszcze o podpowiedź, czy dobrze myślę. Jeżeli za buforem założę trójnik, z którego będą brały zasilanie obie pompy, to będzie dobrze? Jaka powinna być średnica tego trójnika? Druga pompa takiej samej mocy jak ta, co mam?
  • #4 21799228
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2678
    Dobrze by było, aby trójnik był 5/4 cala.
    Pompa może być taka sama. Choć ja bym raczej założył mocniejszą, np. 25/70 dla tego większego rozdzielacza, a tę pompę, którą masz do obsługi tych dwóch mniejszych.
  • #5 21799515
    lukfdab
    Poziom 5  
    OK.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #6 21799949
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    lukfdab napisał:
    Zasilanie dużego rozdzielacza zrobione jest na PEX 26,

lukfdab napisał:
    Przepływ maksymalny, jaki mogę uzyskać na pętlach, to 1,5 l/min.

Wg mnie masz za małe przekroje rur i złą koncepcję całej instalacji. Taki dom można zasilać bezpośrednio z PC bez żadnego bufora i dodatkowej pompy. Niepotrzebne koszty i zawsze gorsza praca pompa- instalacja.
    Robiłem domy 180 m2 na rurach 17 mm i rozdzielaczach 2x8 lub 1x16 podłączonych krzyżowo bezpośrednio z pompy obiegowej PC, która jest znacznie mocniejsza od 25-60. Najlepsze i najtańsze rozwiązanie.
    Jeśli to nowy dom, to nie wiem, kto Ci dobierał T-Cap'a (9 kW, bo chyba nie 12?) na 135 m2.

W przypadku podłączenia z buforem, to przerabiałem to na wielu instalacjach montowanych przez innych fachowców. Na zamontowanych rurach pex 25/26 nie osiągałem większych przepływów niż 1,5 l/min. na najwyższym biegu pompy 25-70. Zasilenie tego samego obiegu rurą PP 40 stabi glass dawało 1,5 l/min na najniższym biegu.
  • #7 21799982
    lukfdab
    Poziom 5  
    Rozumiem, że powinienem usunąć bufor i pompę, wymienić rury zasilające i powinno działać jak należy. Czy możesz podpowiedzieć jak wykonać połączenie tych 3 rozdzielaczy? Zasilanie z pompy do bufora idzie rurą miedzianą 28.
  • #8 21802665
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Tak jak Koledy już pisali, zastosować trójniki i doregulować przepływy do potrzeb po uruchomieniu instalacji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono dobór średnic rur PEX do zasilania rozdzielaczy ogrzewania podłogowego w domu o powierzchni 135 m² z trzema rozdzielaczami (10 i 2x4 pętle). Obecnie stosowane są rury PEX 26 dla dużego rozdzielacza i PEX 20 dla mniejszych, z maksymalnym przepływem 1,5 l/min na pętlach. Źródłem ciepła jest pompa Panasonic T-CAP z buforem 95 l i pompą Grundfos Alpha 1 L25-60 180. Zalecane jest zastosowanie dwóch pomp obiegowych – mocniejszej (np. 25/70 lub 25/80) do dużego rozdzielacza i słabszej do mniejszych, z trójnikiem 5/4 cala za buforem do rozdzielenia zasilania. Krytykowano obecne rozwiązanie za zbyt małe przekroje rur i nieoptymalną koncepcję z buforem i dodatkową pompą, sugerując bezpośrednie zasilanie z pompy obiegowej PC bez bufora, co jest tańsze i efektywniejsze. Wskazano, że rury PEX 25/26 nie pozwalają na większe przepływy niż 1,5 l/min, a rura PP 40 stabi glass umożliwia osiągnięcie tego przepływu przy niższych obrotach pompy. Wskazano również na konieczność regulacji przepływów po uruchomieniu instalacji za pomocą trójników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA