logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideo domofon Leelen N75B-NO18PC - nie zawsze zwalnia elektrozaczep

lukpio3 04 Mar 2024 19:54 912 27
  • #1 20990364
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Witam serdecznie,
    Temat wałkuję już od ponad roku, niestety cały czas bez jakiegoś efektu. Problem dotyczy wideo domofonu Leelen N75B-NO18PC i objawia się tym, że elektro zaczep nie zwalnia się i furtka się nie otwiera. Zaczep zwalniany jest impulsem podawanym z domofonu który trwa dosłownie 1s. długość kabla między domofonem a zaczepem do około 50m. Początkowo obwiniałem elektro zaczep. Chociaż trochę było to dla mnie dziwne bo jak podłączałem go pod prostownik 12V to dosłownie tylko trąciłem o styk i zaczep się zwalniał. Wszystko działało. Ale ok. Wymieniłem zaczep. Kupiłem jakiś lepszy, polecany tu na forum (już nie pamiętam firmy) ale dałem za niego coś koło 200zł. Jaki jest efekt? A no taki sam. Zaczep nie zwalnia się. Muszę naprawdę kilka razy wciskać ten przycisk zwalniania i może za którymś razem załapie. Bardzo rzadko zdarza się, że załapie za pierwszym. Zacząłem trochę analizować sytuację w której to się stało i jestem niemal że pewien, że stało się to po dołożeniu buzzera który wpiąłem w styki zaczepu razem z przewodami idącymi od domofonu. Buzzer mały, na 3V. Dołożyłem go dlatego, że miałem wiecznie problem bo mieszkam przy ruchliwej, otwierałem ludziom furtkę, czekam a oni nie wchodzili bo kompletnie nie było słychać, że zaczep się zwolnił i ludzie dalej stali pod furtką i czekali aż otworzę. Wkurzało mnie już to bo zdarzało się to bardzo często dlatego dorzuciłem ten buzzer. I od tego momentu zaczęły się te problemy z otwieraniem. Nie wiem, może ten impuls podawany na domofon jest na tyle niski i krótki, na tej odległości występują jakieś straty i zwyczajnie nie wystarcza już prądu do zwolnienia zaczepu.

Zastanawiam się teraz nad dwoma rozwiązaniami i chciałbym Państwa prosić o podpowiedź. Jedno rozwiązanie to podłączyć elektro zaczep pod zasilacz 12V. Wtedy nie będę potrzebował brzęczyka ponieważ zaczep zasilany w ten sposób, podczas zwalniania, wydaje taki charakterystyczny dźwięk. Zresztą w instrukcji jest ten sposób nawet opisany jako sposób zalecany. Drugie rozwiązanie, które nie wiem czy w ogóle jest możliwe, to czy jest opcja, zamontowania gdzieś przy zaczepie, jakiegoś układu, który po podaniu napięcia, podtrzyma mi go przez dłużej niż ułamek sekundy? Chociaż jak tam pojawia się impuls na tak krótko to nie wiem czy w ogóle taki układ cokolwiek złapie. Więc pewnie pozostaje mi pierwsza opcja czyli zakup nowego elektro zaczepu, zakup zasilacza i przeróbka tego układu.
  • #2 20990431
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    W instrukcji piszą że elektorozaczep ma być z pamięcią.
    Taki zastosowałeś ?
    lukpio3 napisał:
    Zaczep zwalniany jest impulsem podawanym z domofonu który trwa dosłownie 1s. długość kabla między domofonem a zaczepem do około 50m.
    To duża odległość, i pewnie żyły nie są dublowane.
    lukpio3 napisał:
    po dołożeniu buzzera który wpiąłem w styki zaczepu razem z przewodami idącymi od domofonu. Buzzer mały, na 3V.
    To duży buzzer bo pobiera duży prąd.
    Buzzer zużywa prąd i elektrozaczep pracuje na granicy zadziałania.
  • #3 20990478
    lukpio3
    Poziom 21  
    A czy ten buzzer co pokazałeś nie jest jeszcze większy? Bo mój jest na 3V a ten co pokazałeś jest na 24V. Jak zakładałem taki dokładnie jak na zdjęciu.

Zdjęcie małego czarnego buzzera z dwoma przewodami na tle w ciemnych odcieniach. Buzzer na 3V z przewodami na tle szarego wzoru.
  • #4 20990489
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Buzzer mały, na 3V.
    cyrus2 napisał:
    To duży buzzer bo pobiera duży prąd.

Elektrozaczep z pamięcią ?
  • #5 20990497
    lukpio3
    Poziom 21  
    Tak. Wewnętrzną.
  • #6 20990507
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Proponuję podłączyć ten buzzer szeregowo przez rezystor np. 1kOhm. Możliwe, że układ w buzzerze przywiera, jeśli dostaje wyższe napięcie, czyli 12V. Dlatego cewka zamka już nie otworzy się.
  • #7 20990522
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Jedno rozwiązanie to podłączyć elektro zaczep pod zasilacz 12V.
    Masz wolne żyły ?
    lukpio3 napisał:
    Chociaż jak tam pojawia się impuls na tak krótko to nie wiem czy w ogóle taki układ cokolwiek złapie.
    Pamięć ma zaczep -nie układ.
    Jak elektrozaczep "zaskoczy" to będzie otwarte.
  • #8 20990551
    lukpio3
    Poziom 21  
    Wiesz co, ja trochę wprowadziłem w błąd. Ten kabel ok 50m to jest między domofonem a kasetą. Natomiast zasilanie elektr zaczepu odbywa się poprzez króciutki kabelek między kasetą a elektro zaczepem. Kabel wychodzi z szyfratora i idzie do elektro zaczepu. I ten kabelek jest krótki. Ma jakieś 1,5m max. I mogę go bez problemu wymienić na jakiś grubszy. Tak wygląda podłączenie:

Schemat podłączenia zamka elektronicznego z szyfratorem.

Tylko właśnie problem w tym, że albo stamtąd nie wychodzi 12V albo coś z tym kabelkiem jest nie tak bo jak mierzyłem napięcie w momencie zwalniania zaczepu z domu, to przy elektro zaczepie pojawia się ledwie 3 - 4V dlatego zamontowałem buzzer 3V bo jak dałem większy to tylko szumiał. Także tam nie ma 12V. Chyba że jak mam wolne kable to ewentualnie można by podłączyć zasilanie między szyfratorem a domofonem w domu na 2 kablach.
  • #9 20990572
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Wiesz co, ja trochę wprowadziłem w błąd. Ten kabel ok 50m to jest między domofonem a kasetą.
    O ten przewód pytałem- czy nim są wolne żyły.
  • #10 20990573
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    lukpio3 napisał:
    Ten kabel ok 50m to jest między domofonem a kasetą. Natomiast zasilanie elektr zaczepu odbywa się poprzez króciutki kabelek między kasetą a elektro zaczepem.

To nie ma znaczenia, zasilanie musi pokonać ~50 m, czyli zależnie od przekrojów kabla napięcie po drodze spada, czy są w instrukcji do wideodomofonu podane przekroje kabli w zależności od odległości i jak to się ma do rzeczywistości?

Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie zasilacza do elektrozaczepu w jego pobliżu, elektrozaczep miałby wtedy niezależne zasilanie, a napięcie do pokonania krótką drogę, pisałeś że,

lukpio3 napisał:
    Jedno rozwiązanie to podłączyć elektro zaczep pod zasilacz 12V. Wtedy nie będę potrzebował brzęczyka ponieważ zaczep zasilany w ten sposób, podczas zwalniania, wydaje taki charakterystyczny dźwięk. Zresztą w instrukcji jest ten sposób nawet opisany jako sposób zalecany.

na pewno w instrukcji masz schemat jak podłączyć osobny zasilacz dla elektrozaczepu.
  • #11 20990593
    CYRUS2
    Poziom 43  
    rokbok napisał:
    na pewno w instrukcji masz schemat jak podłączyć osobny zasilacz dla elektrozaczepu.
    Nie ma.
    (to instrukcja dla fachowców )
  • #12 20990618
    lukpio3
    Poziom 21  
    Przekroje kabli mam zastosowane zgodne z instrukcją, która mówi że do 70m należy zastosować kabel o przekroju żyły większej lub równej 0.5mm a powyżej 70m 1mm. Ja z tymi 50m metrami to tak strzeliłem trochę na wyrost. Teraz to przemierzyłem i wyszło mi 31m.

Tak, w instrukcji jest opis jak podłączyć dodatkowy zasilacz.
    Schemat połączenia przekaźników w domofonie z zewnętrznym zasilaniem

A czy zasilacz musi być koniecznie przy furtce? Bo wszystko super tylko ja tam nie będę miał 230V aby go podłączyć. Myśląc o zasilaczu, miałem na myśli że podłączę go w domu.

Jutro jak nie będzie padało to porobię jeszcze pomiary napięcia na szyfratorze. Sprawdzę czy jest tam faktycznie 18V bo tyle być powinno. Sprawdzę jakie jest napięcie na wyjściu na elektro zaczep ale nie przy elektro zaczepie a przy szyfratorze, na tych pinach i dodatkowo sprawdzę spadek napięcie na szyfratorze w trakcie otwierania furtki. Czy to 18V jest stabilne czy spada.

A czy ewentualnie są jakieś wzmacniacze albo stabilizatory napięcia które mozna by zastosować gdyby okazało się że ono spada?
  • #13 20990636
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Przekroje kabli mam zastosowane zgodne z instrukcją, która mówi że do 70m należy zastosować kabel o przekroju żyły większej lub równej 0.5mm
    Przekrój-nie śrenica. To = 2 x 4żyły Φ0,5mm .
    lukpio3 napisał:
    Myśląc o zasilaczu, miałem na myśli że podłączę go w domu.
    Co z tego - żył 0,5mm2 dom-furtka nie masz.
    (jeżeli w ogóle masz jakieś wolne żyły)
  • #14 20990640
    rokbok
    Poziom 40  
    lukpio3 napisał:
    A czy zasilacz musi być koniecznie przy furtce?

Niekoniecznie.

lukpio3 napisał:
    Myśląc o zasilaczu, miałem na myśli że podłączę go w domu.

Do samego rygla napięcia powinno starczyć, zastosuj tylko kabel lub wolne żyły z istniejącego o odpowiednim przekroju jak w instrukcji, czy ten wideodomofon nie ma regulacji podawania napięcia na elektrozaczep, bo czytam tu ciągle o 1 sekundzie, jeżeli ma, ustawić na 3 do 4 sekund, jak nie ma to zastosować elektrozaczep z pamięcią mechaniczną.
  • #15 20990651
    CYRUS2
    Poziom 43  
    rokbok napisał:
    jak nie ma to zastosować elektrozaczep z pamięcią mechaniczną.
    Ma taki z pamięcia..
    lukpio3 napisał:
    Tak. Wewnętrzną.
  • #16 20990671
    lukpio3
    Poziom 21  
    Nie powiedziałem że nie mam. Powinny być wolne dwie żyły albo nawet cztery. Już nie pamiętam bo kabel kładłem ponad 10 lat temu. Wykorzystane są aktualnie 4 żyły a na pewnie nie kładłem kabla 4 żyłowego tylko albo 6 żyłowy albo 8 żyłowy. Już dokładnie nie pamiętam.

Dodano po 12 [minuty]:

rokbok napisał:
    Do samego rygla napięcia powinno starczyć, zastosuj tylko kabel lub wolne żyły z istniejącego o odpowiednim przekroju jak w instrukcji, czy ten wideodomofon nie ma regulacji podawania napięcia na elektrozaczep, bo czytam tu ciągle o 1 sekundzie, jeżeli ma, ustawić na 3 do 4 sekund, jak nie ma to zastosować elektrozaczep z pamięcią mechaniczną.

Nawet jest gorzej. Cytuję instrukcję: "Złącze Lock2 może utrzymać zwolnienie zamka przez 0.5 sekundy" Czyli napięcie na zaczepie pojawia się TYLKO na pół sekundy.

No nic, pozostaje mi zewnętrzny zasilacz. Podpowiedzcie jeszcze proszę, czy są elektrozaczepy na prąd AC (czyli zasilane z zasilacza) które w wypadku zaniku zasilania, są zamknięte? Bo tak na zdrowy rozum, jeśli zamek jest zasilany przez zewnętrzny zasilacz i w momencie podania napięcia, jest zablokowany, to w przypadku zaniku, odblokuje się a tego bym nie chciał.
  • #17 20990688
    rokbok
    Poziom 40  
    lukpio3 napisał:
    na pewnie nie kładłem kabla 4 żyłowego tylko albo 6 żyłowy albo 8 żyłowy. Już dokładnie nie pamiętam.

No to bierz się do roboty :).
  • #18 20990691
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Nie powiedziałem że nie mam.
    Kilka razy pytałem.
    Na zasadzie ukrywania informacji przez autora nie zamierzam doradzać.
  • #19 20990692
    rokbok
    Poziom 40  
    lukpio3 napisał:
    Podpowiedzcie jeszcze proszę, czy są elektrozaczepy na prąd AC

Oczywiście że są i to jest norma.

lukpio3 napisał:
    "Złącze Lock2 może utrzymać zwolnienie zamka przez 0.5 sekundy" Czyli napięcie na zaczepie pojawia się TYLKO na pół sekundy.

Dla elektrozaczepu z blokadą mechaniczną starczy.

Dodano po 3 [minuty]:

lukpio3 napisał:
    Bo tak na zdrowy rozum, jeśli zamek jest zasilany przez zewnętrzny zasilacz i w momencie podania napięcia, jest zablokowany, to w przypadku zaniku, odblokuje się a tego bym nie chciał.

Piszesz o elektrozaczepie rewersyjnym, taki stosuje się do np. drzwi p.poż itp. u Ciebie jest elektrozaczep standard, napięcie podawane jest w momencie wywołania z kasety i wtedy odblokowuje się, gdy napięcia nie ma jest zablokowany.
  • #20 20990702
    CYRUS2
    Poziom 43  
    lukpio3 napisał:
    Możesz uszkodzić kasetę.
  • #21 20990704
    rokbok
    Poziom 40  
    Dlatego powinien zastosować zasilacz DC i do tego równolegle buzer 12 V DC, chyba że zastosuje dodatkowo przekaźnik 12 V DC, który odseparuje prąd zmienny od elektroniki wideodomofonu.
  • #22 20990710
    lukpio3
    Poziom 21  
    A nie, przepraszam. Mój błąd. Oczywiście chodziło mi o zasilacz DC nie AC. 12VDC. Rozumiem że przy zastosowaniu zasilacza DC nie będzie tego efektu brzęczenia domofonu w trakcie otwierania? Taki efekt daje jedynie zasilanie AC?
  • #23 20990713
    rokbok
    Poziom 40  
    lukpio3 napisał:
    Rozumiem że przy zastosowaniu zasilacza DC nie będzie tego efektu brzęczenia domofonu w trakcie otwierania? Taki efekt daje jedynie zasilanie AC?

Dokładnie tak, dlatego dobrze jest podłączyć do elektrozaczepu równolegle buzer 12V DC.
  • #24 20990718
    lukpio3
    Poziom 21  
    No dobra, to wszystko w takim razie jest jasne. Muszę dać zasilacz i buzer. Co ciekawe, stosując sposób podłączenia poprzez zasilacz, podtrzymanie napięcia wynosi 5s. Nie rozumiem czemu tak to działa. Pewnie chodzi o to aby nie obciążać za mocno szyfratora. Nie wiem.
  • #25 20990720
    rokbok
    Poziom 40  
    lukpio3 napisał:
    Co ciekawe, stosując sposób podłączenia poprzez zasilacz, podtrzymanie napięcia wynosi 5s.

No to zdecyduj się, 5 sekund, czy 0,5 sekundy.

lukpio3 napisał:
    "Złącze Lock2 może utrzymać zwolnienie zamka przez 0.5 sekundy"

Dodano po 7 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    lukpio3 napisał:
    Możesz uszkodzić kasetę.

Odniosę się jeszcze do tego wpisu, na schemacie, post #12 jest podane że w kasecie zewnętrznej jest przekaźnik ze stykami bez potencjału, czyli zasilacz AC nie uszkodzi żadnej elektroniki wideodomofonu, napięcie zmienne jest wtedy od niej odseparowane i wtedy elektrozaczep będzie brzęczał, nie potrzebny będzie w tym układzie buzer.
  • #26 20990748
    lukpio3
    Poziom 21  
    rokbok napisał:
    No to zdecyduj się, 5 sekund, czy 0,5 sekundy.

0.5s jest na wyjściu LOCK2 czyli na tym, do którego mam podpięte teraz. Jak chcę zastosować zasilacz, to muszę przepiąć to na wyjście LOCK1 a na nim podtrzymanie jest 5s.

Co do zasilacza to faktycznie chyba można stosować AC ponieważ tu też jest zapis w instrukcji mówiący o maksymalnym obciążeniu styków:
    Uwaga! Maksymalne obciążenie styków
    dla Lock1: 3A/24VDC, 3A/120VAC

Więc wychodzi na to że można stosować zasilacz AC maksymalnie do 120V i 3A. Ale ja jednak pójdę w wersję z zasilaczem DC. A to z tego względu że przy tej opcji nie muszę nic kupować. Zasilacz 12VDC 1,5A posiadam. Elektro zaczep który mam działa wyłącznie na prąd DC. Więc tylko muszę to spiąć. Jakbym chciał przejść na AC to muszę kupić nowy zaczep i nowy zasilacz. Także odpuszczę. Jeśli to zadziała to dorzucę ten buzer i będzie ok.
  • Pomocny post
    #27 20990760
    rokbok
    Poziom 40  
    No to jak pisałem wcześniej, bierz się do roboty :).

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze że musisz wziąć pod uwagę to że jeżeli elektrozaczep zastosujesz z pamięcią, a przy podawaniu napięcia przez 5 sekund jest to zbyteczne, to jak ktoś zrezygnuje z wejścia to bramka będzie tak długo odblokowana, póki ktoś ją nie otworzy i zamknie.
  • #28 21130526
    czeksonn
    Poziom 8  
    W instrukcji jest opisane (dla nowszych wersji urządzeń), że jeśli korzystasz ze zwykłego zaczepu na złączu L- L+ to można wydłużyć czas sygnału zwalniania z 1s do 5s poprzez przytrzymanie przycisku wywoływania 15 sekund. Mam zaczep łucznik i bez tego zabiegu również nie zwalniał. Teraz klips działa bez problemu. Problem w tym, że najprawdopodobniej sygnał zwalniania dotyczy tylko "z pod furtki" - kiedy na wideodomofonie próbuję otworzyć furtkę, nic się nie dzieje (obraz, audio jest). Może ktoś też miał taki przypadek?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wideo domofonem Leelen N75B-NO18PC, w którym elektrozaczep nie zwalnia, co uniemożliwia otwarcie furtki. Po wymianie elektrozaczepu na lepszy model problem nadal występuje, co sugeruje, że przyczyną mogą być niewłaściwe parametry zasilania lub długość kabla (około 50m). Użytkownik zauważa, że napięcie przy elektrozaczepie spada do 3-4V, co jest niewystarczające do jego działania. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące podłączenia zasilacza w pobliżu elektrozaczepu oraz użycia buzera 12V DC, aby uniknąć brzęczenia. Wskazano również na możliwość wydłużenia czasu zwalniania elektrozaczepu do 5 sekund poprzez odpowiednie przytrzymanie przycisku na domofonie. Użytkownik planuje dalsze pomiary napięcia oraz rozważa zastosowanie zasilacza DC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA