logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica EB621BA+ IN Piekarnik sam się włącza i wyłącza, wydaje samoczynnie dziwne odgłosy

rafalbronczyk 04 Mar 2024 22:18 1824 7
REKLAMA
  • #1 20990655
    rafalbronczyk
    Poziom 3  
    Witam wszystkich forumowiczów!

W końcu znalazłem czas i zebrałem się za ogarnięcie tematu, który denerwuje mnie, (a przy okazji moją żonę) od ponad 3 miesięcy, a kompletnie nie wiemy, gdzie szukać pomocy.

Posiadam w swojej kuchni piekarnik Amica, konkretnie model EB621BA+ in (typ: 10203.3TtyDpsScLcQSm), który kupiłem jako jeden ze sprzętów kuchennych przy urządzaniu nowej kuchni jakoś początkiem 2018 roku.

Sprzęt oczywiście już od kilku lat jest po gwarancji, było z nim wszystko super aż do przełomu listopada i grudnia 2023, gdy zaczęły się z nim problemy, które na kilka dni na krótko ustąpiły, a od początku roku się nasiliły tak mocno, że musiałem odpiąć piekarnik z zasilania, bo potrafił w nocy zacząć wydawać dziwne dźwięki (tzw. "pipczenie").

Zauważyłem, że najczęściej jest tak, że nagrzeje się na chwile, a po chwili wyłącza (ostatnio w ogóle miał problem z normalnym odpaleniem, działała tylko funkcja ustawienia godziny). Najczęściej już w momencie, gdy jest włączony, i chcę otworzyć pokrywę, wtedy się wyłącza, na chwile gaśnie, znowu jest ustawienie godziny i robi się to samo. Czasami udawało się go normalnie włączyć i coś podgrzać czy zrobić np. pizzę, ale nierzadko przy nagrzanym wyłączał się sam (a prawie każdorazowo jak był nagrzany przy otwarciu pokrywy).

Od 2 tygodni ten samoczynny dźwięk odpalał się w różnych porach, często w nocy, co potrafiło nas nie raz obudzić w środku nocy czy nad ranem. To jest jedna sprawa, a druga jest taka, że jest praktycznie bezużyteczny, a jednak mega potrzebny w kuchni (nawet jeśli na co dzień nie korzysta się z niego, ale jednak musi być). Czy jest jakaś możliwość naprawy takiego urządzenia, ewentualnie czy ktoś z Was miał taki problem, lub wie czym może być to spowodowane? Szukam specjalisty z okolicy Bielska-Białej, bo tutaj mieszkam. Wiadomo, najprościej kupić nowe urządzenie i pewnie możliwe że tak trzeba będzie zrobić, ale szkoda bo to był dobry sprzęt, i wole się upewnić czy coś z tym piekarnikiem jeszcze można zrobić?

W załączeniu przesyłam zdjęcia sprzętu oraz filmiki.
    Z góry dzięki za każdą pomoc i fachowe słowo!

Etykieta piekarnika Amica model EB621BA+ IN, typ 10203.3TtyDpsScLcQSm Tabliczka znamionowa piekarnika Amica model EB621BA+ in. Etykieta piekarnika Amica model EB621BA+IN z widocznym numerem typu i danymi technicznymi. Etykieta znamionowa piekarnika Amica z danymi technicznymi.
    [film:2d78e18a61]https://filmy.elektroda.pl/27_170958710[/film:2d78e18a61]
  • REKLAMA
  • #2 20990687
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    A co się dzieje z wyświetlaczem też znika ?
    Film nie działa
    Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #3 20993393
    rafalbronczyk
    Poziom 3  
    Okej, spróbuje dodać z poziomu telefonu.

>>20990687nie wiem czy działają te filmy, jeżeli nie, to czy mogę prosić o przesłanie ich w inny sposób? Messenger, WhatsApp etc.?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20993488
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam
    No niestety technika nas nie słucha.
    Film nie działa wrzuć na yutuba i daj link .
    Pozdrawaim
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20996149
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam,
    Kolego, wygląda jakby coś nie łączyło. Widzę, że jak otwiera się to się zmienia, resetuje.
    Kolego, masz miernik? Umiesz wyciągnąć go z zabudowy?
    Pierwsze, co trzeba sprawdzić, to zasilanie, ściągnąć blachy i zobaczyć, czy wszystko poskręcane. Potem zabrać się za zasilanie płyty. Foto płyty proszę.
    Pozdrawiam
  • #7 20996188
    rafalbronczyk
    Poziom 3  
    Okej, powiem tak, jutro po południu będę mógł go wyciągnąć i wysłać zdjęcia. Jak jest możliwość, to oczywiście odkręcę co trzeba i zrobię zdjęcia, jakiej płyty zdjęcie mam zrobić ? Bo nie jestem biegły w słownictwie, tak samo miernika nie posiadam, czy mogę prosić o info co to za miernik, to postaram się załatwić cos takiego. W ogóle bardzo Dziekuje za zainteresowanie i chęć pomocy!
  • #8 20996218
    bajer1
    Poziom 32  
    Witam,
    Kolego, nie wiem, czy dasz radę. Jeśli nie masz miernika, to i nie za bardzo wiesz, jak robić pomiary. Napięcie jest 230V, to nie żarty!!! Miernik: https://www.google.com/search?q=Multimetr+r%C...Q1NDdqMGoxNagCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    Posprawdzaj połączenia przewodów. Po ściągnięciu górnej blachy zobaczysz taką płytę (to nie ta, tylko przykład: https://www.google.com/search?q=Multimetr+r%C...Q1NDdqMGoxNagCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    Może coś tylko luźne, pdociskaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piekarnikiem Amica EB621BA+, który samoczynnie włącza się i wyłącza, wydając dziwne dźwięki. Problemy zaczęły się w listopadzie 2023 roku, a od stycznia 2024 roku nasiliły się na tyle, że piekarnik musiał zostać odłączony od zasilania. Użytkownik zauważył, że piekarnik nagrzewa się, a następnie wyłącza, a także ma trudności z uruchomieniem. Forumowicze sugerują sprawdzenie połączeń elektrycznych oraz zasilania, a także użycie miernika do pomiaru napięcia. Użytkownik planuje wyciągnąć piekarnik i przesłać zdjęcia płyty, aby uzyskać dalszą pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA