logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Marantz cd 67 mkII se: Szuflada CD się zamyka, wymiana opampów i styropianowa rozpórka

potree22 04 Mar 2024 23:31 579 10
REKLAMA
  • #1 20990746
    potree22
    Poziom 3  
    Witam
    Posiadam Marantz -a cd 67 mkII se (rzadko używam). Ostatnio pojawił się problem z napędem cd. Kiedy otwieram szufladę to ona się potrafi od razu zamknąć. Po kilku razach staje się to wkurzające. Rozkręciłem obudowę ale nic ciekawego nie dostrzegłem. Co się dziwić, jestem w tym laikiem. Po ponownym skręceniu obudowy problem zniknął, ale nie w 100%. Jeszcze czasami się zdarza. Może to sprawa jakichś naprężeń, które działają na napęd. No nie wiem. Może ktoś inny spotkał się z tym zjawiskiem i wie o co w tym chodzi.
    Mam jeszcze jeden problem, który mi chodzi po głowie. Sprzęt ma zamontowane opampy 2 x JRC 2114D i w innym miejscu 1 x 4556AD też JRC. Chciałbym dokonać ich podmianki, tylko nie wiem czy one się demontują bez lutowania, tak jak w niektórych DAC-ach. Czy wymienić tę parę 2114D, czy wszystkie.
    Ostatni temat dotyczy styropianowej (chyba rozpórki), która była umiejscowiona pomiędzy płytą główną a górą obudowy. Element o wym. 5,5x6,0x0,9 cm. był przyklejony do spodu górnej obudowy na tyle słabo, że po dotknięciu odpadł. Na dolnej krawędzi miał odciśnięte scalaki. Nie wiem czy go z powrotem tam umiejscowić. Na razie skręciłem obudowę bez niego.
    Chętnie dowiem się opinii Szanownych Forumowiczów na zgłoszone problemy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20990876
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    potree22 napisał:
    Może ktoś inny spotkał się z tym zjawiskiem i wie o co w tym chodzi.

Nie spotkałem sie z tym, ale to pewnie wyłącznik krańcowy, sygnalizujący całkowite wysunięcie szuflady, szwankuje.
    potree22 napisał:
    Czy wymienić tę parę 2114D, czy wszystkie.

Ale po co?
    potree22 napisał:
    Element o wym. 5,5x6,0x0,9 cm. był przyklejony do spodu górnej obudowy

To go przyklej.
  • Pomocny post
    #3 20990883
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    problem z szufladą miałem w modelach Denona, i dotyczył on zbyt słabego dociskania szuflady, nie wiem jak jest dokładnie u ciebie ale szuflada w skrajnych pozycjach porusza dodatkowe sanki które unoszą/opuszczają laser, jest to sprzężenie mechaniczne. Tam są też czujniki położenia. Winowajcą był zbyt luźny czy wyrobiony pasek napędu szuflady, nie miał tyle "siły" aby dociskać szufladę a te brakujące pojedyncze mm wystarczały do takiego zachowania.
    Jaki jest cel wymiany tych JRC2114, wbrew pozorom to bardzo dobre wzmacniacze operacyjne do celów audio, w porównaniu do znanych 5532 nawet lepsze. Jedyny powód jaki tu widzę to firma JRC ma średnią opinię o trzymanie jakości.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20991615
    potree22
    Poziom 3  
    Witam
    Dziękuję za uwagi. Ale w sumie nic nie dowiedziałem się o ewentualnej wymianie opampów. Rozumiem, że trzeba by było wymontować płytę i wylutować dwa wzmacniacze 2114D. następnie wlutować stoliki do opampów, w które łatwiej włożyć nowy wzmacniacz. Jeżeli się mylę to proszę mnie sprostować. Oczywiście tego nie zrobię bo nigdy nie lutowałem. Ale sporo się naoglądałem na YouTube Wielkiego Elektryka, a u Niego to wygląda dosyć łatwo.
    Pozdrawiam.
  • #5 20992222
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    nie odpowiedziałeś na pytania. Z czego wynika pomysł wymiany 2114D? z sugestii na filmikach?
    Te "stoliki do opampów" = podstawki pod układy scalone.
    Jeżeli nigdy nie lutowałeś to nie ruszaj bo tylko będzie gorzej.
    Oglądanie "filmików" przynosi często więcej szkody niż pożytku zwłaszcza dla początkujących którzy nie odróżniają jeszcze prawdy od fikcji.
    Pozdrawiam
  • #6 20992335
    potree22
    Poziom 3  
    Witam
    Rzeczywiście lubię trochę pokombinować przy audio. Wymieniałem już opampy w karcie dźwiękowej Audiotrak Cube i w DAC-u XDUUO XQ-50 Pro2 (aktualnie mam w nim Burson V5i-D). Ale w tych sprzętach producent umożliwia taką wymianę bez lutowania. W przypadku Marantz-a trochę poczytałem o modayfikacjach tego cd i wymiana opampów jest generalnie polecana. Trudniejszą sprawą jest kupno oryginalnych wzmacniaczy operacyjnych. Dużo się pisze o podróbkach. Z bursonem mi się chyba udało bo gra ładnie (tak mi się przynajmniej wydaje). Z Marantza jestem generalnie zadowolony i sam w nim grzebał nie będę. Ale gdybym znał kogoś kto zajmuje się modowaniem takiego sprzętu to być może bym się zdecydował. To jest sprzęt leciwy i nawet jakaś konserwacja by mu się przydała.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20992370
    jozgo
    Poziom 42  
    Takie działania, o których piszesz, zwykle dają duże efekty, głównie psychologiczne.
  • REKLAMA
  • #9 20992571
    jozgo
    Poziom 42  
    Jak bardzo chce, kupił, dużo zapłacił, to jak nie ma być różnicy?
    Placebo?
  • #10 21013723
    potree22
    Poziom 3  
    Witam
    Temat zamykam. Kieszeń nadal czasem szwankuje, ale sobie z tym radzę, przez dociśnięcie klapki, która za pierwszym razem nie zawsze wraca do właściwej pozycji.
    Pozdrawiam
  • #11 21013736
    potree22
    Poziom 3  
    Chyba źle zamknąłem temat. Może teraz się uda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Marantz CD 67 mkII SE, polegający na samoczynnym zamykaniu się szuflady po jej otwarciu. Po rozkręceniu obudowy i ponownym złożeniu problem częściowo ustąpił, ale nadal występuje sporadycznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być luźne elementy mechaniczne lub uszkodzony wyłącznik krańcowy. Użytkownik rozważa również wymianę wzmacniaczy operacyjnych JRC 2114D, ale nie jest pewien, czy wymaga to lutowania. W odpowiedziach podkreślono, że JRC 2114D to dobre opampy, a ich wymiana może być zbędna, jeśli sprzęt działa poprawnie. Użytkownik nie planuje samodzielnej wymiany, ale rozważa skorzystanie z usług specjalisty. Na koniec użytkownik informuje, że problem z szufladą nadal występuje, ale radzi sobie z nim poprzez dociśnięcie klapki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA