logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampki schodowe 230 V z czujnikiem ruchu problem z podłączeniem.

notn4 05 Mar 2024 09:34 1647 6
REKLAMA
  • #1 20990957
    notn4
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam chciałbym podłączyć lampki schodowe z czujnikiem ruchu w ilości dwóch sztuk do reszty lampek bez czujnika ruchu. Problem jest w tym, że lampki z czujnikiem ruchu nie mają wyprowadzenia fazy komunikacyjnej. Proszę o rady w jaki sposób mogę takie wyprowadzenie zrobić. Lampki są na 230 V. Płytka drukowana lampki LED z czujnikiem ruchu i przewodami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z przewodami elektrycznymi
  • REKLAMA
  • #2 20991030
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Nie potrzeba żadnej "fazy komunikacyjnej" - podłączasz lampki równolegle do pozostałych w instalacji , tylko gdy światło będzie wyłączone czujnik ruchu nie zadziała bo nie będzie zasilany. Jeśli chcesz aby lampki działały wykrywając ruch , musisz je wpiąć normalnie między permanentną fazę i neutralny.
  • REKLAMA
  • #3 20991074
    notn4
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nie doprecyzowałem co tak naprawdę potrzebuje. Mianowicie chodzi mi o to aby lampki z czujnikiem zapalały wszystkie lampki jak na poniższym schemacie : Schemat połączenia lampek z czujnikiem ruchu i bez, z oznaczeniem przewodów.

Z tym że moje światła z czujnikiem nie posiadają wyjścia "L out" które musiałbym czarodziejsko wyprowadzić.
  • REKLAMA
  • #4 20991091
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    No to tak nie da się zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 20991114
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1388
    Nie da się trzasnąć drzwiami obrotowymi 😉. Napięcie zasilające ledy można użyć do sterowania (nie do zasilania!) dodatkowego przekaźnika podającego 230 V na pozostałe lampki. Niestety wymaga to dodatkowego okablowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dwóch lampek schodowych 230 V z czujnikiem ruchu do istniejącej instalacji lampek bez czujnika. Kluczowym problemem jest brak wyprowadzenia fazy komunikacyjnej w lampkach z czujnikiem. Odpowiedzi sugerują, że lampki można podłączyć równolegle do pozostałych, ale czujnik ruchu nie zadziała, gdy światło jest wyłączone. Aby lampki z czujnikiem mogły zapalać wszystkie lampki, konieczne jest wprowadzenie dodatkowego okablowania oraz przeróbka lamp, co może wymagać zastosowania przekaźnika do sterowania zasilaniem pozostałych lampek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA