logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter SMA FLX 15 pro - przegrzewanie po podłączeniu paneli DC

GrzesiekN 05 Mar 2024 19:12 411 9
  • #1 20991729
    GrzesiekN
    Poziom 12  
    Ocena: 145
    Dobry wieczór.

Po wielu latach bezproblemowej współpracy w sobotę mój inwerter (SMA FLX 15 pro) uległ przedziwnemu uszkodzeniu. Objawia się tym, że po podłączeniu do dowolnego wejścia DC paneli, po dosłowinie kilku sekundach na wyświetlaczu wyskakuje informacja o przegrzaniu urządzenia. Wentylatory rozpędzają się do maksymalnej prędkości i w takim zawieszeniu inwerter pozostaje do odłączenia DC. Gdy DC zostanie odłączone wentylatory stopniowo zwalniają aż do wyłączenia i wszystko wydaje się być ponownie ok. Zerknąłem kamerą termowizyjną na płytę widoczną po zdjęciu obudowy, ale w tej części urządzenia absolutnie nic sie nie nagrzewa. Jutro planuję jego demontaż i wjazd na stół, ale profilktycznie chciałem zapytać czy może ktoś się z tego typu awarią już spotkał.

Pozdrawiam. GrzesiekN
  • #2 20991767
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Jaki ma przebieg ten falownik?
  • #3 20991875
    GrzesiekN
    Poziom 12  
    138MWh
  • #4 20992216
    pv1
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam,
    Ten falownik jest bardzo podobny do Danfosa Tlx i podejrzewam, że ma jego środek.
    Moj też tak się zachowywał ale nie wyświetlał usterki a powodem była zbyt niska rezystancja łańcuch PV.
    A ten model tak ma że w tym momencie zwiera wejście DC i włączają się wentylatory na max.
    Sprawdź miernikiem do PV Riso poszczególnych Stringów a jak nie masz to zwykłym napięcia miedzy uziemieniem a + i -.
    Zwłaszcza że masz pewnie dwa łańcuchy i możesz porównać,
    U mnie panele się rozszczelniły i było zbyt duże przebicie do ziemi ale może to być też uszkodzenie przewodów DC lub też samego falownika.
  • #5 20992377
    GrzesiekN
    Poziom 12  
    Nie posiadam takowego miernika, więc sprawdziłem zwykłym multimetrem. Oba stringi są fizycznie identycznie. Odpięte mają dokładnie takie samo napięcie w otwartej pętli ~780VDC. Panele są nieuziemione, więc pomiar ńapięcia względem uziemienia samego inwertera, a plusem lub minusem stringów będzie chyba bezwartościowy, ale wartości tak zmierzonych napięć wachają się w okolicach ~60VDC. Wydaje się prawie nimożliwe, aby awarii uległy dwa stringi jednocześnie. Wątpliwości jednak nie dają mi spokoju, więc pozostaje mi chyba sprawdzić inwerter w innej instalacji.
  • #6 20992388
    Tech132
    Poziom 29  
    Zaloguj się do falownika po lan i sprawdź log błędów .
  • #7 20992417
    GrzesiekN
    Poziom 12  
    W załączniku log z ostatniego półrocza. Inwerter nie uruchomił się 3.03. Dzień wcześniej pracował do końca dnia. Jak widać w logach problem z temperaturami występował już wcześniej ale z jakiegoś powodu w pracy jeszcze nie przeszkadzał.
    Załączniki:
    • eventlog_1709720783.csv (79.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20992481
    GrzesiekN
    Poziom 12  
    Od wielu lat zbieram szczegółowe logi z pracy tego urządzenia. Dokładnie zapisuję sobie co 5s jego wszystkie aktualne parametry i rzeczywiście widzimy, że falownik wyłączał się na kilka sekund już wcześniej wielokrotnie. Widzimy to na wykresie i ma to odzwierciedlenie w falownikowym eventlogu Stawiałbym jednak na awarię falownika. Może uszkodzeniu uległ po prostu termistor.
    Wykres przedstawiający zmiany parametrów falownika w czasie.

Dodano po 10 [godziny] 56 [minuty]:

Dorzucę jeszcze tylko jeden zrzut ekranu, który nie wróży dobrze. Jeden z modułów mocy wyraźnie się przegrzewa.

Tabela wskazująca temperatury modułów mocy z jednym modułem przegrzewającym się.
  • #9 20994686
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Jeśli urządzenie ma jeszcze gwarancję to się nie zastanawiaj i kontaktuj się z serwisem lub instalatorem.
  • #10 20994696
    Tech132
    Poziom 29  
    Może pomoże aktualizacja oprogramowania na najnowsze .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z inwerterem SMA FLX 15 pro, który po podłączeniu paneli DC przegrzewa się, co objawia się maksymalnym obrotem wentylatorów i komunikatem o przegrzaniu. Po odłączeniu DC urządzenie wraca do normy. Użytkownik sprawdził napięcia na stringach, które są identyczne, oraz zauważył wcześniejsze problemy z temperaturą w logach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie rezystancji łańcucha PV, logów błędów, a także rozważenie aktualizacji oprogramowania lub kontakt z serwisem, jeśli urządzenie jest na gwarancji. Istnieje również podejrzenie uszkodzenia termistora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA