Witam mam problem z laptopem Acer, po uruchomieniu pokazuje się kręcące koło z napisem Przygotowanie, pojawia się niebieski ekran na dosłownie ułamek sekundy i komputer gaśnie. I tak w koło.
Dziękuję za wszystkie porady.
Zacznij od sprawdzenia sprawności dysku i pamięci RAM.
Reinstalację robiłeś z fabrycznego obrazu odzyskiwania, czy utworzyłeś instalator na swoim nośniku i z niego instalowałeś?
Jaki masz dysk? Jak Adata Goodram Kingstone to wiadomo.
Moderowany przez dt1:
Nie wiadomo, bo te marki produkują różne dyski, również niektóre są bardzo dobrej jakości. Niezależnie jednak od ich jakości - póki się nie przeprowadzi diagnostyki dysku - nic nie jest wiadome, a już szczególnie tylko po ocenie jedynie logo producenta na urządzeniu.
Nie mam pojęcia jaki dysk, wiem tylko, że SSD. Laptop to Acer Aspire 5. Intel i5 11. generacji. Intel Iris Xe. 8 GB RAMu. Zastanawiam się, czy nie pobrać dzisiaj na drugi laptop Windowsa 10 i wgrać na komputer z nośnika USB. Problemy pojawiły się po ostatniej aktualizacji systemu (Win 11), więc postanowiłem właśnie przywrócić do ustawień fabrycznych.
jak w dwóch kościach masz to spróbuj odpalić na jednym ze slotów ram podstaw inny dysk lub sprawdz go crystaldisk lub hd tune i reset biosu to na początek
Teraz musisz je zdiagnozować. Komputer możesz uruchomić nie tylko z systemem, którego aktualnie nie da się uruchomić. Są różne narzędzia diagnostyczne, które uruchamia się z pominięciem tego systemu. Jednym z nich jest memtest. Dysk natomiast sprawdzisz z dowolnego systemu w wersji live (Windows PE albo dowolny linux umożliwiający uruchomienie w takim trybie).
Bez diagnostyki możesz sobie spróbować zrobić nośnik instalacyjny na innym działającym komputerze i w ciemno próbować instalować - efekt może być lepszy lub gorszy, jeśli mimo niezdiagnozowanej awarii system uda się jakoś zainstalować, to wcale nie oznacza, że będzie on działał dobrze, dlatego lepiej od razu diagnostykę zrobić (lub jeśli wybierzesz opcję w ciemno to po ewentualnym zainstalowaniu systemu należy do tego kroku kontrolnie wrócić).
Tak czy owak nie obędzie się bez skorzystania z innego, działającego komputera, aby pobrać ewentualne narzędzia czy instalator systemu.
Komputer drugi mam, zainstalowałem system Windows 10 na pendrive, dzisiaj po powrocie do domu spróbuję go zainstalować. Problem jest taki, że nie mogę sprawdzić dysku z drugiego komputera, ponieważ nie ma wejścia PCIe NVMe, tak samo kość RAM nie pasuje do drugiego laptopa. Będę informował wieczorem, jak wygląda sytuacja.
Możesz sprawdzić w uszkodzonym komputerze uruchamiając na nim narzędzia testujące, które nie wymagają do działania sprawności systemu operacyjnego na komputerze.
Tak samo jak instalator Windows, który zostaje nagrany na Pendrive. Z tą różnicą, że zamiast instalatora Windows umieść na nośniku startowym odpowiednie narzędzia.
Do przetestowania dysku można skorzystać z prawie każdej dystrybucji live linuxa - tam Cię będą interesować komenda smartctl z pakietu smartmontools oraz narzędzie badblocks do testu całego dysku, możesz oczywiście skorzystać z dowolnych innych narzędzi, które takie opcje posiadają. Większość tych narzędzi będzie miała w swojej dokumentacji instrukcję wykonania nośnika startowego. Możesz też poszukać zestawów narzędziowych posiadających dużą ilość narzędzi diagnostycznych w jednej składance. UBCD, HBCD, System Rescue, ...
Okej, wszystko działa. Pobrałem Windows 10 na USB i dodatkowo musiałem pobrać sterownik IRST. Problemem najwidoczniej był Windows 11. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc. Pozdrawiam.
✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 5, który nie uruchamia się, wyświetlając niebieski ekran i wyłączając się. Po reinstalacji systemu z fabrycznego obrazu problem nadal występuje. Użytkownik posiada laptop z procesorem Intel i5 11. generacji, 8 GB RAM i dyskiem SSD (model hfm512gdjtni-82a0a). Problemy zaczęły się po aktualizacji do Windows 11. Użytkownicy doradzili sprawdzenie dysku i pamięci RAM, a także użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak memtest i CrystalDiskInfo. Ostatecznie użytkownik zainstalował Windows 10 z nośnika USB, co rozwiązało problem. Wygenerowane przez model językowy.