logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gazowy podgrzewacz pojemnościowy Ariston S/SGA x 100 EE - gaśnie przy ustawianiu temperatury

Teldrasil 05 Mar 2024 23:30 3153 8
REKLAMA
  • #1 20992124
    Teldrasil
    Poziom 2  

Gazowy podgrzewacz pojemnościowy 100 l gaśnie przy ustawianiu temperatury na pokrętle. Po włączeniu płomienia zgodnie z instrukcją przytrzymany w pozycji (*) kilkadziesiąt sekund i po ruchu pokrętłem na temperaturę (1-7) po maksymalnie 10 sekundach płomień gaśnie. Próbowałem różnych sposobów, raz podgrzewałem na tym niskim płomieniu kilka minut ale za każdym razem przy kręceniu pokrętłem potem gaśnie. Za każdym razem wydaje się, że wszystko działa normalnie tylko po ustawieniu temperatury nie potrafi podtrzymać ognia.

Proszę o poradę jaka może być przyczyna takiej usterki i ewentualnie jak samodzielnie to naprawić.

Podgrzewacz gazowy Ariston z pokrętłem do regulacji temperatury
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20993382
    Teldrasil
    Poziom 2  
    Niestety nie udaje się podtrzymać płomienia. Działa maksymalnie kilkadziesiąt sekund i gaśnie. Tak to wygląda.

• REKLAMA
  • #4 20993392
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3240
    Tu nic nie widać, podłącz sam pilot na świecić. Płomień pilota ładnie grzeje termoparę, dobra wielkość płomienia? Jak nie, do sprawdzenia styki bimetalu na kominku, oraz podłączenie termopary do magesu przeczyść styki.
  • REKLAMA
  • #5 20995766
    Teldrasil
    Poziom 2  
    W takim stanie była termopara. Czy to może być przyczyna? Została przeszlifowana papierem ściernym ale nie pomogło. Przy nagrzewaniu po odpaleniu wytrzymuje tak z kilkadziesiąt sekund. Przed zgaśnięciem płomienia słuchać stukotanie.
    Zbliżenie na termoparę zamontowaną w urządzeniu, z widocznymi przewodami i końcówką.
  • #6 20995990
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3240
    Stukot to puszcza magnes od termopary, tego nie widać żeby była wypalona, ale one często uszkadzają sie i tego wizualni nie widać, płomień masz ładny duży pilota? Zmostkuj na próbę termik przy kominku, czyściłeś jego styki wsuwki przewodów odkręcałeś jak pisałem termoparę trzeba wyczyścić jego styk przy magnesie? Kup termoparę małe koszta.
  • #7 21010504
    Teldrasil
    Poziom 2  
    Czy ten magnes to jest ten element z dwoma białymi przewodami? Jak go odłączyć i wyczyścić?

Wnętrze urządzenia z miedzianymi rurociągami i białymi przewodami.
  • #9 21011242
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Te przewody to jest obwód bezpieczeństwa. One idą do przerywacza ciągu gdzie jest czujnik spalin.
    Zalecam wyregulowanie zespołu gazowego, zbyt głośna praca. Tu nie ma stabilizatora ciśnienia gazu, każde urządzenie przy uruchomieniu powinno być wyregulowane bo co region to inne ciśnienie gazu w sieci. Z praktyki bardzo dużo tych podgrzewaczy ma ustawioną zbyt dużą moc (spalone zawirowywacze spalin, głośna praca, duże zużycie gazu, dużo ciepła puszczone w komin, w zimie na dachu śniegu nie uświadczysz) a zdarzają się takie które mają problem z deklarowaną wydajnością bo moc jest za niska. To nie jest tak że to proste urządzenie to regulacja nie jest potrzebna, gwarancję można podbić w sklepie a kumple za piwo powieszą na ścianie.
    Dysza pilota. Przedmuchiwanie to za mało. Zawsze trzeba czymś przetkać. Miedziany, stalowy włos byle nie wiercić bo rozkalibrujemy. Kurz potrafi zrobić w środku pajęczynkę, pod światło będzie prześwit ale to zmyła.
    Czujnik spalin. Wypiąć konektory tych dwóch białych przewodów i przedzwonić omomierzem na omowym zakresie. Ma być zerowa rezystancja tak jakby to był kawałek grubego miedzianego drutu. Jeżeli czujnik spalin ma końcówki konektorowe to mocowanie się z nimi przy zakładaniu/ściąganiu przewodów może spowodować pogorszenie styków czujnika. Pojawia się rezystancja, elektromagnes puszcza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gazowym podgrzewaczem pojemnościowym Ariston S/SGA x 100 EE, który gaśnie przy ustawianiu temperatury na pokrętle. Po uruchomieniu płomienia zgodnie z instrukcją, płomień utrzymuje się tylko przez kilkanaście sekund. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie termopary, niewłaściwe ustawienie płomienia pilota, oraz konieczność czyszczenia styków bimetalu i termopary. Użytkownik został również poinformowany o możliwości regulacji ciśnienia gazu oraz o konieczności przetkania dyszy pilota. Wskazano na znaczenie sprawdzenia obwodu bezpieczeństwa oraz czujnika spalin.
REKLAMA