logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec z podajnikiem Keller - gaśnie ogień. Nie da się rozpalic

ss_vaticano 06 Mar 2024 21:03 603 3
REKLAMA
  • #1 20993362
    ss_vaticano
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Mam problem z ustawieniem pieca z podajnikiem. Piec EKO-KWP Keller 15 kW. Oryginalny sterownik Reg-05 jest uszkodzony i zakupiłem sterownik firmy InterElectronics IE-28n. Jak dostałem ten piec to był w komplecie nowy ślimak który jak się okazało był za długi więc go olskrocilem aby miał długość taka jak powinien mieć w tym konkretnym kotle - 855mm. Mam problem już z samym rozpalaniem ognia. Wszystko zaczyna się palić jak na rozpałkę dam drewno i potem trochę ekogroszku ale jak już uruchamiam ślimak to ogień zaczyna przygasać mimo działającego wentylatora. Dodatkowo przy rozpalaniu ogień jest fajny i duży ale po chwili jest już jakby przyduszony i nawet zwiększanie mocy wentylatora nie pomaga. Zastanawiam się czy skrócenie tego ślimaka może mieć na to jakiś wpływ. Dodaje kilka zdjęć. Dodam tylko że wyciągam dużo niedopalonego węgla i nie umiem tego wyregulować ustawieniami bo potem właśnie gaśnie ogień i jest problem z rozpaleniem.
    Ustawienia:
    Wentylator 30%
    Czas podawania węgla 7 sek
    Przerwa w podawaniu 35 sek
    Czas podtrzymania 10 minut.
    Węgiel mam z polskiej kopalni 26kj.

Zmieniałem też ustawienia na takie:
    Wentylator 30%
    Czas podawania węgla 16 sek
    Przerwa w podawaniu 90 sek
    Czas podtrzymania 8 minut.
    Ale efekt był taki sam.
    Zastanawia mnie tylko dlaczego nie mogę rozpalić normalnie tylko ogień gaśnie. Co może być tego przyczyną ?

Żarzący się węgiel w piecu centralnego ogrzewania. Mały płomień w piecu EKO-KWP Keller 15 kW podczas użytkowania. Mały płomień w piecu z podajnikiem podczas rozpalania. Płonący ogień w piecu z węglem i popiołem wokół
  • REKLAMA
  • #2 20994067
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Za często i a dużo podaje i dlatego wypycha węgiel anim się rozpali.
  • REKLAMA
  • #3 20994102
    ss_vaticano
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Przy rozpalaniu ręcznym nie ma opcji, że za dużo i za często. A gaśnie i tak.
  • #4 20994201
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Sprawdzales kanaly wentylatora az do samego paleniska i komina?
REKLAMA