logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przycinki i lagowanie myszki oraz dźwięku w przeglądarce - nowy PC

Fiardon 06 Mar 2024 21:40 807 6
  • #1 20993438
    Fiardon
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,

ze 2 tygodnie temu złożyłem nowy komputer, z nowych części. Ogólnie byłbym mega zadowolony, gdy nie jeden irytujący problem. Mianowicie, zdarzają się dość często przycinki, które trwają ułamek sekundy, gdzie przycina dosłownie wszystko, od myszki, która po minięciu laga jakby przeskakuje. Bardzo łatwo idzie to dostrzec też kiedy słucham czegokolwiek - muzyki, jakiegoś filmu na youtube, dźwięk się zacina/glitchuje. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że dzieje się to głównie w przeglądarce internetowej, bo w grach nie zauważyłem tego problemu. Może zdarzyło się na przełomie tych dwóch tygodni kilka przycinek, ale to dosłownie kilka, więc zakładam, że nie są one powodem do obaw, bo się nie pojawiają tak regularnie jak te, o których mówię. Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie, czy tak być powinno, w momencie przewijania przeglądarki, zaraz po tym jak przełączam na menadżer zadań, to koło jej procesu jest komunikat "bardzo wysokie zużycie energii", temperatury wtedy też odrobinę wyższe, jak i w HWinfo pobór energii przez CPU jest o jakieś 15-20W wyższy. To właśnie w momentach przewijania stron, ruszania kursorem te przycinki mają miejsce, bo chociażby pisząc ten post i słuchając muzyki nic takiego nie ma miejsca. Częstotliwość tych przycinek jest do tego mocno nieregularna, są momenty kiedy dzieje się to częściej, są momenty kiedy dzieje się to rzadziej. Okazjonalne przycinki byłyby zrozumiałe, ale wydaje mi sie, że ich pojawianie się nie należy do normalnych, bo jak pamiętam, mniej miałem takich sytuacji w poprzednim komputerze, który był złomem w porównaniu do tego.

Specyfikacja:
    CPU Ryzen 5 5600
    Płyta główna: MSI B550-A PRO
    Dysk: WD SN580 1TB
    GPU: XFX RADEON RX6600
    RAM: LEXAR Thor, DDR4 32GB 3600MHz CL18
    Zasilacz: MSI MAG 550W 80 Plus Bronze
    Windows 10 Home

Jeśli czegoś nie podałem to piszcie, jak trzeba jakieś testy, też zrobię. Z góry dziękuję
  • #2 20993637
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    mnie sie wydaje że to moze być spowodowane jakimiś ustawieniami grafiki. Pobaw sie rozdzielczością i innymmi rzeczami, zmieniaj i obserwuj.
  • #3 20993673
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
  • #4 21000150
    Fiardon
    Poziom 7  
    k45i89o98j66 napisał:

Po aktualizacji biosu myślałem, że pomogło, ale gdzieś po kilku godzinach użytkowania problem znowu się pojawił.

szarik1404 napisał:
    mnie sie wydaje że to moze być spowodowane jakimiś ustawieniami grafiki. Pobaw sie rozdzielczością i innymmi rzeczami, zmieniaj i obserwuj.

Co do tej rady, nie do końca wiedziałem nawet gdzie zacząć. Natomiast trafiłem na temat na reddicie, gdzie podobne problemy występowały po aktualizacjach u niektórych użytkowników GPU od AMD. Padła tam rada dotycząca wyłączenia AMD Freesync, więc wyszukałem tę opcję, wyłączyłem i zobaczę czy to coś pomogło oraz poinformuję.
  • #5 21008573
    mdove84
    Poziom 12  
    Ocena: 16

A może prościej? Jaka przeglądarka i czy wgrywano kodeki do systemu? Sterowniki grafiki domyślne systemowe czy wgrane inne? Sterowniki do CPU wgrane systemowe czy ze strony producenta?
    Skoki kursora myszki są skutkiem nagłego zapotrzebowania na moc procesora, stąd też "jest komunikat" bardzo wysokie zużycie energii", temperatury wtedy też odrobinę wyższe, jak i w HWinfo pobór energii przez CPU jest o jakieś 15-20W wyższy."
    Przy filmach full HD czy 4K, procesor ma co robić, a nie każda scena w filmie jest "procesoro-żerna" ;) nie da się znaleźć tu regularności stąd "Częstotliwość tych przycinek jest do tego mocno nieregularna, są momenty kiedy dzieje się to częściej, są momenty kiedy dzieje się to rzadziej." Jeśli przeglądarka zasobożerna, CPU lub grafika nie mają odpowiednich sterowników do wykorzystania optymalnie mocy obliczeniowej sprzętu to będą zarządzać mocą źle lub wcale. A dzisiejsze wymuszone normy oszczędzania energii powodują, że CPU w spoczynku (a takim jest przeglądanie internetu) ma zmniejszone taktowanie i wyłączane są nieużywane rdzenie, a w momencie zapotrzebowania jest włączany kolejny rdzeń lub podkręcana częstotliwość. Zanim CPU się obudzi, bo jest źle zarządzany przez przeglądarkę lub stery graficzne to mamy lagi. W trybie spoczynku żeby nie było słychać "odkurzaczy" (głośnych zewnętrznych kart graficznych), często sprzętowo są w trybie czuwania, a interfejs "wyświetla" CPU, tak w dużym uproszczeniu. Dopiero jak uruchamia się np. gry to główna grafika wstaje i bierze się do roboty i odciąża CPU.

Krótki test: odpalić jakiś furmark czy inny benchmark do liczenia np. liczby Pi, gdzie można ustawić obciążenie procka na 40% mocy. Wymusi to brak oszczędzania energii i pracę wszystkich rdzeni. Podczas obciążenia procka sprawdzić, czy problem występuje. Jeśli nie, to wina zarządzania energią wyłączania rdzeni i mocą CPU -> wina sterowników CPU, grafiki, lub problemy z przeglądarką (wgrać wersję nie najnowszą, ale najnowszą stabilną, LTS lub podobną). Zanim CPU się "rozkręci" przy zwiększonym zapotrzebowaniu na moc podczas oglądania YT dostajesz lagi widoczne jako zacinanie się myszy. Zmienić w opcjach zasilania wyłączone oszczędzanie energii.
    Jeśli problem nadal występuje, odpalić pełne obciążenie CPU w benchmarku - na 100% i puścić na parę godzin, przy czym obserwować kompa na początku przez pierwsze pół godziny (coby nie spalić całego sprzętu jakby się okazało, że źle złożony i pasta nie chłodzi CPU jak trzeba - CPU i płyta pójdą z dymem). Najlepiej obserwować cały czas. Jak system się wysypie to problem z CPU, grafiką, zasilaczem - ogólnie sprzętowy. Trzeba wtedy podzespoły testować oddzielnie najlepiej za pomocą innego PC, żeby znaleźć winnego. Najłatwiej zacząć od zasilacza, potem grafika i na końcu procek z płytą. Jeśli sprzętowo OK, to jedynie wina Windowsa - sterowniki, brak łatek, albo łatka psuje kompa (nieraz Microsoft wypuszczał Update, który coś psuł i po czasie ludzie odkrywali, że deinstalacja jakiejś łaty rozwiązuje problem).
  • #6 21008619
    haderach
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Spróbuj wyłączyć w przeglądarkach akcelerację sprzętową.
  • #7 21104197
    Fiardon
    Poziom 7  
    Próbowałem wszystkich odpowiedzi, poza chwilowym efektem (w niektórych przypadkach) problem po jakimś czasie zwykle wracał. Na tę chwilę problemu żadnego od dłuższego czasu nie doświadczyłem.
    Pisząc o tym używałem boxowego chłodzenia CPU. Temperatury w przeglądarce wynosiły około 60 stopni. Kilka tygodni temu wymieniłem chłodzenie na Fere 5 120mm i wydaje mi się, że to od tamtego momentu nie doświadczam opisywanych problemów. Temperatury średnio około 20 stopni niższe, więc mógł to być powód.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z przycinkami i lagowaniem myszki oraz dźwięku w przeglądarkach na nowo złożonym komputerze. Problemy występują głównie podczas przeglądania internetu, a nie w grach. Sugerowane rozwiązania obejmowały aktualizację BIOS-u, zmianę ustawień graficznych, wyłączenie AMD Freesync oraz akceleracji sprzętowej w przeglądarkach. Po wymianie chłodzenia CPU na model Fere 5 120mm i obniżeniu temperatury, użytkownik zauważył poprawę i brak problemów przez dłuższy czas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA