logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zminimalizować dźwięk z elementu A w listwie master-slave?

werde 06 Mar 2024 21:56 207 2
REKLAMA
  • #1 20993469
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 56
    Listwa przedstawiona na zdjęciu. Działa prawidłowo. Urządzenia slave załączają się przy uruchomieniu urządzenia master już od 60W. Jednak jest problem z układem sterującym. Z elementu oznaczonego „A” słychać wysoki jednostajny dźwięk. Nie jest zbyt głośny, ale denerwujący. Delikatne poruszenie tym elementem chwilowo zmniejsza natężenie dźwięku. Element jest oblany częściowo masą chroniącą przed wibracjami.
    Czy można pozbyć się tego dźwięku, albo przynajmniej go zminimalizować.
    Płyta drukowana z oznaczeniem elementu A wydającego dźwięk.
  • REKLAMA
  • #2 20993590
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    To transformator lub cewka. Piszczy, bo są jakieś luzy na rdzeniu, zwojach czy karkasie. Próbowanie zalania tego jakimś klejem czy lakierem może rozwiązać problem, ale równie dobrze może nic nie dać. Czasami wystarczy przelutować nieco mocniej dociskając element do PCB. Od tego bym spróbował zacząć.
  • #3 21034466
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 56
    Jest rozwiązanie. 100% skuteczne (przynajmniej w moim przypadku). Przelutowanie elementu z jego dociśnięciem nic nie dało. Ale była sugestia "zalać jakimś klejem". Na tym oparłem przemyślenia i zalałem element niewielką ilością kleju cyjanoakrylowego. On znakomicie penetruje w zakamarki. Oczywiście wszystko przy wyłączonym zasilaniu. Po kilkunastu minutach podłączyłem zasilanie i ... absolutna cisza.
REKLAMA