logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do internetu po zmianie IP w Huawei EG8141A5

Dark_Costa 06 Mar 2024 23:52 690 7
REKLAMA
  • #1 20993594
    Dark_Costa
    Poziom 7  
    Ocena: 1

Witam. Mam problem z routerem, a mianowicie chciałem po kablu połączyć dwa routery, lecz coś nie tak poustawiałem w ustawieniach IP i teraz nie mam dostępu do internetu. Robiłem reset routera, ale to nic nie dało.
    Router Huawei EG8141A5.
    Dodam, że nie mogę skonfigurować routera przez przeglądarkę, nie ma opcji utworzenia WAN.
    W zakładce Sieć i Internet w stanie Ethernetu, bajty są wysyłane i odbierane poprzez ustawienie IP ręcznie.

Z góry dziękuję za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 20993615
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138

Robiłeś reset zgodnie z instrukcją?
    "Naciśnij Reset, używając przedmiotu przypominającego igłę przez ponad 10 sekund, aby przywrócić ustawienia fabryczne i zresetować ONT Huawei. Jeśli wskaźnik jest wyłączony, a następnie świeci, system pomyślnie uruchomił się ponownie."

Odłącz wszystkie kable od routera oprócz jednego komputera, z którego będziesz się próbował z nim połączyć (i zasilania oczywiście), zrób reset zgodnie z instrukcją i potem spróbuj się zalogować do routera.
  • REKLAMA
  • #3 20993932
    Dark_Costa
    Poziom 7  
    Ja do rutera jestem w stanie się zalogować
  • REKLAMA
  • #4 20994093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20994140
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5359
    @Dark_Costa
    Urządzenia łączysz ze sobą LAN-LAN:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • REKLAMA
  • #6 20998243
    mwilkowski1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Musiałbyś tutaj narysować "topologię" Twojej sieci, tzn. co łączysz z czym i jakie masz w tym ustawienia, aby ktokolwiek mógł Ci cokolwiek pomóc. Póki co sugeruję zastosować metodę zaproponowaną przez kolegę wyżej skutecznego zresetowania modemu.
  • #7 20999022
    Dark_Costa
    Poziom 7  
    Światłowód idzie do rutera i od rutera kabel prosto do komputera,
  • #8 20999254
    mwilkowski1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Hej,
    czyli zakładam, że w sieci nie ma już tego drugiego routera? Jest w sieci tylko router i komputer?

To teraz taka podstawowa rzecz: upewnijmy się na czym polega brać dostępu do Internetu (brak route'owania, czy brak DNS-ów).

Odpal cmd.exe i w czarnym oknie trzy następujące komendy (i wklej tutaj wynik):
    - ping 8.8.8.8
    - traceroute 8.8.8.8
    - nslookup onet.pl

Jestem ciekaw, czy DNS masz prawidłowo skonfigurowane (bo może ping działa) i jeśli ping nie działa to gdzie po drodze się wywala na trasie (czy już na pewno na twoim routerze).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem Huawei EG8141A5 po zmianie ustawień IP, co skutkuje brakiem dostępu do internetu. Po próbie resetu routera i podłączeniu go do komputera, użytkownik nie może skonfigurować routera przez przeglądarkę, a w zakładce Ethernet widoczne są wysyłane i odbierane bajty. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że reset został przeprowadzony prawidłowo, a także zalecają sprawdzenie konfiguracji sieci oraz wykonanie testów diagnostycznych (ping, traceroute, nslookup) w celu zidentyfikowania problemu z DNS lub routowaniem. Dodatkowo, wskazano na konieczność przedstawienia topologii sieci dla lepszego zrozumienia problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA