logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana zawiasu M20 przyspawanego do słupka w bramie dwuskrzydłowej.

TomKomar 09 Mar 2024 19:26 2811 18
  • #1 20997226
    TomKomar
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Zbliżenie na zawias bramy, z którego jedna śruba została wyrwana z metalowego słupka. Uszkodzony zawias bramy zamocowany do słupka, brama wisi na jednym zawiasie. Metalowy zawias z nakrętką i otworami montażowymi widoczny z boku.

Wyrwało mi właśnie śrubę z zawiasu (w słupku została część płaska z dziurą) i brama chwilowo wisi na jednym.
    Zastanawiam się jak to naprawić bez wyjmowania słupka. Czy to dobry pomysł, aby usunąć ten przyspawany zawias poprzez poprzecinanie tych spawów kątówką i rozwiercenie czterech (też pewnie pospawanych) otworów śrubowych? Gdzie najlepiej ciąć te spawy? Prostopadle do słupka wzdłuż ścianki zawiasu czy pod kątem?
  • Pomocny post
    #2 20997234
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4575
    Nikt nie wie co potrafisz. Ciąć trzeba tak, by jak najmniej zniszczyć słupek, bo zawias jest i tak do odcięcia.
  • Pomocny post
    #3 20997247
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam.
    Kolego, po co ciąć? Kupujesz nakrętkę, wkładasz do klucza oczkowego z kawałkiem materiału, aby nie wypadła. Od góry do słupka wkładasz klucz, wkręcasz zawias i gotowe.
    Pozdrawiam.
  • #4 20997261
    TomKomar
    Poziom 3  
    Pomysł super, ale niestety słupek od góry zaspawany jest. Takim go zastałem...
  • #6 20997277
    TomKomar
    Poziom 3  
    I tak jest cięcie, i tak... A nie wiem czy to zda egzamin, bo w zawiasie śruba leży w gwincie, a tu będzie się opierać (wyrwało ją razem z nakrętką z zawiasu (to chyba taka nitonakrętka) i nie ma też wtedy żadnej możliwości regulacji bramy.
  • #7 20997335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20997340
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    A nie da się ściąć/usunąć tej nakrętki i naspawać drugiej?
    Tą część co zostanie w głębi rozwiercić żeby śruba wchodziła bez problemu...
  • #9 20997348
    TomKomar
    Poziom 3  
    Myślałem o nitonakrętce (bo pewnie taka jest w oryginalnym zawiasie), ale to jednak M20. Moja niciarka do M12 obsługuje, a i tak trzeba siły konia już do M12, więc sprzęt by trzeba było mieć jakiś wypożyczony pewnie. A! No i nitonakrętka nie daje mi wciąż możliwości regulacji bramy!
  • Pomocny post
    #10 20997379
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam. Odciąć na spawie, resztę zeszlifować tarczą lamelową, zabezpieczyć zeszlifowany metal, pomalować, kupić drugi zawias i nawiercić wiertłem 4 otwory albo więcej i wkręcić w te miejsca śruby po nagwintowaniu otworów.
  • #11 20997381
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Coś nie rozumiem, nitonakrętkę zastępuje ta obecna, a regulacja zawiasem wkręcając/wykręcając?
    Pozdrawiam.
  • #12 20997383
    TomKomar
    Poziom 3  
    W oryginalnym zawiasie jest tak, że kręcisz nakrętką, a śruba się chowa i przyciąga bramę do słupka lub wysuwa się i ją odpycha.
  • #13 20997389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20997391
    TomKomar
    Poziom 3  
    tomaszyk084 napisał:
    Witam. Odciąć na spawie, resztę zeszlifować tarczą lamelową, zabezpieczyć zeszlifowany metal, pomalować, kupić drugi zawias i nawiercić wiertłem 4 otwory albo więcej i wkręcić w te miejsca śruby po nagwintowaniu otworów.

O tym myślę właśnie.
  • Pomocny post
    #15 20997405
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1122
    tomaszyk084 napisał:
    kupić drugi zawias i nawiercić wiertłem 4 otwory albo więcej i wkręcić w te miejsca śruby po nagwintowaniu otworów.
    U mnie przy bramie takie zawiasy są przykręcone wkrętami do metalu samowiercącymi/samogwintującymi fi 8 mm... Czyli prosta robota, przy montażu wystarczy dobra wkrętarka, nie trzeba wierteł, gwintowników, itp.
  • Pomocny post
    #16 20997423
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    wojtek1234321 napisał:
    tomaszyk084 napisał:
    kupić drugi zawias i nawiercić wiertłem 4 otwory albo więcej i wkręcić w te miejsca śruby po nagwintowaniu otworów.
    U mnie przy bramie takie zawiasy są przykręcone wkrętami do metalu samowiercącymi/samogwintującymi fi 8 mm... Czyli prosta robota, przy montażu wystarczy dobra wkrętarka, nie trzeba wierteł, gwintowników, itp.

Można samowiercącymi, lecz z doświadczenia wiem, że lepiej mniejszym wiertłem przewiercić w miejscu wykręcania takiego wkręta, potrafi się ukręcić i może być mały problem, ale samowiercące ósemki powinny dać radę utrzymać bramę, ja bym dał ich 8 sztuk. Miejsca w zawiasie jest dużo
  • #17 20998871
    TomKomar
    Poziom 3  
    Słupek ma ściankę 4 mm. Zobaczymy jutro jak to pójdzie... Dzięki.
  • Pomocny post
    #18 20999076
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    Odetnij dospawany element, zabezpiecz metal antykorozyjnie, wywierć 4 otwory z rozstawem pod nowy uchwyt zawiasu i zastosuj 4 nitonakrętki pod śruby M10. Będzie mocno go trzymać i będzie wymienne w razie awarii/naprawy.
  • #19 21000352
    TomKomar
    Poziom 3  
    Pociągnę jeszcze delikatnie żywicą z mata szklaną dookoła, by woda nie zaciekała pod spód i pomaluję;
    Gdybym musiał to robić jeszcze raz:

A. bym jednak spawał - ( z 3 powodów: wiercenie w stali i później rozwiercanie było męczące; 2. wystające łebki czterech śrub M ograniczają kąt otwarcia bramy /o kilkanaście stopni, ale jednak; 3. niestety nitowkręty przy dużym oporze śruby czasem się obracają )
    B. gdyby ktoś jednak chciał śrubami - ja niepotrzebnie wziąłem śruby 12; wystarczyłoby (jak w podpowiedzi wyżej) 10 ( byłoby mniej roboty i bez niepotrzebnego rozwiercania
    C. A, no i okazuje się, że ten sześcianik na którym opiera się brama na końcu śruby zawiasowej ma różne wymiary ( ten kupiony był 1,5mm wyższy niż ten, który miałem wcześniej ) / warto sobie wcześniej zmierzyć i dopasować

Zniszczony metalowy element konstrukcyjny z otworami i śladami korozji. Metalowy słupek z otworami na śruby zamontowany przy bramie.
    Zbliżenie na metalową konstrukcję z śrubami mocującymi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany zawiasu M20 przyspawanego do słupka w bramie dwuskrzydłowej, który został uszkodzony po wyrwaniu śruby. Użytkownicy sugerują różne metody naprawy, w tym cięcie spawów kątówką, rozwiercanie otworów oraz zastosowanie nitonakrętek. Wskazano na konieczność minimalizacji uszkodzeń słupka oraz na trudności związane z regulacją bramy po wymianie zawiasu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie samowiercących wkrętów, a także spawanie nowego zawiasu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi narzędzi oraz materiałów potrzebnych do wykonania naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA