logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana sprężyn skrętnych w bramie segmentowej Wiśniowski

Rebaser1 07 Sie 2021 12:06 10803 4
REKLAMA
  • #1 19553336
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.

Ostatnio w mojej bramie pękła jedna ze sprężyn skrętnych. W miejscu gdzie kupowałem bramę zamówiłem komplet sprężyn. Sprężyny przyszły bardzo szybko, ale z uwagi na okres urlopowy i poumawiane montaże najbliższy możliwy termin wymiany dopiero za 7 dni. Dlatego też postanowiłem wymienić je samodzielnie i tu moje pytanie, czy ktoś mógłby podać procedurę wymiany sprężyn w bramie Unipro Wiśniowskiego?
    Po wstępnych oględzinach, wychodzi na to, aby móc ściągnąć stare sprężyny muszę zdemontować wszystko to co jest przed nimi na wale, czyli bęben nawojowy na linkę oraz uchwyt okucia sprężyny z zapadką zabezpieczającą i to powinno pozwolić mi na ściągnięcie starej i założenie nowej sprężyny.
    Następnie po przykręceniu okucia z zębatką, bębna nawojowego i naciągnięciu linki mogę przystąpić do naciągania sprężyny o podaną na tabliczce znamionowej ilość obrotów. Wszystkie czynności planuję wykonać na zamkniętej bramie (oczywiście z odłączonym od sieci napędem bramy). Czy są jeszcze jakieś czynności, które powinienem wykonać, zablokować lub odblokować jakieś zabezpieczenia/mechanizmy na czas demontażu/montażu sprężyn?
  • REKLAMA
  • #2 19554192
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Jeżeli nie wiesz jak to zrobić i nie masz odpowiednich narzędzi lepiej wezwij kogoś kto wie co robi.
    W moich historiach jest przypadek człowieka który uczy się życia od nowa bo chciał zaoszczędzić lub być bohaterem swojego domu. Brama segmentowa, sprężyny skrętne ok. 9,5 zwoi, uszkodzona żyła, przerwane ścięgna. Operacja. Niestety znieczulenie ogólne nie poszło najlepiej i człowiek po wybudzeniu nie pamiętał jak się nazywa, kim jest itp.
    To nie jest bajka czy próba zniechęcenia lecz przestroga...
  • REKLAMA
  • #3 19590436
    Rebaser1
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Okres wakacyjny więc nie było okazji aby tu zaglądać...
    Sprężyny wymieniłem sam. Cała procedura łącznie z naciąganiem nowych sprężyn i regulacją bramy zajęła mi niecałą godzinę.
    poluzowałem zabezpieczenie bębnów i zsunąłem je z wału (robiąc uprzednio znaczniki aby było mniej przy regulowaniu u naciąganiu linki). ? Następnie odkręciłem śruby mocujące dwie podstawy wału po brzegach oraz podporę na środku ( w sumie 6 śrub)
    Rozebrałem, wymieniłem sprężyny, poskręcałem i założyłem ponownie. Następnie regulacja, smarowanie i znów można cieszyć się działającą bramą :):)

Narzędzia ? Klucz 10 oraz 13 i pręt fi12( dwa kawałki) do naciągania sprężyn.
    Wystarczy odrobina zdolności manualnych i myślenie przy tym co się robi

Do opisanej historii się nie ustosunkuję

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19590500
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Wszystko zależy od wielkości bramy i konieczności zachowania kolejności czynności.
    Poziom techniczny jest "coraz wyższy" i naprawdę przy tych czynności można zrobić sobie krzywdę (w szczególności przy dużych bramach). Może nie w takim zakresie jak opisany ale można odczuć naprawę. Cieszę się iż poziom techniczny masz wyższy niż większość społeczeństwa :D
  • #5 19878375
    gieroj
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam.

A po założeniu nowej sprężyny w jaki sposób ustaliłeś jak ją naciągnąć? Jest to gdzieś zapisane? Mechanicznie sobie poradzę, nie wiem tylko jak potem ustawić właśnie sprężyny. Wiem tylko, że jest prawa i lewa oraz że mają paski do liczenia obrotów - chociaż jeszcze nie wiem jak one działają ;)

Pozdrawiam,
    Grzegorz.
REKLAMA