logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 3006 - brudne wydruki, ciemne kropki, kalibracja kolorów, wymiana części

zielonny 04 Gru 2005 00:56 1650 1
REKLAMA
  • #1 2051496
    zielonny
    Poziom 11  
    problem jak w temacie od jakiegos czasu zaczela brudzic wydruki sa to ciemne kropki. Po dokladnm wyczyszczeniu problem na krotko ustal, lecz po kilkunastu kopiach jest jak przed czyszczeniem. z developerow nic nie sypie wedlug mnie jest problem z czyszczeniem bebna, chodzi o walek zbierajay zuzyty toner on szybko sie zasyfia i pojawiaja sie te kropki.
    Mam pytanie do ludzi majacych doswiadczenie z tymi maszynami:
    - czy do wymiany jest wlasnie ta rolka, czy przyczyna lezy gdzie indziej gdyz listwa zbiera dobrze, a moze problem lezy gdzie indziej?
    - jak wykalibrowac kolory (czarny np jest ciemnozielony) trzeba jakies wzorniki kolorow czy kalibrujemy na czystej kartce i jakie sa kody do kaliracji bo z tego co wiem jest ich tam kilka?
    - ile kosztuje beben + listwa do takiej maszyny, gdyz beben jest lekko zuzyty - robi mala ryske
  • REKLAMA
  • #2 2052032
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Brudzenie w postaci krpoek może byc spowodowane uszkodzeniem, zestarzeniem się ( traci elastyczność) listwy odzyskowej w zespole czyszczącym ( taki pasek z folii)
REKLAMA