logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kontrolki Usterka Hamulców, Stop, Hamulec Ręczny - Renault Megane 2006

ztable79 10 Mar 2024 09:31 3918 4
REKLAMA
  • #1 20997713
    ztable79
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich dobrych ludków!

Jestem świeżym gościem, jeśli chodzi o sprawy techniczne samochodu i postanawiam sobie, że to zmienię, bo w gruncie rzeczy pojawia się jakieś ostrzeżenie staje się coraz głupszy...
    Ostatnio sobie normalnie w świecie jechałem w trasę, pod koniec trasy zaświeciła mi się kontrolka typu "Usterka Hamulców", przy czym dodatkowo świeci kontrolka "Stop" oraz kontrolka hamulca ręcznego. Pytanie się nasuwa jedno, czym to może być spowodowane, póki co wlałem płyn hamulcowy, ale z tego co patrzyłem, to wlałem go bardzo mało, no i rzekomo ten sygnał znikł. Pytanie takie dwukierunkowe, co może jeszcze być przyczyną takiej sygnalizacji, ostrzegam, że po pojawieniu się kontrolki samochód normalnie w świecie hamuje. Ale gdy tylko się zaświeciła, zacząłem trzymać dystans od innych uczestników ruchu i jechałem 40 km na godzinę, żeby mieć jeszcze szanse zahamowania w razie jakby hamulce przestały całkiem funkcjonować. Macie jakieś propozycje dlaczego taka kontrolka mogła się pojawić poza brakiem/niskim poziomem płynu? Z góry dziękuje za wszelkie dobre informacje. Samochód Renault Megane Grandthour 2006.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20998058
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 250
    To typowy objaw niskiego poziomu płynu hamulcowego. Kontroluj stan płynu. Sprawdź czy klocki się nie kończą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20998074
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Dokładnie, sprawdź klocki i tarcze. Ewentualnie może jeszcze gdzieś być mały wyciek.
  • REKLAMA
  • #4 21000039
    ztable79
    Poziom 3  
    OK, dzięki, póki co hamulce hamują, kontrolka zgasła, aczkolwiek trzeba obserwować. Bo jeśli ma jakiś przeciek, to niedobrze wróży, może wtedy skutkować kolejnym dolewaniem. Mam nadzieje, że dolanie starczy. Ale będę się bacznie przyglądać temu zjawisku.
  • #5 21000042
    ztable79
    Poziom 3  
    Dolałem płyn hamulcowy, kontrolka zgasła. Ale bacznie go obserwuje, planuję jeszcze go podnieść, sprawdzić czy jest OK.
REKLAMA