logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużanie kabli skrętki kat. 5e - lutowanie vs łączniki LSA

wachcio 10 Mar 2024 22:49 2112 44
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy można przedłużyć domową skrętkę Cat. 5e przez lutowanie i termokurczki, czy lepiej użyć łączników LSA?

Najbezpieczniej użyć porządnych łączników LSA, bo skrętka jest wrażliwa na rozwinięcie par i zmianę pojemności, a niechlujne lutowanie może pogorszyć transmisję albo wymusić zejście do 100 Mb/s [#20999392][#21000772] Jeśli jednak lutujesz, to tylko bardzo starannie: żyły mają mieć tę samą długość, pary powinny być jak najmniej rozkręcone, a skręt i właściwości izolacji możliwie zbliżone do oryginału [#20999299][#21000772] W warunkach domowych na krótkim odcinku taka przeróbka zwykle zadziała i różnicy możesz nie zauważyć, ale łącznik jest bardziej „zgodny ze sztuką” i kosztuje niewiele [#20999299][#20999589] Jeśli kupujesz nowy kabel do przedłużki, najlepiej dobrać identyczny przewód jak obecny; dołożenie Cat.6 do toru Cat.5e i tak nie podniesie całego połączenia ponad 5e [#21000772][#21016286]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20999028
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Witam
    Przy budowie domu położono mi skrętkę kategorii 5e która schodzi się na strych. Teraz po kilkunastu latach buduję sobie w domu mały home lab i ogólnie porządkuję sieć gdyż przez lata przybyło kabli na zewnątrz ścian, różnych urządzeń i przełączników niezarządzalnych. Założyłem szafę rack ale kable (7szt) wystające z podłogi nie starczą mi do krosownicy. Muszę jakoś je przedłużyć o kilkadziesiąt cm. Widziałem, że są za 8-10 pln łączniki LSA w plastikowej obudowie. Zastanawiam się czy nie taniej a równie dobrze nie polutować ich po prostu i zaizolować "termokuczkami". Czy jest coś co przemawia za tymi łącznikami oprócz oczywiście szybszego montażu?
  • #2 20999049
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Ja bym założył termokurcze, skręcił odizolowane kabelki, zalutował miejsca skręcenia i obkurczył termokurcze... Już 30 lat takie połączenie mi działa. Bez skręcenia, samo lutowanie czasem starzeje się i puszcza gdy narażone jest na obciążenia i ruchy to znaczy się nie sprawdza... Samym stykom i wszelkim wago-klemom nie ufam bo sprężystość ulega starzeniu tak jak i korozja chwyta ale to jest tylko moje zdanie...
  • #3 20999289
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    wachcio napisał:
    Zastanawiam się czy nie taniej a równie dobrze nie polutować ich po prostu i zaizolować "termokuczkami". Czy jest coś co przemawia za tymi łącznikami oprócz oczywiście szybszego montażu?

Spokojnie możesz tak zrobić w warunkach domowych nie zauważysz różnicy.
  • #4 20999299
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Owszem można łączyć kable ale bym nie przesadzał z hura optymizmem. Dla kogoś kto nie lutował takich połączeń to takie lutowanie odradzam. Lepiej dać dobrej jakości blok łączeniowy. Zasada łączenia: wszystkie żyły muszą być tej samej długości oraz jak najmniej rozkręcone.
  • #5 20999315
    jimasek
    @xury faktycznie masz rację za bardzo patrzę przez perspektywę swoich umiejętności w lutowaniu :)
  • #7 20999392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20999589
    jimasek
    To już niech autor tematu się zastanowi. Łącznik cat.5e to koszt nie 8-9zł do cat.6 to jakieś 20-25zł więc majątku nie wyda na to a będzie zrobione wszystko zgodnie ze sztuką.
  • #9 21000475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21000498
    wachcio
    Poziom 24  
    Będę mógł cokolwiek zrobić jak wrócę do domu. Kable są w ścianach i w posadzce. Na razie mam do niego 1500km. Poprzez to pytanie chciałem się przygotować jak już będę mógł fizycznie działać
  • #11 21000585
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21000772
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    Jak to prawdziwy przewód a nie "przewód" to na takich odcinkach będzie wszystko ok.
    Tylko lutując musisz się porządnie postarać - zachować skręt i poskok a grubość izolacji i jej przenikalność dielektryczna podobna jak na oryginalnym przewodzie. Mam tak zlutowane w kilku lokalizacjach przewody, gdzie nie było możliwości wymiany i nawet na mierniku certyfikacyjnym z reflektometrem prawie "nie widać" połączenia a linki spełniają założenia kategorii. Ale jak się nie postarasz i zlutujesz niechlujnie, albo co gorsza użyjesz etonów, to będzie źle i będziesz żałował. Wtedy ewentualnie zamienisz luty na porządne łączówki.
    Jak masz możliwość to dokup też identyczny przewód na przedłużenie jak jest teraz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21003820
    wachcio
    Poziom 24  
    Większość z Was na pewno słusznie pisze, że lutowanie przejdzie jeśli się do tego przyłożę. Wiadomo, że nie bez powodu to jest skrętka. Jak się to ma do np. płaskich patchcordów?
  • #14 21003894
    IC_Current
    wachcio napisał:
    płaskich patchcordów?

Taki patchcord działa jak natura chciała, choć wygląda podobno ładniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21003935
    wachcio
    Poziom 24  
    IC_Current napisał:
    wachcio napisał:
    płaskich patchcordów?

Taki patchcord działa jak natura chciała, choć wygląda podobno ładniej.

Ale żyły też są tam skręcane parami?
  • #16 21003942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21004205
    IC_Current
    wachcio napisał:
    Ale żyły też są tam skręcane parami?

Nie ważne. Nawet jakby były to pojemność pomiędzy różnymi parami będzie różna i różne indukcyjności wzajemne. Przez to tor nie będzie symetryczny.
    Na przewodach płaskich do 3m i gigabicie to na razie problemów nie miałem. Więcej jednak absolutnie bym nie ryzykował.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21008272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21008344
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    ledo99 napisał:
    @jprzedworski

Sprawdziłeś jaka była metodologia testów które są opisane w linku?

Czyli nie tylko mi rzuciło się to w oczy ;) Ciekawy sposób testowania okablowania na Speedteście. Żeby to chociaż był iperf i większa porcja danych, jakaś analiza ilości błędnych pakietów.

Mnie w każdym razie nie przekonali.
  • #21 21010027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21013233
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Erbit napisał:
    Dane w skrętce są przesyłane za pomocą częstotliwoś

No nie.
    Nie są modulowane na nośnej, a naturalnie sygnał cyfrowy.

IC_Current napisał:
    Nie ważne. Nawet jakby były to pojemność pomiędzy różnymi parami będzie różna i różne indukcyjności wzajemne. Przez to tor nie będzie symetryczny.
    Na przewodach płaskich do 3m i gigabicie to na razie problemów nie miałem. Więcej jednak absolutnie bym nie ryzykował.

Na dłuższych (6-10m) miałem, było niestabilnie. Trzeba było zdusić ustawienie do 100Mb, w zamian uzyskując stabilność.

Dodano po 3 [minuty]:

Erbit napisał:
    że może być przyczyną wielu błędów transmisji, czego przeciętny Kowalski "nie widzi". Dla Kowalskiego namacalnym skutkiem będzie spadek transferu.

To zwykle nie przejawia się jako "mały spadek transferu", a zrywanie wynegocjowanej szybkości 1Gb/s, nowa próba itd.
    Bardziej przerwa niż stały mały spadek. Dość charakterystyczne "czary" <a bo przed chwilą działało>
  • #23 21013269
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    JacekCz napisał:
    Nie są modulowane na nośnej, a naturalnie sygnał cyfrowy.
    Dla Ethernet/IEEE802.3 10/100 Mbps to prawda - sygnał jest tylko przekodowany 8/10 bitów i wysyłany w drut dla 100Mbps z zegarem 125MHz.
    Dla 1000Base-T jednak jest modulacja 4 wartościowa - amplitudowo-fazowa - koduje po 2 bity dając przepływ 250Mbps na jednej parze skrętki. Dodatkowo przepływ jest dwukierunkowy więc każda para jest nadawczo odbiorcza z tłumieniem własnego echa. Jak wprowadzano 1000Base-T do opisu IEEE802.3 to dodatek miał ponad 40 stron i to głownie było o tym sygnale. Obecnie rozdział o 1000Base-T ma podobną objętość.
    Z tego powodu 10/100Mbps działa na prawie wszystkim i potrzebuje tylko dwóch par a 1Gbps ma swoje wymagania.
  • #24 21013294
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21013367
    JacekCz
    Poziom 42  
    stachu_l napisał:
    Dla 1000Base-T jednak jest modulacja 4 wartościowa - amplitudowo-fazowa - koduje po 2 bity dając przepływ 250Mbps na jednej parze skrętki.

Ale to nadal natywny sygnał cyfrowy, a nie modulujący jakąś częstotliwości *) "na częstotliwości jak WiFi" - bo do tej wypowiedzi się odniosłem.

*) np tak jest, i wiem, bo dochodziłem do szczegółów, w radiu cyfrowym DMR / C4FM, przypadkowo "4" w nazwie ma bardzo podobne znaczenie.
  • #26 21013908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21013915
    JacekCz
    Poziom 42  
    ledo99 napisał:
    @stachu_l @JacekCz aż sprawdziłem bo mi nie pasowało - używana jest modulacja PAM (czyli amplitudy) 5 wartościowa.

... sorry, mówisz o ... ?

ja jestem wg definicji, że modulacja to nakładanie jednego na drugie (sygnału na nośną).
    To o czym tutaj mowa to dla mnie kodowanie / encoding, coś takiego.
  • #29 21014349
    IC_Current
    JacekCz napisał:
    ja jestem wg definicji, że modulacja to nakładanie jednego na drugie (sygnału na nośną).

PAM, PWM i PCM to też modulacja, nawet wg Twojej definicji: nakładanie sygnału modulującego na nośną, która jest stałym syngałem jednostkowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21014511
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    ledo99 napisał:
    @stachu_l @JacekCz aż sprawdziłem bo mi nie pasowało - używana jest modulacja PAM (czyli amplitudy) 5 wartościowa.
    Tak to prawda. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Też sprawdzałem i przy okazji znalazłem pdf z roku 2005 - pewno wtedy tam wnikliwiej zaglądałem. Jakoś nastąpiło splątanie neuronowe z modulacjami stosowanymi z modemach telefonicznych czy innymi amplitudowo fazowymi. Widać więcej czosnku a mniej masła albo miłorząb czy lecytyna na pamięć :-).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat przedłużania kabli skrętki kategorii 5e w kontekście budowy domowej sieci. Użytkownicy rozważają dwie metody: lutowanie oraz użycie łączników LSA. Lutowanie, choć może być tańsze, wymaga precyzji, aby zachować odpowiednią długość żył i skręt, co jest kluczowe dla jakości sygnału. Z kolei łączniki LSA oferują szybszy montaż i większą niezawodność, co może być istotne dla osób bez doświadczenia w lutowaniu. Wskazano również na różnice między kablami kategorii 5e a 6, sugerując, że w przypadku przyszłych rozbudów lepiej zainwestować w kable wyższej kategorii. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości połączeń oraz wpływ na transfer danych, zwracając uwagę na potencjalne problemy z błędami CRC przy nieodpowiednich połączeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA