logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus vg-170: Wysuwanie obiektywu i wyłączanie - co robić?

SkuterMariusza 11 Mar 2024 15:46 396 2
  • #1 20999826
    SkuterMariusza
    Poziom 2  
    Cześć! Mam problem ze starym aparatem Olympus vg-170. Pół roku temu wymieniałem baterię oraz go rozkręciłem bo był ten sam problem który pojawił się ponownie. Mianowicie aparat mimo naładowanej baterii nie działa. Po naciśnięciu przycisku ON zapala się dioda a aparat wydaje dźwięk jak przy każdym innym włączeniu aparatu. Niestety w tym miejscu zaczynają się komplikacje. Obiektyw wysuwa się i chowa 3 razy po czym dioda zaczyna migać a sam aparat się wyłącza. Wcześniej problemem była obudowa a obiektyw nie mógł swobodnie się wysunąć. Po jakimś czasie użytkowania aparat znów się zepsuł. Mimo odsunięcia obudowy nie widzę żadnych problemów a obudowa nie ma nic do tego. Wie ktoś co może być przyczyną tego problemu? Co zrobić? Zależy mi na tym aparacie a nie chciałbym go wyrzucać :-(
  • Pomocny post
    #2 21001539
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Typowa reakcja aparatu na uszkodzenie wewnętrznych podzespołów obiektywu. Mogą być uszkodzone czujniki (transoptory szczelinowe i odbiciowe), flexy, przekładnia, moduł AF, pierścienie. Dużo sprawdzania dla kogoś kto ma dużo czasu. Najlepiej kupić inaczej uszkodzony ten model i przełożyć obiektyw.
  • #3 21016478
    SkuterMariusza
    Poziom 2  

Niestety nie znam się na aparatach cyfrowych na tyle, aby wymieniać w nim części. Aczkolwiek dziękuję za pomoc :-)
REKLAMA