logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć whitelistę z BIOS w Lenovo G780 bez lutowania?

naturalarti 11 Mar 2024 22:08 837 2
REKLAMA
  • #1 21000434
    naturalarti
    Poziom 5  
    Marka: Lenovo
    Model: G780

Witam,

Mam prośbę. Padła mi karta WiFi w moim laptopie. Kiedy kupiłem zamiennik, okazało się, że nie da rady go włożyć, bo wyskakuje komunikat, że karta jest nieautoryzowana.
    Poczytałem trochę i już wiem, że w tym modelu jest whitelista kart WiFi i żadnej innej BIOS nie łyknie, dppóki się go nie przeprogramuje.
    Potrzebuję więc albo wyłączyć w ogóle obsługę whitelist'y, albo podmienić na white liście numerek karty starej na nową.
    Znalazłem trochę wiedzy na ten temat, ale wszystkie rady bazowały na tym że trzeba było wylutować chip aby zgrać/wgrać BIOS.
    Pytanie czy da się to zrobić programowo bez lutowania?

Próbowałem przymierzyć się do tematu i znalazłem nawet narzędzie do zgrywania BIOS'a (Universal BIOS Backup ToolKit 2.0.exe) . Coś tam niby zgrało, ale nie wiem jakiej to jest jakości.
    To czego mi zabrakło, to:
    1) Programu którym mógłbym potem wyekstrahować z BIOSu moduły (tak aby móc potem w jakimś edytorze podmienić jedną wartość na inną)
    2) Programu który z powrotem by mi taki zmieniony BIOS załadował na mojego lapka.

A może jest gdzieś już gotowy zmieniony BIOS pasujący do mojego laptopa? Na forum nie znalazłem (choć było sporo BIOSów do innych modeli).

Podaję parę szczegółów dot mojego lapka:
    Lenovo G780,
    BIOS: 5ECN96WW (v9.01) firmy InsydeH2O
    Vendor/product id starej karty WiFI: 14e4 4727
    Vendor/product id nowo-kupionej karty WiFi: 168c 0034

Z góry dzięki za wsparcie!
    Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • #2 21000580
    dd10
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Bez wylutowania i przeprogramowania kości bios nic nie zrobisz w tym temacie
  • #3 21000620
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    W przypadku chęci zamontowania równie słabej karty co oryginalna nie opłaca się wykonywać modyfikacji. Jest ona do pewnego stopnia ryzykowna, a nie posiadając programatora może być ciężko wybrnąć z problematycznej sytuacji jeśli coś pójdzie źle. Po przeróbce warto zamontować Intela AC-7260 (nie pomylić z N-7260), którego da się za 30-50 złotych dostać, a na którym w sprzyjających warunkach da się dojechać do 500 Mbps.

O przeróbkę można poprosić na tym Forum: https://www.bios-mods.com/forum/showthread.php?tid=13791 - zapewne nie jest konieczny programator (o ile wszystko pójdzie gładko).

Fabrycznie obsługiwane karty to te (numer po prawej to numer FRU i taki musi się znajdować na karcie, jeśli ma ona działać z laptopem - zakup innej karty, nawet tego samego modelu, może nie działać ze względu na innego producenta podzespołu i subsystem id, który nie będzie pasował do listy w BIOSie):

Tabela przedstawiająca listę obsługiwanych kart Wi-Fi z numerami FRU.

Najlepszą z tych i tak niezbyt ciekawych kart powinna być ostatnia Atheros (WB225), chyba że nie potrzebujesz Bluetooth, to wcześniejsza HB125 to właściwie to samo (tyle że bez BT). Ta na przykład powinna działać, mimo że jest z innego laptopa:

https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-lenovo-flex-15-ar5b225-15243372911
    Zbliżenie na etykietę karty sieciowej z zaznaczonym numerem FRU.
REKLAMA