logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS ROG STRIX Z790-H, i7-14700KF – brak reakcji , nie uruchamia się po montażu

GrzeCe93 02 Cze 2025 23:29 702 15
REKLAMA
  • #1 21568120
    GrzeCe93
    Poziom 3  
    Witam forumowiczów.

W listopadzie 2023 zakupiłem PC (składak, lista części na dole posta).

W czwartek PC wyłączył się normalnie, ale już w piątek nie dało się go wybudzić z przycisku na obudowie.
    W sobotę wypiąłem wtyczkę od zasilania MOBO, zwarłem pson z gnd i zasilacz odpalił, a obudowa się zaświeciła. No to uszkodzony zasilacz mam prawie wykluczony, aczkolwiek pozostaje kwestia pomiaru napięć pod obciążeniem (a to dość ciężka sprawa).

MOBO wyposażona jest w przycisk do aktualizacji BIOS-u z pendrive, przygotowałem takiego z BIOS-em (zgodnie z instr. producenta) i nawet nie zainicjowało procesu wgrywania z pendrive (zasilanie płyty podłączyłem po sprawdzeniu zasilacza).

W niedzielę wymontowałem RAM i GPU, z tyłu MOBO przytrzymałem "clean CMOS" i wyciągnąłem baterię. Z racji wyjazdu pozostawiłem PC z wyłączonym zasilaniem w takim stanie na jakieś 3 h. Po powrocie podpiąłem pendrive, po naciśnięciu przycisku do aktualizacji BIOS-u poszło i PC się uruchomił (po zakończonym procesie).

Wyłączyłem PC, odpiąłem zasilanie, włożyłem baterię, RAM i GPU i PC nie startował... nawet nie chciało uruchomić się aktualizowanie BIOS-u z pendrive. Podmieniłem GPU na starszy model, wypiąłem jedną kość RAM i po ponownym odpaleniu aktualizacji BIOS-u komputer ożył.

Dzisiaj mówię, sprawdzę jeszcze raz. PC odpalił bez problemu i działał, wyłączyłem, podłączyłem aktualne GPU (przy okazji zauważyłem, iż wczoraj musiałem wyciągnąć baterię, bo slot był pusty), dołożyłem RAM, a PC... nie odpala.
    Cały case natomiast świeci się podświetlane MOBO (jak wyłączę z tyłu zasilacza wyłącznik, to gaśnie).

Proszę o pomoc, bo mi już się wyczerpały pomysły, jedyne to pomierzyć napięcia zasilacza.

Specyfikacja:

MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8 GB GDDR6 z 2019 r. (zostało mi po upgrade starego PC)

* be quiet! Shadow Base 800 DX Black
    * Corsair 32 GB (2x16 GB) 6400 MHz CL32 Vengeance RGB
    * Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 360 3x120 mm
    * Intel Core i7-14700KF
    * ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI
    * Intel Gaming Bundle CPU - AC:Mirage voucher promocyjny
    * be quiet! System Power 10 850 W 80 Plus Gold
  • REKLAMA
  • #2 21568231
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1848
    Uruchamiaj z minimalną konfiguracją - bez karty graficznej, z jedną pamięcią. Jak się uruchamia to dokładaj kolejne komponenty a gdy znowu się nie uruchomi to uszkodzone jest to co ostatnio włożyłeś.
    I nie aktualizuj BIOS co każde włączenie...
  • REKLAMA
  • #3 21570217
    GrzeCe93
    Poziom 3  
    Wczoraj i przedwczoraj testowałem sprzęt, no i mam problem.
    Uruchomiłem sprzęt bez RAM i GPU z odłączonymi wszystkimi peryferiami, nie odpalił.
    Podłączyłem jedną kość RAM i odpalił, wyłączyłem, podłączyłem drugą i odpalił.
    No to załadowałem GPU zastępcze GTX 760 i... odpalił.
    Kilka razy wyłączyłem i włączyłem i PC działał fajnie, trochę na nim popracowałem.
    Na koniec wyłączyłem, wymieniłem GPU na 2060s i nie odpalił...
    Zamieniłem na GPU na GTX 760 i odpalił...
    Wczoraj podczas próby uruchomienia nic się nie stało, PC nie wstaje.
    Nawet procedura wyjmowania RAM i GPU i pokolei wkładania nic nie dała, PC nie reaguje.
    Udało mi się w UEFI sprawdzić napięcia na zasilaczu:
    12 V: 12,096 V
    5 V: 4,880 V
    3,3 V: 3,380 V

Nie mam pojęcia, co się dzieje, myślałem, że RAM, ale działał, może to wina zasilacza?
  • #4 21570859
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Upgrade Bios zrobione ?
    min. wymagane to ver.1202/ poprawiona lepsza 1402

Cytat:
    ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI BIOS 1402

Version 1402
    12.9 MB 2023/10/06
    "1. Update Microcode for Intel® Core™ 14th gen processors
    2. Update ME to version 16.1.30.2264 for Intel® Core™ 14th gen processors
    3. Improve system stability

Link
    na stronie poczytaj FAQ (pytania i odpowiedzi) Link

Cytat:
    Intel® 13th & 12th Gen Processors
    1 x PCIe 5.0 x16 slot

Intel® Z790 Chipset
    1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x4 or x4/x4 mode)
    1 x PCIe 3.0 x1 slot

* Please check the PCIe bifurcation table
    on the support site (https://www.asus.com/support/FAQ/1037507/).
    ** To ensure compatibility of the device installed, please refer to https://www.asus.com/support/ for the list of supported peripherals.

Plyta ma BIOS Flashback ((BIOS FLBK) z tyly , czyli do zmiany ver.Bios >> cpu jest niepotrzebny (oraz RAM)
    - generalnie plyta jest pod 13/12th gen

Posiadana gpu od MSI to PCI Express x16 3.0

Tak wyglada przykladowy Bios (blizniacza plyta Asus Rog Z790-E gaming wifi
    - i5-13700KF

Zrzut ekranu interfejsu BIOS płyty głównej ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI z informacjami o sprzęcie.

Ekran ustawień zaawansowanych BIOS płyty głównej Asus ROG Z790-E Gaming WiFi z aktywną zakładką Ai Tweaker.

Zrzut ekranu z benchmarku AIDA64 i konfiguratora timingów pamięci dla płyty głównej Asus ROG Strix Z790-E Gaming WiFi z procesorem Intel Core i5-13600.
  • #5 21571095
    GrzeCe93
    Poziom 3  
    Dzięki, ale chyba kolega nie czytał mojego posta?

GrzeCe93 napisał:
    MOBO wyposażona jest w przycisk do aktualizacji BIOS-u z pendrive, przygotowałem takiego z BIOS-em (zgodnie z instr. producenta) i nawet nie zainicjowało procesu wgrywania z pendrive (zasilanie płyty podłączyłem po sprawdzeniu zasilacza).

lisek napisał:
    generalnie płyta jest pod 13/12th gen

W informacji o wspieranych procesorach jest 14. generacja.

lisek napisał:
    Tak wygląda przykładowy BIOS (bliźniacza płyta Asus Rog Z790-E gaming wifi
    - i5-13700KF

Dzięki, ale tu nie chodzi o to, że nie wiem, jak ustawić UEFI. Bo wszystko działało dobrze, musiałem się pobawić w Undervolt...
    Ale o to, że nagle przestało działać.
  • REKLAMA
  • #6 21571255
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam
    Czy jak wszystko jest na stole to działa za każdym razem? Polecam wymontować z obudowy i tak właśnie sprawdzić.
    PozdrawiaM.
  • #7 21571577
    lisek
    Serwisant RTV
    Wydales sporo ($) na podzespoly , wysuplaj troszke (150pln)
    - podejdz do serwisu
    -znajda winowajce i wtedy mysl dalej .. co robic
  • #8 21572784
    krakarak
    Poziom 42  
    GrzeCe93 napisał:
    ... Bo wszystko działało dobrze, musiałem się pobawić w Undervolt...

Chciałeś podniesieniem napięcia procesora zrobić z niego 15 generację :-) ?...
    Nie każdy egzemplarz CPU przeżyje te eksperymenty.
    Co do zasilacza - pewność jego sprawności to podstawa.
    Zrób jak radzi lisek, daj serwisantowi, on ma podzespoły na podmianę, wie jaką max tolerancję napięć może mieć zasilacz, pomierzy płytę...
  • #9 21573217
    GrzeCe93
    Poziom 3  
    lisek napisał:
    Wydales sporo ($) na podzespoły, wysupłaj troszkę (150 PLN)
    - podejdź do serwisu
    - znajdą winowajcę i wtedy myśl dalej... co robić

Na forum napisałem, po to aby nie wysyłać PC albo MOBO na serwis. Bo być może ktoś miał podobne objawy (to forum jest jednym z największych, jeśli nie największym forum w PL).

Już raz takiego swojego składaka dałem na serwis gwarancyjny do tego sklepu i ponad 2 miesiące byłem bez PC, a tylko GPU było walnięte.

Dzięki, kolego, podjadę na serwis z PC, chyba że uda mi się załatwić we własnym zakresie MOBO na podmiankę i wtedy samo (ewentualnie) MOBO na serwis.

Napiszę, jak się zakończyło. Dzięki, koledzy.

krakarak napisał:
    Chciałeś podniesieniem napięcia procesora zrobić z niego 15. generację? ...

Proponuję, zanim kolega coś napisze następnym razem, zajrzeć do słownika lub translatora albo chociaż do Google...
    Naprawdę beznadziejny post mający tylko na celu podbicie ilości postów, ni to co koledzy powyżej tego posta.
  • #10 21573356
    krakarak
    Poziom 42  
    GrzeCe93 napisał:

krakarak napisał:
    Chciałeś podniesieniem napięcia procesora zrobić z niego 15 generację ?...

Proponuję, zanim kolega coś napisze następnym razem, zajrzeć do słownika lub translatora albo chociaż do Google....
    Naprawdę beznadziejny post mający tylko na celu podbicie ilości postów, ni to co koledzy powyżej tego posta.

Mój post prócz żartu zawiera poradę o konieczności posiadania pewnego zasilacza a w przypadku jego braku, zaniesienie komputera do kogoś kto się na tym zna a nie tylko w koło aktualizuje BIOS. Robi się to tylko raz i wtedy gdy aktualizacja rozwiązuje problem.

Ja natomiast proponuję koledze, aby następnym razem nim założy temat zainwestował w swoją wiedzę a nie traktował członków forum jak swoistych parobków od naprawy tego co sam psuje.
    I w opisie problemu nie wymieniał dni tygodnia...
  • #11 21573436
    GrzeCe93
    Poziom 3  
    krakarak napisał:
    Mój post prócz żartu zawiera poradę o konieczności posiadania pewnego zasilacza, a w przypadku jego braku, zaniesienie komputera do kogoś, kto się na tym zna, a nie tylko w kółko aktualizuje BIOS. Robi się to tylko raz i wtedy, gdy aktualizacja rozwiązuje problem.

Tylko po co to? Post, który nic nie wnosi?
    krakarak napisał:
    Ja natomiast proponuję koledze, aby następnym razem, nim założy temat, zainwestował w swoją wiedzę, a nie traktował członków forum jak swoistych parobków od naprawy tego, co sam psuje.
    I w opisie problemu nie wymieniał dni tygodnia..

Nie będę rozmawiał z kimś, dla kogo założenie posta na forum to obraza jego członków/użytkowników...

Jakbym umiał sam rozwiązać problem, to bym chyba posta nie pisał?

Poza tym to forum ma kilka/kilkanaście tysięcy użytkowników (kolega pojmuje?). Daje to dużą szansę, iż ktoś miał podobne problemy?

Polecam koledze zainwestowanie w encyklopedię i zaznajomienie się ze znaczeniem słowa/frazy "forum".

Przez takie osoby to forum ma opinię, jaką ma.

Dziękuję, koledzy Krakarak, Lisek i Marian
  • #12 21573453
    krakarak
    Poziom 42  
    GrzeCe93 napisał:

Nie będę rozmawiał z kimś, dla kogo założenie posta na forum to obraza jego członków/użytkowników...

Polecam koledze zainwestowanie w encyklopedię i zaznajomienie się ze znaczeniem słowa/frazy "forum".

Przez takie osoby to forum ma opinię, jaką ma.

Dziękuję, koledzy Krakarak, Lisek i Marian

Masz deja-vu :-) ...

Ja mam 660 potwierdzonych postów jako pomocnych, ty zapiekłeś się w swojej złośliwości i pysze. I to dzięki takim jak ty forum traci renomę. Forum to miejsce na wymianę doświadczeń i dyskusja na określone tematy. Pomoc to nie nauka od podstaw.

2x pisałem o tym, że podstawą do wszelkich prac z diagnozą problemu jest pewny, stabilny i wydajny prądowo, zasilacz. Wg ciebie to "nic nie wnosi" a według mnie ty nie rozumiesz co się tobie zaleca.
    Żegnam.
  • #13 21573901
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    W sobotę wypiąłem wtyczkę od zasilania MOBO, zwarłem pson z gnd i zasilacz odpalił, a obudowa się zaświeciła. No to uszkodzony zasilacz mam prawie wykluczony, aczkolwiek pozostaje kwestia pomiaru napięć pod obciążeniem

To (wytluszczone ) do przemyslenia.

Nie wiemy ,gdzie mieszkasz kol.
    - ale solidny serwis zazwyczaj gdy stawisz zestaw na stole tego samego dnia sprawdzi co uszkodzone , napisze w spec. ... i reszta zostaje w gestii decyzji klienta

- albo naprawiamy serwis , albo naprawia ... sam klient
  • #14 21573967
    krakarak
    Poziom 42  
    GrzeCe93 napisał:
    wypiąłem wtyczkę od zasilania MOBO, zwarłem pson z gnd i zasilacz odpalił, a obudowa się zaświeciła. No to uszkodzony zasilacz mam prawie wykluczony, aczkolwiek pozostaje kwestia pomiaru napięć pod obciążeniem (a to dość ciężka sprawa).

Nikt z nowych członków forum nie zadaje sobie trudu choćby pobieżnego poznania działania i funkcjonowania tego z czym ma problem. Od razu zakłada temat, "bo tutaj jest tysiące członków i być może ktoś miał podobny problem więc mi go wskaże palcem". Jak próbujesz skłonić kogoś takiego do myślenia to zwymyśla, okaże pogardę i nakaże poznanie definicji "Forum". Mamy zakichany obowiązek telepatycznie celnie rozwiązać jego problem...
    Ktoś taki nie pomyśli, że przyczynę trudno jednoznacznie wskazać z uwagi na wzajemne zależności.

Odnośnie cytatu powyżej - sprawność zasilacza nie sprawdza się bez obciążenia jakim jest choćby płyta główna z procesorem. Boisz się uszkodzenia nowej płyty i procesora - obciąż gałęzie zasilacza odpowiednio wyliczonymi rezystorami i wtedy zmierz napięcie. Nie masz takich rezystorów i dobrego miernika - oddaj zasilacz lub cały sprzęt do serwisu.
    Ale gdy to zalecisz autorowi tematu ten się obraża i strzela focha. Błędne koło...

Polecam zapoznanie się jak w zasilaczu impulsowym działa filtr złożony z cewki i kondensatora, jaki wpływ na kształt i poziom napięcia wyprostowanego przez diodę ma stopniowa utrata pojemności przez kondensator filtrujący (dlaczego nazywa się "filtrujący") oraz jak na to napięcie wpływa wzrost poboru prądu przez mocne karty graficzne oraz procesory. Należy poznać termin "tętnienie" i "stabilność pod wpływem obciążenia".
    A dopiero potem założyć temat i "dyskutować i wymieniać się oświadczeniem"...
    Pozdrawiam, miłego dnia.
  • REKLAMA
  • #15 21588823
    lisek
    Serwisant RTV
    Podstaw /pożycz inny zasilacz lub podejdz do serwisu.

Te (10 850w 80+ gold ) nie są za "dobre" pod 14th gen.
    Cytat:
    Your GPU plus your CPU , memory, SSD , etc would draw no more than 400-500W,.... the most, when gaming,...

Mimo,że Be Quiet daje na niego 5-lat gwarancji (jest to w zasadzie wskaźnik, że ten zasilacz jest stabilny pomimo jego wad) to model z przed 5-lat
    - płytka pcb od firmy CWT
    * SRC/LLC + SR resonant controller : CM6901T6X , stby FN65105,
    * 2x DC-DC przetwornice (5/3.3V) to APW7073 + superwizer WT7527RT
    - ma dwie linie +12V, gdzie wahania sa od +11.4 do +12.6V
    - ma duże tętnienia napięć przy obciązeniu ( jak piszesz 2023 kupiony)
    co po dwóch latach uzytkowania z cpu 14th może spowodować zmiany /jego uszkodzenie > masz co masz teraz ?!

Tutaj Link masz test 550W , oparty o ę samą konstrukcję
    ASUS ROG STRIX Z790-H, i7-14700KF – brak reakcji , nie uruchamia się po montażu
    Załączniki:
    • CM6901T6.pdf (577.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21589800
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2356
    Dokładnie tutaj jak dla mnie karta jest głównym podejrzanym.
    Zasilacz też może być podejrzany, choć do samego 2D ta karta nie pobiera aż tak dużego prądu, więc zasilacz by musiał być na skraju swojego działania, więc to raczej nie tędy droga, ale kto wie.

No i CPU może być uszkodzony ale i nie musi. To nie IO w nim raczej pada odpowiedzialne za PCI-e. Powtarzalność po zmianie karty sugeruje raczej kartę.

I proszę się nie kłócić o opinie o forum, nikt tu nikogo nie trzyma na siłę :D
    A więc proszę o koniec offtopicu ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw komputerowy z płytą główną ASUS ROG STRIX Z790-H i procesorem Intel Core i7-14700KF, który po normalnym wyłączeniu przestał się uruchamiać. Próby uruchomienia bez RAM i GPU nie powiodły się, natomiast z jedną kością RAM i kartą graficzną GTX 760 komputer działał poprawnie. Po wymianie GPU na RTX 2060 Super problem powrócił – PC nie startował. Próby aktualizacji BIOS-u przez funkcję BIOS Flashback nie inicjowały procesu, jednak po wyczyszczeniu CMOS i wyjęciu baterii BIOS udało się zaktualizować i komputer uruchomił się na krótko. Pomiary napięć zasilacza wykazały wartości w normie, ale podejrzewa się jego niestabilność pod obciążeniem. Wskazano, że zasilacz Be Quiet! 550W 80+ Gold, choć z 5-letnią gwarancją, może mieć problemy z tętnieniami napięć i stabilnością przy zasilaniu 14. generacji procesorów Intela. Sugerowano testowanie sprzętu na stole, minimalną konfigurację oraz ewentualne skorzystanie z serwisu, który dysponuje odpowiednim sprzętem do diagnozy. W dyskusji pojawiły się sugestie, że problem może leżeć w karcie graficznej lub zasilaczu, a uszkodzenie CPU jest mniej prawdopodobne. Podkreślono, że aktualizacja BIOS-u powinna być wykonywana tylko raz, gdy jest to konieczne, a nie przy każdym uruchomieniu. Wątki off-topic dotyczące zachowania na forum zostały odrzucone, a dyskusja skupiała się na diagnozie i możliwych przyczynach problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA