logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiary żerdzi ALA 10m i 12m do linii nN/SN - szukam szczegółów i rysunków

michalgniedziejko94 12 Mar 2024 09:54 2190 7
REKLAMA
  • #1 21000849
    michalgniedziejko94
    Poziom 3  
    Witam, poszukuje wymiarów żerdzi typu ALA 10 metrów(do linii nN) i/lub 12 metrów(do lini SN), wystarczą wymiary od dołu żerdzi z dwóch stron i na górze, jeśli ktoś ma jakiś rysunek techniczny też może wysłać. Będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21001222
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Żerdzie typa ALA nie są produkowane od wielu dziesięcioleci, więc o dokładne dane może być trudno.
    Pytanie do czego takie dane są potrzebne i jak muszą być dokładne?
    Generalnie, z pamięci - krótszy bok przekroju jest niemal taki sam jak żerdzi ŹN, dłuższy jest nieco mniejszy, ale o ile nie potrafią powiedzieć.
    Swego czasu na wiele takich słupów wchodziłem i wiele też "wyrwałem", to mogłem zmierzyć, ale nie wiedziałem, że po latach takie pytanie padnie.
    Ale są tu na forum też projektanci, może ktoś dysponuje jakimś starym katalogiem.
  • REKLAMA
  • #3 21001414
    michalgniedziejko94
    Poziom 3  
    Modeluje różne modele słupów energetycznych, aby potem opublikować je po to, aby można było ich używać przy budowie map do gry Farming Simulator(wiem, że to nie brzmi za dobrze), a wymiary to dokładne jak się da, jak się nie da bardziej to trudno, coś się zawsze przyda:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21001461
    zbich70
    Poziom 43  
    michalgniedziejko94 napisał:
    aby można było ich używać przy budowie map do gry Farming
    Czyli do zabawy a nie profesjonalnych zastosowań.
    Bez urazy oczywiście, bo programowanie gier, to też poważna profesja.
    Czyli spokojnie możesz użyć wymiarów żerdzi ŻN (te są dostępne bez problemu) i realizm na pewno będzie zachowany.
  • REKLAMA
  • #5 21001516
    michalgniedziejko94
    Poziom 3  
    Ok, jeszcze tylko będę musiał znaleźć jakieś zdjęcie tego słupa, aby podłożyć pod wymiary i będzie git
  • Pomocny post
    #6 21001558
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Na lighting-gallery.pl są dostępne katalogi z lat 50-60 z słupami różnego typu w tym jak mnie pamięć nie myli też ALA
  • Pomocny post
    #7 21001565
    zbich70
    Poziom 43  
    galad napisał:
    jak mnie pamięć nie myli też ALA
    Choćby takie:
    Słupy energetyczne z przewodami pod szarym niebem
    Żródło
  • Pomocny post
    #8 21893122
    znamn4906
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Spoiler:

Witam, znalazłem gdzieś coś takiego, ta ALA trochę różni się od tej, którą widuje się w liniach, jednak ogólnie chyba jest podobna, jednak może ma ktoś jakiś nowszy katalog lub lepszy rysunek
    Ala.pdf (19.35 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwanie dokładnych wymiarów żerdzi energetycznych typu ALA 10 m dla linii nN oraz 12 m dla linii SN, wraz z ewentualnym rysunkiem technicznym. W dyskusji wskazano, że żerdzie ALA nie są produkowane od wielu lat, więc oryginalne dane katalogowe mogą być trudne do zdobycia; sugerowano porównanie z żerdziami ŹN, ponieważ ich przekrój jest zbliżony. Wskazano też możliwość znalezienia starych katalogów z lat 50–60 oraz materiałów archiwalnych z rysunkami słupów. Autor wyjaśnił, że potrzebuje wymiarów do modelowania słupów energetycznych do map w Farming Simulator i zaakceptuje nawet przybliżone dane, a także planuje dobrać zdjęcie słupa do odwzorowania geometrii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA