logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy zamiast starego 2-żyłowego?

pluuszczu 14 Mar 2024 13:52 1149 10
  • #1 21003882
    pluuszczu
    Poziom 3  
    Cześć, z racji remontu starego mieszkania muszę podpiąć nowy domofon. Jest ktoś w stanie poratować informacją w jaki sposób powinienem podpiąć kable w nowym?

Z tego co widzę, kabel mam 4 żyłowy: niebieski, czerwony, czarny, biały - natomiast w starym wykorzystywane są tylko 2 :>
    Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy zamiast starego 2-żyłowego? Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy zamiast starego 2-żyłowego? Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy zamiast starego 2-żyłowego?
  • Pomocny post
    #2 21003903
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Niestety te unifonu są zupełnie z "innej bajki". Stary dwużyłowy ma ustawiany numer mieszkania za pomocą zworek. Nowy nie ma czegoś takiego bo jest przeznaczony do systemów wielożyłowych, gdzie nie ustawia się adresu. W tego typu unifonie mamy osobno kabelek od mikrofonu, osobno od słuchawki, od wywołania czy otwierania. Stary unifon miał to wszystko na dwóch kabelkach.
  • #4 21003984
    pluuszczu
    Poziom 3  

Okej, kupiłem taki jak wyżej, czyli posiadający tylko + i -. Natomiast dalej nie dzwoni :/ Nie znam się niestety zupełnie na elektryce, także pytanie, czy powinienem odpiąć jakieś zworki? Zbliżenie na wnętrze domofonu z płytką obwodową Cyfral Smart-D z widocznymi przewodami i zworkami.
  • Pomocny post
    #5 21004027
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    Musisz ustawić zworki tak samo jak masz na starym domofonie.
  • #6 21004043
    pluuszczu
    Poziom 3  
    Przy tych cyfrach na dole ustawiłem je odpowiednio, chodzi mi o ZW1-6, niestety nie mam pojęcia za co są odpowiedzialne i które powinny być załączone.
  • Pomocny post
    #7 21004053
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    pluuszczu napisał:
    czy powinienem odpiąć jakieś zworki?

1. Przestaw zworkę ZW1 na prawą stronę (INNE).
    2. Wyjmij zworki ZW2, ZW3 i ZW5
  • #8 21004069
    pluuszczu
    Poziom 3  
    Zrobiłem tak jak napisałeś i faktycznie dzwoni natomiast przycisk nie otwiera drzwi, i nie słychać osoby z mieszkania - jakieś podpowiedzi?
  • Pomocny post
    #9 21004095
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Wyjmij zworkę ZW6
  • #10 21004191
    pluuszczu
    Poziom 3  
    Dzięki wielkie, pomogło wszystko śmiga :)
    Dzięki wszystkim
  • #11 21004194
    pluuszczu
    Poziom 3  
    Zgodnie ze wskazówkami w poście.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia nowego domofonu 4-żyłowego w miejsce starego 2-żyłowego. Odpowiedzi wskazują, że nowy domofon nie jest kompatybilny z systemem dwużyłowym, ponieważ wymaga osobnych kabli dla mikrofonu, słuchawki i przycisku otwierania. Użytkownik został doradzony, aby zakupić domofon zgodny z wcześniejszym modelem. Po zakupie nowego urządzenia, użytkownik miał problemy z dzwonieniem i otwieraniem drzwi, co zostało rozwiązane przez odpowiednie ustawienie zworków. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek, domofon działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA