logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy do instalacji 6-żyłowej?

dlugi.dom 18 Lut 2008 11:36 4863 11
  • #1 4817740
    dlugi.dom
    Poziom 10  
    Witam Wszystkich!
    nie mogę poradzić sobie z problemem wymiany domofonu aktualnie posiadam domofon który jest podłączony sześcioma kablami wystającymi ze ściany, ale on sie popsuł. Mam drugi ale niestety on ma tylko cztery kabelki i nie mam zielonego pojęcia jak to podłączyć. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak sobie z tym poradzić?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy do instalacji 6-żyłowej? Domofony.JPG (25.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4830275
    atomero
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Zmodernizować to trzeba poprzedni post:D - jakże cieszą tak mądre posty
    Serio to daj zdjęcie spodu płytki w " nowym" unifonie to podam Ci sposób podłączenia - Twój nowy unifon pracował pewnie w instalacji 4przewodowej i będzie wymagał przeróbki
  • #4 4830357
    krzysio007
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    może się na coś przyda inf że w instalacji 6 przewodowej rozkład sygnałów wygląda najczęściej tak:
    1-masa 2-generator(dzwonek) 3-mikrofon unifonu, 4-głośnik unifonu, 5,6 zmienne zasilanie na zamek.
    powodzenia.
  • #5 4833058
    atomero
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    krzysio007 takie posty są szkodliwe bo nie dość że nie wnoszą nic do tematu to jeszcze nie są prawdziwe - rozkład zacisków jest różny u różnych producentów unifonów ( np w starym unifonie na zdjęciu jest zupełnie inny)
  • #6 4857828
    dlugi.dom
    Poziom 10  
    Przepraszam za Brak odpowiedzi (nie było mnie kilka dni) i dziękuję za zainteresowanie moim tematem. Załączam zdjęcie płytki
    Załączniki:
    • Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy do instalacji 6-żyłowej? spód płytki.JPG (110.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4858006
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    W nowym unifonie od lewej masz kolejno masę, mikrofon, słuchawkę i dzwonek.
    Jeżeli chciałbyś w nim uzyskać jeszcze dwie żyły do otwierania zamka (niezależne) to musiałbyś przeciąć dwa mostki i wywiercić dwa otwory, a następnie przykręcić dwie śrubki podobne do tych czterech istniejących.
    Wtedy to podłączyć wszystko analogicznie jak w starym.

Zaznaczyłem ci czerwonym kolorem otwory, które musisz wywiercić. Oczywiście, że można przylutować tam odpowiednie kabelki bez wiercenia.
    Pokazałem ci też mostki, które powinieneś usunąć (przeciąć) aby z unifonu 4-zaciskowego zrobił się 6-zaciskowy. Są one po drugiej stronie płytki, a ja zaznaczyłem je kolorem zielonym.

Jak podłączyć nowy domofon 4-żyłowy do instalacji 6-żyłowej?
  • #8 4896295
    dlugi.dom
    Poziom 10  
    Podłączyłem wszystko zgodnie z zaleceniami ale niestety wszystko dziala poza dzwonkiem :(
  • #9 4896354
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli na drodze dzwonka (na tej płytce) jest jakaś dioda, to zewrzyj ją (lub wyrzuć i wstaw zworkę z kabelka) i będzie ok.
  • #10 4900046
    dlugi.dom
    Poziom 10  
    Zwarłem diodę i nadal nic. :( Chyba się poddam, bo już tracę nerwy. A może to gdzieś po drodze?
  • #11 4900111
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Dzwonek to całkowicie odrębna sprawa i w sumie najprostsza. Jak masz pewna masę (przewód masowy) to względem niej słuchawka jest przyłączona na wprost w stanie spoczynku (czasem jest jedynie dioda po drodze, którą należy zewrzeć w niektórych przypadkach). Często też unifony nie mają już tej diody. Nie dalej jak wczoraj byłem założyć unifon w mieszkaniu, gdzie tylko sterczały kabelki. Nie miałem żadnych problemów z dzwonkiem i całą resztą.
    Jedynym elementem na drodze u ciebie jest przełącznik widełkowy, ale nie podejrzewam aby był od nowości zły lub źle przylutowany do płytki. Czasem stosuje sie wyłączniki dzwonka, ale u ciebie go nie widać.
    Moja propozycja jest taka. Weź sama słuchawkę i określ za jej pomocą (i drugiej osoby), gdzie jest żyła od dzwonka. Być może w ogóle dzwonek do ciebie nie dociera, bo jest urwany kabelek przy twoim przycisku, albo sam przycisk jest felerny.
  • #12 4991954
    dlugi.dom
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie tematem ale kabel był przecięty po drodze do mieszkania w skrzynce TP.
    Tak, że długo jeszcze mogłem szukać :(
    Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia nowego domofonu 4-żyłowego do istniejącej instalacji 6-żyłowej. W instalacji 6-przewodowej typowy rozkład sygnałów to: masa, generator dzwonka, mikrofon, głośnik oraz dwie linie zasilania zamka. Nowy unifon 4-żyłowy wymagał modyfikacji – przecięcia mostków i wywiercenia dodatkowych otworów na płytce, aby uzyskać 6 zacisków odpowiadających oryginalnej instalacji. Po podłączeniu zgodnie z instrukcjami działało wszystko poza dzwonkiem. Problem z dzwonkiem mógł wynikać z obecności diody na ścieżce sygnału, którą należało zewrzeć lub wymienić na zworkę. Ostatecznie przyczyną braku działania dzwonka okazał się przecięty kabel w skrzynce telekomunikacyjnej (TP) przed mieszkaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA