logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączanie karty sieciowej ASUS PCE-AX1800 na płycie MSI H87-G43

michalstroka202 16 Mar 2024 21:49 861 4
REKLAMA
  • #1 21006998
    michalstroka202
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Co jakiś czas rozłącza mi kartę sieciową (ASUS PCE-AX1800 (1800Mb/s a/b/g/n/ac/ax) BT 5.2) z komputera, wszystkie sterowniki są zaktualizowane, karta dobrze podpięta, była wpinana na nowo.

Płyta główna: MSI H87-G43
    Procesor: Intel Core i7-4770 4x3,4GHz LGA1150 HDIntel 4600
    Karta graficzna: ASRock Radeon RX 5700 XT Challenger D OC 8GB GDDR6
    Zasilacz: SPC Vero L3 700W
    Pamięć Ram: 16GB
  • REKLAMA
  • #2 21009697
    mdove84
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Co rozumieć przez stwierdzenie: " rozłącza mi kartę sieciową"? Sieć wi-fi, z którą karta jest połączona? Karta znika z systemu jakby ją fizycznie wyjąć z gniazda (coś jak pendrive)? Rozłącza urządzenie BT, z którą karta jest połączona?
    Dalej
    Na jak długo rozłącza? Czy dzieje się to w powtarzalnych sytuacjach (np. zawsze jak kładę telefon obok komputera; po określonym czasie od włączenia, itp.)? Karta nowa, czy używana? Czy była jakaś poprzednia karta, która łączyła się i czy występowały jakieś problemy? Czy jak problem występuje w sieci wi-fi to czy występuje też w BT i na odwrót?
    Można postawić więcej pytań, ale to zależy jakich odpowiedzi udzieli autor.
  • REKLAMA
  • #3 21009720
    michalstroka202
    Poziom 3  
    @mdove84
    Chodziło mi że karta graficzna znika i nie widać jakby była podłączona pod PC, połączenie wraca po około 1-2minutach, potrafi się rozłączyć dwa razy z rzędu po odzyskaniu sygnału. Rozłącza się podczas gier, czy to w momencie włączenia lub w trakcie. Karta kupiona we wrześniu 2023 więc nie jest stara. Wcześniej żadnej nie montowałem. Z BT nie ma żadnego problemu, problem tyczy się tylko sieci Wi-fi.
  • REKLAMA
  • #5 21009763
    mdove84
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    michalstroka202 napisał:
    @mdove84
    Chodziło mi że karta graficzna znika i nie widać jakby była podłączona pod PC, połączenie wraca po około 1-2minutach, potrafi się rozłączyć dwa razy z rzędu po odzyskaniu sygnału. Rozłącza się podczas gier, czy to w momencie włączenia lub w trakcie. Karta kupiona we wrześniu 2023 więc nie jest stara. Wcześniej żadnej nie montowałem. Z BT nie ma żadnego problemu, problem tyczy się tylko sieci Wi-fi.

"karta znika" - chodzi o ikonkę połączenia z siecią koło zegarka, czy znika w panelu sterowania albo menadżera urządzeń?

Jak znika ikonka, to traci połączenie z siecią. Możliwe przyczyny:
    - przepełnienie sieci (dużo telefonów mających włączone wifi, drukarki wifi, laptopy, tv z wifi itd.)
    - telefon w włączonym wifi pomiędzy routerem a kartą wifi. Telefon "kradnie" sygnał wifi dla siebie i karta dostaje resztki
    - karta jest w PC stacjonarnym, więc komputer pewnie na podłodze przy ścianie, gdzie sygnał wifi ma problem się dostać. Jak ustawiono domyślnie dużą prędkość przesyłu to stabilność jest wtedy mniejsza. Większa stabilność jest kosztem mniejszej prędkości (tak z grubsza)
    - konflikt adresów IP w sieci. Trzeba ustawić dla PC statyczny IP spoza puli adresów i po kłopocie
    - router może mieć ustawiony na sztywno kanał sieci wi-fi na granicy kanału w karcie. Przy drobnych zakłóceniach sieć pada
    - router może mieć ustawiony na sztywno tryb pracy sieci (np. 5Ghz), zamiast automat. Przy automacie jak połączenie się traci, urządzenia domyślnie zmniejszają prędkość pracy (wybierają starszy/wolniejszy tryb) by zapewnić stabilność połączenia (porównaj z zasięgiem telefonii komórkowej - jak nie ma LTE to "schodzi" na 4G, potem H+, 3G, itd. Jak mamy na sztywno LTE, to przy braku LTE w okolicy mamy brak zasięgu w ogóle)
    - inne...
REKLAMA