logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka energia bierna pojemnościowa na stacji benzynowej - Z jakiego powodu może być?

gadek80 16 Mar 2024 23:24 1158 17
REKLAMA
  • #1 21007102
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam.
    Na stacji benzynowej połączonej ze sklepem są bardzo wysokie opłaty z energię bierną pojemnościową. Energia bierna indukcyjna jest niska tylko w jednym miesiącu stosunkowo wysoko podskoczyła.
    Kwiecień/maj zużycie: 12 MWh energia bierna pojemnościowa 917 kvarh.
    Sierpień/wrzesień: 8MWh energia bierna pojemnościowa 1750 kvarh.
    Styczeń/luty: 17MWh energia bierna pojemnościowa 1482 kvarh i tu dodatkowo indukcyjna się pokazała 1051 kWh.

Wiem, że to tego jest potrzebny elektryk, aby zrobił pomiary i wyeliminować tą energię specjalnym sprzętem, lecz mam pytania ogólne.
    - Skąd się może brać w takim punkcie tak wysoka energia pojemnościowa?
    - Dlaczego tylko w jednym okresie pokazała się i energia pojemnościowa i indukcyjna?
    - Czy obydwie energie można wyeliminować i jakimi urządzeniami? Czy to wszystkiego będzie dobry kompensator mocy biernej czy do pojemnościowej i indukcyjnej są inne rozwiązania?

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21007241
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 176

Musi być dobry system, który włącza kondensatory tylko wtedy, kiedy ruszają silniki i inne urządzenia o charakterze indukcyjnym. A nie myślałeś o swojej własnej energii, na przykład fotowoltaika?
  • #3 21007279
    gadek80
    Poziom 31  
    No tak, ale tu problem dotyczy wysokiej mocy pojemnościowej a nie indukcyjnej.
  • REKLAMA
  • #4 21007355
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Na moc bierną pojemnościową wpływają wszelkiego rodzaju zasilacze, lampy LED, itp.
  • #5 21007358
    gadek80
    Poziom 31  
    Ale zadałem więcej pytań, więc proszę o odpowiedź na te pytania i bardziej wyczerpująco, bo tyle że coś na to wpływa może led itp to nie daje ani odpowiedzi ani rozwiązania na moje pytania.
    Wybaczcie ale to co napisaliście to tak samo mogę sobie odpowiedzieć ze swoją obecną wiedzą.
  • REKLAMA
  • #6 21007366
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    A czego się spodziewałeś? Szklanej kuli? Skąd my mamy wiedzieć co ty tam masz za urządzenia? Wiemy tyle samo co ty, że COŚ oddaje energię bierną.
    Do kompensacji energii biernej pojemnościowej służą dławiki.
  • Pomocny post
    #7 21007383
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Obecnie można zainstalować kompensację mocy biernej przy pomocy urządzenia energo-elektronicznego wielkości falownika PV.
    Eliminuje skutecznie indukcyjną i pojemnościową moc bierną.
    Oprócz oświetlenia LED, źródłem mocy biernej pojemnościowej są falowniki PV, zwłaszcza podczas minimalnej produkcji a niektóre nawet podczas nocy, zasilacze wbudowane do urządzeń n.p. monitoringu czy to komputerowe czy też zastępcze ładowarki laptopów bez PFC. Ilość takich drobnych elementów będzie wytwarzać spore ilości biernej pojemnościowej.
  • #8 21007384
    gadek80
    Poziom 31  
    Wystarczająco chyba jasno napisałem o co mi chodzi. Czy domagam się szczegółowej odpowiedzi? Nie.
    Chcę się dowiedzieć z czego może się brać ta moc. Osoba doświadczona, znająca się na temacie, odpowie na to pytanie, bo miała z tym styczność. Sam nie jestem elektrykiem, ale już wiem z czego się bierze bierna indukcyjna i też komuś mogę dać odpowiedź na Waszym poziomie, czyli zwykły ogólnik, lecz mocy pojemnościowej nie rozumiem.
    Chcę się również dowiedzieć czym się ją kompensuje i czy kompensator mocy też się do tego nadaje.
    Osoba znająca się na temacie na pewno wie, że kompensator to co innego niż kondensatory mocy biernej czy dławiki, a jeżeli się mylę, to mi to wyjaśni i z pewnością też wie jakie są koszty tych urządzeń i domyśli się, że mam z tym problem, a skoro mam problem, to chce go rozwiązać, a nie dowiedzieć się, że może to lampy LED.
    Ludzie... Przeczytajcie jeszcze raz o co się pytam... Ze zrozumieniem.

Dodano po 2 [minuty]:

sq9fmc napisał:
    Obecnie można zainstalować kompensację mocy biernej przy pomocy urządzenia energo-elektronicznego wielkości falownika PV.
    Eliminuje skutecznie indukcyjną i pojemnościową moc bierną.
    Oprócz oświetlenia LED, źródłem mocy biernej pojemnościowej są falowniki PV, zwłaszcza podczas minimalnej produkcji, a niektóre nawet podczas nocy, zasilacze wbudowane do urządzeń np. monitoringu, czy to komputerowe, czy też zastępcze ładowarki laptopów bez PFC. Ilość takich drobnych elementów będzie wytwarzać spore ilości biernej pojemnościowej.

Czy to jest tzw kompensator czy jeszcze coś innego?
    Jaki jest orientacyjny przedział kosztowy?
    W tym przypadku też robo elektryk wstępne pomiary?
  • Pomocny post
    #9 21007394
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Aktywny kompensator mocy biernej rozwiąże Twoje problemy. Jego wielkość zależy od maksymalnych mocy biernych powstających w sieci odbiorczej, musisz rozejrzeć się na rynku wokół siebie aby określić co i za ile ma być zainstalowane oraz w przyszłości obsługiwane, jeśli zajdzie taka potrzeba. Przy określaniu jego mocy warto przemyśleć jakieś zapasy.
    Cena kompensatora aktywnego jest wyższa niż klasycznej wersji, ale nie zawiera zużywających się styczników oraz starzejących się kondensatorów i prawie całkowicie powinna poradzić sobie z bierną pojemnościową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21007396
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Moc bierną pojemnościową kompensuje się dławikami, lecz nikt nie da ci informacji ile to będzie kosztować gdyż nie wiemy jakiej mocy powinny być zainstalowane dławiki. Dla określenia jaka powinna być zainstalowana kompensacja to w pierwszej kolejności powinien być zainstalowany analizator parametrów energii elektrycznej przynajmniej na tydzień bądź dłużej i na jego odczycie dopiero dobieranie układu kompensacji jedno lub wielo stopniowej.
  • #11 21007411
    gadek80
    Poziom 31  
    Czyli znający się na tym elektryk/elektrotechnik jest w stanie w odpowiedni sposób zmniejszyć tą moc do zera w sensie, że opłaty z 800zł miesięcznie za tą moc na rachunku spadną do powiedzmy 20-30zł?
    Czy statystycznie można założyć że inwestycja wróci się w rok do dwóch lat?
  • #12 21007419
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Pytanie czy posiada on analizator parametrów energii oraz czy potrafi on interpretować wyniki, tyle w kwestii elektryka który wami się opiekuje. Odnośnie czasu zwrotu instalacji kompensacji to zależy on od wyników pomiaru i prawidłowej ich interpretacji.
  • #13 21007420
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Tak powinno być.
    Jest wiele tego typu rozwiązań na rynku więc pozostaje kontakt z przyszłym wykonawcą i omówienia szczegółów.

Dodano po 7 [minuty]:

Ja obecnie podejmuję działania wstępnej kompensacji silników aby zmniejszyć moc bierną na zaprzyjaźnionym tartaku; tzn zainstalowałem kondensatory bezpośrednio przy sterowaniu silnikami a pozostałe, dynamiczne różnice chcę pokonać aktywnym, mniejszym kompensatorem.
    Zmniejszy mi to przepływające po sieci prądy i wydatek na kompensator, a także da nowe doświadczenia w temacie, który na pewno szybko nie przestanie być interesujący.
  • #14 21007440
    gadek80
    Poziom 31  
    sq9fmc i rtvserwisant, dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Też mam znajomego co na tartaku założył skrzynkę z takim urządzeniem to są kondensatory sterowane jakimś modułem. Wydał 4500zł zwróciło mu się po 3 miesiącach.
    Pewnie w przypadku mocy pojemnościowej i jakiegoś chwilowego mixu indukcyjnej i pojemnościowa stopa zwrotu będzie znacznie dłuższa.
  • #15 21007465
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Jeśli masz małe moce bierne i szybkozmienne to wariant podobny do tartaku odpada.
    Poza tym tartak to zdecydowanie moc indukcyjna.
    Mix mocy pojemnościowej i indukcyjnej w tych samych proporcjach itym samym czasie to jest sytuacja idealna niewymagająca kompensacji.
    Problemem jest gdy któraś wartość jest większa więc nie ma poboru mocy pojemnościowej podczas poboru indukcyjnej i odwrotnie.
    Lepiej pobrać niewielką moc indukcyjną niż jakąkolwiek pojemnościową w obecnym systemie rozliczeń.
  • #16 21445709
    lasekzbigniew62
    Poziom 3  
    >>21007394 A jak dobrać ten kompensator mocy biernej, przykładowo do lady chłodniczej, która jak się włączy, to pobiera 350 W?
  • #17 21448365
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    lasekzbigniew62 napisał:
    jak się włączy, to pobiera 350 W?
    Skoro pobiera 350 W (słownie watów), to jest tylko moc czynna i nie potrzebna jest kompensacja mocy biernej.
  • #18 21448431
    kwj123
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    zbich70 napisał:
    Skoro pobiera 350 W (słownie watów), to jest tylko moc czynna i nie potrzebna jest kompensacja mocy biernej.

Zgodnie z zasadą: "Myślimy precyzyjnie, mówimy (piszemy) precyzyjnie" ;)

Podsumowanie tematu

✨ Na stacji benzynowej występuje wysoka energia bierna pojemnościowa, co powoduje znaczne opłaty. Energia bierna indukcyjna jest niska, z wyjątkiem jednego okresu, gdy pojawiła się również w większej ilości. Źródła energii biernej pojemnościowej to m.in. zasilacze impulsowe, oświetlenie LED, falowniki fotowoltaiczne (szczególnie przy niskiej produkcji energii lub w nocy) oraz urządzenia elektroniczne takie jak monitoring czy ładowarki bez PFC. Do kompensacji mocy biernej pojemnościowej stosuje się dławiki, natomiast do indukcyjnej kondensatory mocy biernej. Aktywny kompensator mocy biernej (urządzenie energoelektroniczne podobne do falownika PV) może skutecznie eliminować zarówno moc bierną indukcyjną, jak i pojemnościową, bez zużywających się elementów mechanicznych. Dobór odpowiedniego kompensatora wymaga pomiarów energii biernej za pomocą analizatora parametrów energii elektrycznej, który powinien działać co najmniej przez tydzień. Koszt i czas zwrotu inwestycji zależą od wielkości i charakterystyki mocy biernej oraz prawidłowego doboru i instalacji urządzenia. W przypadku małych i szybkozmiennych mocy biernych rozwiązania klasyczne mogą być niewystarczające, a aktywne kompensatory są bardziej efektywne. Kompensacja mocy biernej jest istotna, gdyż obecny system rozliczeń preferuje minimalizację mocy pojemnościowej, a mieszanka mocy indukcyjnej i pojemnościowej w równych proporcjach nie wymaga kompensacji. Przykładowo, urządzenia o mocy czynnej 350 W, takie jak lady chłodnicze, nie generują mocy biernej i nie wymagają kompensacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA