logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cat S41 - nie słychać dzwonka, muzyki i rozmówcy w trybie głośnomówiącym. Tryb słuchawki wszystko OK

mdove84 18 Mar 2024 00:00 510 2
REKLAMA
  • #1 21008527
    mdove84
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam Forumowiczów,

Pacjent: Cat S41
    Objawy: nie słychać dzwonka telefonu - tylko wibracja, ani rozmówcy w trybie rozmów głośnomówiącego (rozmówca mnie słyszy), ani też muzyki odtwarzanej bez słuchawek.
    Podejrzany: głośnik trybu głośnomówiącego

Rodzaje testów:
    - ustawienia profili - odtwarzanie dźwięków, ustawienia dźwięków, wibracji, głośność telefonu, itp. - OK
    - połączenie z głośnikiem zewnętrznym bluetooth - słychać wybraną melodię dzwonka podczas połączenia przychodzącego, odtwarzacz muzyki także
    - połączenie przez zestaw słuchawkowy przewodowy - słychać wybraną melodię dzwonka podczas połączenia przychodzącego, odtwarzacz muzyki także
    - rozmowa ze słuchawką przy uchu - OK, słychać rozmówcę
    - zarówno w trybie normalnym jak i głośnomówiącym rozmówca mnie słyszy
    - nie nazwałbym tego celowym działaniem, ale w międzyczasie android sam zaktualizował soft do nowszej wersji, więc błędy w oprogramowaniu wykluczam na starcie
    - soft oryginalny z CAT, nie rootowany, nie od operatora, PL menu

- wymieniono przy okazji baterię, bo stara spuchła, ale trzymała jeszcze telefon przy życiu przez około 3 dni :) przed wymianą i po wymianie baterii brak zmian w głośniku

Proszę o opinie, czy słusznie postawiłem diagnozę?
    Jeśli tak to proszę o namiary na część, którą trzeba wymienić, bo czytam w internecie i czytam i już głupieję. Najlepiej zdjęcie. Na niektórych stronach (sklepy z częściami) podają, że do tego modelu trzeba wymienić całe PCB z gniazdem ładowania micro USB, na innych stronach to tylko przetwornik, który nawet nie jest lutowany tylko ma złącze stykowe, gdzie indziej jeszcze na kilkanaście opinii pozytywnych, jedna negatywna, że to głośnik do innego modelu (np. s40, albo s31).
    Nie jestem serwisantem smartfonowcem, ale bawiłem się w przelutowywanie i wymianę układów IC w radiach samochodowych, wymiany/naprawy gniazd w sprzęcie audio i takie tam. Naprawa grzecznościowa, bo "coś tam wiem z elektryki, kabelków i takie tam" ;) Nie wiem po prostu jaką część konkretnie kupić i wymienić, by słychać było dzwoniący telefon. Hard reset nie wchodzi w grę, bo nie i już :/

Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 21008578
    mdove84
    Poziom 12  
    Ocena: 16

prosiak_wej napisał:
    Nie wiem jak jest zbudowany Cat S41, ale miałem S61, w którym rama była wykrzywiona i jeden styk głośnika nie dotykał pola na płycie.

Hmmm.... telefon ma 6 lat, zaliczył kilka upadków, w tym dwa z betonowych schodów z 1 piętra na zasadzie "bęc, bęc, bęc..." na sam dół. Ekran nie ma nawet pęknięcia i nic w funkcjonowaniu telefonu się nie zmieniło. Po prostu głośnik nagle przestał grać parę tygodni temu i nie wydarzyło się nic co mogłoby sugerować uszkodzenie w wyniku siły zewnętrznej. Może bateria jak puchła coś w środku przemieściła, bo była wymieniana już po wystąpieniu usterki z dźwiękiem?

Pytanie za 100 punktów, gdzie znajduje się w tym modelu ten głośnik od muzyki, bo jak pisałem w pierwszym poście, straciłem wiarę w siebie czytając różne pomysły na jego lokalizację.

Czy to jest rzeczony głośnik?
    Para głośników z komponentami elektronicznymi.
    A może to?
    Czarny moduł głośnika z oznaczeniami CT41/CT43/CT44 8815 MP.
REKLAMA