logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] "Aktywuj system Windows" po zmianie płyty głównej

froxy 19 Mar 2024 12:31 2940 15
REKLAMA
  • #1 21010426
    froxy
    Poziom 3  
    Cześć, wymieniłem płytę główną na nową (inne podzespoły też) i po wgraniu Windowsa z pendrive na nowy dysk niestety pomimo wpisania kodu nie udało się aktywować. Czytałem, żeby użyć "narzędzia do rozwiązywania problemów", ale to nic nie wykazało - wyskakiwał komunikat "Nie udało się aktywować systemu windows". Zawsze na starej płycie głównej, którą miałem w zasadzie od dzieciaka podczas robienia formata wystarczyło przepisać kod, który był kupiony przy bodajże windowsie 7 jeszcze na płycie CD. Niestety teraz wyskakuje błąd i nie da się aktywować windowsa. Niestety z supportem microsoftu nie da się skontaktować, a na podstawie ich rad na stronie z pomocą techniczną też nie jestem w stanie nic zrobić. Macie jakiś pomysł?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21010445
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 384
    A nie założyłeś w międzyczasie konta w Microsofcie ?
    Nowe licencje są przypisywane do użytkownika, OEM straciło sens, możesz instalować gdzie chcesz tylko najpierw się logujesz i dezaktywujesz na starym, potem przypisujesz do nowego.
  • #3 21010455
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    froxy napisał:
    po wgraniu Windowsa z pendrive na nowy dysk

Po wgraniu, myślę, że chodzi Ci o kopię systemu (ze starego sprzętu). Niestety, po zmianie platformy, wymaga się instalacja nowego systemu (nie skopiowanie starego), na starym zapewne brakuje wielu sterowników, a ich brak uniemożliwia taką procedurę. Nie wiem dokładnie jak, ale czytałem że trzeba do starego systemu zintegrować odpowiednie sterowniki. w innym przypadku zrobić nową instalację.
  • #4 21010462
    Mastertech
    Poziom 30  
    Mnie to wygląda na problem po czystej instalce z pena.
  • #5 21010463
    froxy
    Poziom 3  
    >>21010445
    Generalnie to w międzyczasie logowałem się na uczelnianie konto (możliwe, że nie tylko w przeglądarce, bo na teamsy międzyinnymi wchodziłem), pracownicze (chyba tylko w przeglądarce, żeby maila puścić, ale nie pamiętam - raczej na 99% nie logowałem się na kompie na to konto) oraz stworzyłem własne "prywatne" -> w takiej kolejności wszystko jak napisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21010455
    Chodziło o to, że miałem zgrany windows na pendrive, bo nie miałem czytnika płyt CD w komputerze. Z oficjalnej strony, przez Rufusa. Zawsze działało, ostatnio z windows 10, który tam był zmieniłem na 11.
  • REKLAMA
  • #6 21010475
    Mastertech
    Poziom 30  
    A jak z Win7 zrobiłeś instalkę Win10, na Win11 też musiałeś użyć Rufusa.
    Ja bym próbował odpalić na starym dysku i dołożyć stery których brakuje.
  • #7 21010483
    kokapetyl
    Poziom 43  
    froxy napisał:
    miałem zgrany windows na pendrive

Zgrałeś go ze starego systemu, czy pobrałeś nową instalkę?
    W starej będzie brakowało sterowników, nowa je posiada i wybierze odpowiednie do Twojego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #8 21010487
    froxy
    Poziom 3  
    Generalnie stary dysk SSD, który miał na sobie windowsa 10 się popsuł, więc nie ma jak coś z niego odkopać. Windows 11 wgrałem z komputera pracowniczego, który też ma windows 11. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie :D
  • REKLAMA
  • #9 21010494
    Mastertech
    Poziom 30  
    No to co w końcu instalowałeś od nowa: swój stary Win7 czy "pracowniczy" Win11.
    Tylko nie napisz na końcu że że usiłujesz po raz drugi aktywować tą samą wersję na innym kompie i się dziwisz że nie da rady.
  • #10 21010506
    froxy
    Poziom 3  
    Nowy windows 11 przez Rufusa na pendrive zgrałem z kompa pracowniczego. Mam kod windowsa z płytą CD, który kupiłem jeszcze jak wychodził windows 7 i chciałem go aktywować na moim komputerze. Zmieniłem płytę główną - mam to liczyć jako "inny komputer", bo trochę nie rozumiem?
  • #11 21010519
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ja też nie rozumiem jak aktywowaną już instalację Win11 chcesz po raz drugi aktywować na drugim kompie używając klucza od Win7.
  • #12 21010534
    kokapetyl
    Poziom 43  
    froxy napisał:
    Mam kod windowsa z płytą CD, który kupiłem jeszcze jak wychodził windows 7

To ten system zainstaluj na "nowym sprzęcie"
    Następnie wykonaj aktualizację do nowszego systemu, nie wiem czy można bezpośrednio 7 do 11, ale zapewne można 7 do 10, a potem do 11.
  • #13 21010538
    froxy
    Poziom 3  
    Zaczynając od tego windowsa 7 (klucz jest przecież uniwersalny?) zawsze jak formatowałem komputer to po prostu wpisywałem ten sam klucz i normalnie się aktywował system windows. Najpierw windows 7, potem windows 10, a na koniec 11. Zmieniłem teraz płytę główną i pojawił się problem. Prościej tego nie umiem wytłumaczyć. Nie znam się jakoś bardzo na komputerach, a tym bardziej na systemie windows. Może źle coś piszę? Ale tak to do tej pory wyglądało...

Dodano po 1 [minuty]:

>>21010534
    Tylko, że ja od dawna nie mam czytnika płyt w komputerze. Zawsze instalowałem z pendrive'a tego, który zgrywałem przez Rufusa i wpisywałem po prostu kod z tamtego opakowania windows 7 i działało aż do zmiany płyty głównej.
  • #14 21010557
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8249
    Zasadniczo działa to dokładnie tak, jak powinno chyba, chociaż opis jest dość chaotyczny.

Nowy komputer wymaga nowej licencji (chyba że masz licencję BOX). Licencja OEM użyta na zupełnie innym komputerze nie powinna się aktywować (ani w świetle warunków umowy licencyjnej nawet nie powinna być użyta).

Microsoft jakiś czas temu ograniczył możliwość aktywacji Win 10/11 na kluczach z Win7/8. Jeśli robiłeś wcześniej upgrade, nawet wersji BOX Windowsa 7-8 do Win 10-11, to na nowym komputerze ten upgrade prawdopodobnie się już nie uda.

Na zupełnie nowym komputerze powinieneś:
    - aktywować nowy klucz OEM, który nie był przypisany wcześniej do innej płyty
    - aktywować klucz z wersji BOX, który mógł być wcześniej przypisany do innej płyty, ale już nie będzie na niej używany
  • #15 21010561
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 117
    froxy napisał:
    Cześć, wymieniłem płytę główną na nową (inne podzespoły też) (...) od dzieciaka podczas robienia formata wystarczyło przepisać kod, który był kupiony przy bodajże windowsie 7
    Losowy link: https://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/Nie-mozn...indows-10-i-11-za-pomoca-kluczy-Windows-7-i-8

Aktywacja skończyła się pod koniec września i od wtedy masz całe stada tematów na forach - szukaj (np.: https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/f...e/103ce65a-04c4-4bc1-a050-0136ce93f4c7?page=1 ). Aktywacje które robiłeś były na lewo, ale może masz też na prawo czyli do "29 lipca 2016", jeśli nie to po zabawie. Jeśli zaś migrację zrobiłeś legalnie to jest o co walczyć. Oczywiście trzeba to było przypisać do konta, ale tego nie zrobiłeś, masz to przypisane do starego uszkodzonego (?) sprzętu.
    BTW. dodam, że nawet aktualizacja bios potrafi uszkodzić aktywację, a to dopiero kuriozum (bo żadne zmiany sprzętowe nie są robione).
  • #16 21010600
    froxy
    Poziom 3  

Ok, czyli pozostaje mi tylko kupić wersję OEM. Nie znalazłem wcześniej w internecie, że te kody nie działają. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płytę główną oraz inne podzespoły, a po zainstalowaniu systemu Windows 11 z pendrive'a napotkał problemy z aktywacją, mimo posiadania klucza licencyjnego z Windows 7. W odpowiedziach zasugerowano, że nowa instalacja systemu na nowym sprzęcie wymaga nowej licencji, ponieważ licencje OEM są przypisane do konkretnego sprzętu. Użytkownik dowiedział się, że Microsoft ograniczył możliwość aktywacji Windows 10/11 za pomocą kluczy z Windows 7/8, co może być przyczyną problemów z aktywacją. Ostatecznie użytkownik uznał, że będzie musiał zakupić nową wersję OEM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA