logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 nieaktywny po zmianie sprzętu - błąd 0xC004F211, co zrobić?

hunter3352 15 Lut 2025 16:40 5811 11
REKLAMA
  • #1 21440724
    hunter3352
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam problem z systemem windows 11. Ostatnio założyłem nową płytę główną, procesor, pamięć ram, w sumie to tylko przełożyłem dysk z systemem do innego komputera, z nowymi częściami. Teraz system pokazuje, że nie jest aktywowany. Pokazuje błąd "System Windows zgłosił zmianę sprzętu urządzenia. Kod błędu: 0xC004F211". Próbowałem już używać rozwiązywania problemów, dotyczącego aktywacji i opcji "na tym urządzeniu dokonano niedawno zmiany sprzętu" ale pokazuje się to, co na zdjęciu.
    Komunikat o błędzie aktywacji systemu Windows 11.
    Tutaj zdjęcie starego komputera, przy którym jest informacja o nieobsługiwanej wersji, mimo, że nic nie aktualizowałem nawet, tylko przeniosłem dysk.
    Komunikat o nieobsługiwanej wersji systemu Windows na komputerze.

Jeżeli to ważne, to wersja systemu to windows 11 Professional, ale była aktualizowana z win10 do win11.
  • REKLAMA
  • #2 21440772
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    hunter3352 napisał:
    Jeżeli to ważne, to wersja systemu to windows 11 Professional, ale była aktualizowana z win10 do win11.

Najważniejsze w całej układance. Masz klucz który był pierwotnie windowsa 10?

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=op_iFCu5_R0
  • REKLAMA
  • #3 21440784
    hunter3352
    Poziom 2  
    nie mam
  • #4 21440865
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    O 0xC004F211 Microsoft wypowiada się tak :
    "Licencja systemu Windows jest skojarzona ze sprzętem urządzenia. Znaczące zmiany sprzętowe, takie jak wymiana płyty głównej, mogą uniemożliwić systemowi Windows lokalizowanie pasujących licencji po ponownym uruchomieniu urządzenia. Jeśli system Windows był preinstalowany na urządzeniu i wymieniono płytę główną, może być konieczne zakupienie nowej licencji.

...

Jeśli masz klucz produktu systemu Windows używany wcześniej na urządzeniu przed zmianą sprzętową, wprowadź go, wybierając pozycję Rozpocznij > Ustawienia > System > Aktywacja , a następnie wybierając pozycję Zmień klucz produktu.

Przenoszenie licencji systemu Windows po zmianie sprzętowej:

Firma Microsoft oferuje ścieżkę wyjątku do przenoszenia licencji systemu Windows po zmianie sprzętowej. Aby użyć tej opcji, przed wprowadzeniem modyfikacji sprzętu upewnij się, że zalogowano się przy użyciu tego samego konta Microsoft .

Aby przejść do ścieżki wyjątku, wybierz pozycję Start > Ustawienia > System > Aktywacja, a następnie pozycję Rozwiązywanie problemów. Jeśli narzędzie do rozwiązywania problemów nie może usunąć problemu, zobaczysz link do ponownej aktywacji po zmianie sprzętu. Wybierz go, aby przejść tę ścieżkę wyjątku. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Ponowne aktywowanie systemu Windows po zmianie sprzętowej.
    "

Napisał Pan
    hunter3352 napisał:
    w sumie to tylko przełożyłem dysk z systemem do innego komputera

Ten poprzedni komputer to był składak czy coś fabrycznego (z preinstalowanym systemem)?
    Dlaczego nie ma Pan klucza - bo był utrwalony w BIOS-ie, bo zaginął itp.?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 21440882
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Nie ma znaczenia czy składak czy nie .
    Licencja przeniesiona z W10 na W11 , licencja cyfrowa przypisana do sprzętu .
    Zmiana komputera (dysk się nie liczy) i po licencji .
  • #6 21440960
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    jajacek44 napisał:
    Zmiana komputera (dysk się nie liczy) i po licencji .

Nie. Nadal za pomocą klucza win 10 który może posiada może aktywować ten nowy poskładany pc z win 11.
  • REKLAMA
  • #7 21441009
    jajacek44
    Poziom 26  
    Tylko że klucz jest na inną płytę i procesor
  • #8 21441026
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Dlatego kupuje się licencję typu Box, różnica w cenie nie jest duża a takich problemów nie ma.
  • #9 21441030
    jajacek44
    Poziom 26  
    Problem jest taki że tu licencja jest "cyfrowa" po przejściu z W10 na W11 .
  • REKLAMA
  • #10 21441045
    hunter3352
    Poziom 2  
    Wcześniejszy komputer był z preinstalowanym systemem.
  • #11 21441051
    jajacek44
    Poziom 26  
    Nie ma znaczenia zmiana W10 na W11 plus zmiana sprzętu .
    W zaprzeszłych czasach nawet po dołożeniu ramu (gigasoft ) potrafił pokazać odpowiedni palec .
  • #12 21441438
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    1. Panie jajacek44, proszę odnosić się do całego zdania, a nie traktować je wybiórczo - pytałem:
    Matuzalem napisał:
    Ten poprzedni komputer to był składak czy coś fabrycznego (z preinstalowanym systemem)?

i w tym kontekście Pańskie:
    jajacek44 napisał:
    Nie ma znaczenia czy składak czy nie .

jest wprowadzaniem w błąd.

2.
    Licencja cyfrowa skądś się wzięła. Skądś oznacza połączenie klucza z konfiguracją sprzętową. To połączenie może mieć różną "trwałość" i dlatego istotne jest to "skąd" licencja pochodzi - była kupna luzem (i nie jakaś zbiorcza) czy z preinstalowanego systemu.
    Skoro zaś
    hunter3352 napisał:
    Wcześniejszy komputer był z preinstalowanym systemem.

to zmiana sprzętu = brak możliwości migracji. Co prawda czasem się ona udaje, ale z postu otwierającego wynika, że nie w tym wypadku.

W tej sytuacji Pan hunter3352 powinien kupić nową licencję.
    QED
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aktywacją systemu Windows 11 po wymianie płyty głównej, procesora i pamięci RAM, co skutkuje błędem 0xC004F211. W odpowiedziach podkreślono, że licencja Windows jest przypisana do sprzętu, a zmiana płyty głównej może uniemożliwić aktywację. W przypadku preinstalowanej wersji systemu, użytkownik może potrzebować zakupu nowej licencji. Wskazano również, że klucz produktu z Windows 10 może być użyty do aktywacji, ale tylko jeśli był wcześniej przypisany do tego samego sprzętu. Użytkownicy sugerują, że zakup licencji typu Box może zapobiec podobnym problemom w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA