logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania P320 blokowanie kół osi przedniej podczas ruszania i dodawania gazu.

Dagomir 20 Mar 2024 19:35 981 5
REKLAMA
  • #1 21012433
    Dagomir
    Poziom 20  
    Ocena: 191
    Witam. Zwracam się do was z prośbą o poradę i możliwe przyczyny następującej (bardzo nietypowej dla mnie) usterki.
    Samochód Scania P320 2010r pojazd dystrybucyjny z osią pomocniczą.
    Problem wygląda następująco:
    Uruchamiamy silnik, wciskamy sprzęgło, manetka w pozycję D, zaczynamy ruszać wszystko ok, lekkie dodanie gazu a przednia oś na sekundę staje dęba, (ciśnienie hamowania w tym momencie lewe koło 8, prawe 6 bar). Brak jakichkolwiek kodów usterek, w momencie uruchomienia hamulca przedniej osi Sterownik BMS nie stwierdza aktywacji hamulców (pozycja pedału hamulca 0%, napięcie potencjometrów prawidłowe nawet nie drgnie). Na próbę podstawiono ze sprawnego auta: sterownik hamulców, modulator hamulców osi przedniej, główny zawór hamulcowy.
    Hamowanie następuje tylko podczas dodawania gazu pedałem przyspieszenia, jak również przyciskiem na kierownicy. Jeśli sztucznie wywołam usterkę EBS na czerwono (odepnę główny zawór hamulcowy) opisywane samowolne hamowanie znika.
    Po przekroczeniu około 10 km/h problemu nie ma. Zawsze przy ruszaniu pojazdu około 3-6 km/h. Auto nie ma klawisza hill hold, radaru itp.
    Czy koordynator może mieć jakikolwiek wpływ na takie zachowanie hamulców?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21012769
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    Jakaś historia tej usterki? Kiedy to się objawiło? Nagle? Po jakiejś naprawie?
    Jaka prędkość kół od momentu ruszenia?
  • REKLAMA
  • #3 21012888
    Dagomir
    Poziom 20  
    Z informacji od klienta wynika, że stało się nagle, i z relacji wynika, że nic nie było robione. Też dopytywałem, czy nie jest to pochodna jakiejś nieudanej naprawy, ale powiadają, że na pewno nie.
    Prędkość pojazdu między 3-10 km/h podczas jazdy na wprost i do tyłu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21015364
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 908
    Witam
    Miałem taki problem robił go zawór ABS.
  • REKLAMA
  • #5 21017492
    Dagomir
    Poziom 20  
    Szaman108 zgadza się. Samochód naprawiony, klient zadowolony.
  • #6 21017494
    Dagomir
    Poziom 20  
    Wymiana elektrozaworów ABS.
REKLAMA