logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie sygnału WiFi między modemem Ubee UVW32C a dekoderem Vectra - jak ustabilizować?

mospecu 20 Mar 2024 23:19 1365 20
REKLAMA
  • #1 21012752
    mospecu
    Poziom 3  
    Witam serdecznie
    Mam problem z połączeniem przez wifi modemu ( ubee uvw32c )oraz dekodera w sieci Vectra. Ciągle zdarzają się zerwania sygnału i wczytywanie od nowa programów tv. Urządzenia są oddalone od siebie o około 7m lecz przedzielone cienkimi ścianami oraz szafa. Posiadam również router TP-Link AC 6 który chciałbym wykorzystać do poprawienia zasięgu. Nie wiem gdzie jest problem tego że zrywa sygnał nawet 5 razy na film . Czy to może być wina urządzeń ?
    I jak ktoś może podpowiedzieć jak wszystko połączyć by połączenie wifi tv było stabilne i nie zrywało programu telewizyjnego. Załączam szybki szkic pomieszczenia.
    Pozdrawiam
    Reprezentacja pomieszczenia z rozmieszczeniem dekodera, modemu oraz szafy.
  • REKLAMA
  • #2 21012764
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    @mospecu
    A dekoder na jakim paśmie/częstotliwości się łączy z routerem?
  • #3 21012859
    mospecu
    Poziom 3  

Obecnie na 2.4 ale chodził też na 5. I w sumie nie widzę za bardzo różnicy.
  • #4 21012860
    KOCUREK1970
    @mospecu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Zrobić skan sieci WiFi gdzie modem a potem gdzie TV z dekoderem, obydwa wyniki wstawić w ten temat
  • #5 21012928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21013268
    mospecu
    Poziom 3  

Pierwszy obrazek przy dekoderze z TV, a drugi obok modemu. @erbit Niestety kablem nie przeciągnę, bo przechodziłby przez środek korytarza. Zrywanie sygnału WiFi między modemem Ubee UVW32C a dekoderem Vectra - jak ustabilizować? Zrywanie sygnału WiFi między modemem Ubee UVW32C a dekoderem Vectra - jak ustabilizować?

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że 2.4 dziś nie chciał się nawet uruchomić, więc przełączyłem na 5 GHz, dlatego skany z tej częstotliwości
  • REKLAMA
  • #7 21013343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21013472
    mospecu
    Poziom 3  
    Pozmieniałem kanały żeby się odsunąć od reszty. Choć Vectra nie pomaga za bardzo. A wręcz wyskakują w opcjach ustawienia kanału ciągle błędy . Inne sieci które widać to sieci sąsiadów jak to bywa w bloku. A sieć hide nie znam . Nie wiem skąd ona jest. Choć zmieniłem pasmo z 40 na 48 w 5ghz to na wykresie nie widać różnicy.
    Wykres kanałów Wi-Fi z różnymi sieciami w bloku. Wykres kanałów Wi-Fi z zaznaczonymi sieciami w paśmie 5 GHz
  • REKLAMA
  • #9 21013562
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Erbit napisał:
    Potrzebny remont

;-)

Bez przesady : bruzda i zatynkowanie kabla to z reguły max kilka godzin, z malowaniem włącznie...
  • #10 21013618
    mospecu
    Poziom 3  
    Tu jest tapeta plus płytki na podłodze . Dlatego potrzebna mi rada jak poprawić sygnał bez kucia ścian ;)
  • #11 21013619
    KOCUREK1970
    @mospecu
    Szału z sygnałem nie ma, a to się będzie tylko pogłębiać.

Jeśli dekoder ma port LAN, pomyśl o zestawie PLC
  • REKLAMA
  • #12 21013634
    mospecu
    Poziom 3  
    Jest port LAN . Nie czytałem o tej technologi . Jest to stabilny przesył ? Coś polecacie ?
  • #13 21013688
    KOCUREK1970
    mospecu napisał:
    Jest to stabilny przesył

Z 50-60 Mb powinno być, dla dekodera powinno wystarczyć.
    To nie jest tak, że to zastępuje skrętkę i jest tak samo wydajne, nie jest.
    mospecu napisał:
    Coś polecacie ?

Allegro Numer oferty: 13207747309
  • #14 21013806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21013841
    mik_u
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Na paśmie 5GHz przesuń się na kanał 60 (+/- 3).
    2,4GHz Odpuść sobie, za duży tłok i nie ma się dokąd "przesunąć".

Tak jak wspominali wcześniej koledzy, to rozwiązanie "na chwilę", do czasu aż któryś z sąsiadów nie wpadnie na ten sam pomysł
  • #16 21013864
    mospecu
    Poziom 3  
    @mik_u Vectra pokazywała mi jakieś błędy jak próbowałem się przesunąć dalej niż 52 kanał... A odnośnie urządzeń Access pointow ? Czy 2 urządzenia mogę się zakłócać jak to wspominał jeden z kolegów . Zamiast wzmocnić sygnał to go tłumią ? Czy lepiej zostawić tylko jeden nadajnik wi fi ?
  • #17 21013896
    mik_u
    Poziom 12  
    mospecu napisał:
    Vectra pokazywała mi jakieś błędy jak próbowałem się przesunąć dalej niż 52 kanał...

Określenie "jakieś" niewiele mówi. Konkretnie co to były za błędy

mospecu napisał:
    Czy 2 urządzenia mogę się zakłócać jak to wspominał jeden z kolegów

Oczywiście. W sieciach radiowych panuje zasada, że dostępna prędkość jest sprawiedliwie dzielona pomiędzy użytkowników danego kanału. Więc jeśli z tego samego kanału korzysta 2 sąsiadów, to mimo że pokazuje 433Mb/s, to w praktyce każdy z nich ma z tego połowę. I pamiętaj też że te 433Mb/s są "brutto" - sporą cześć tej prędkości zużywają informacje techniczne wymieniane między urządzeniami, retransmisje nieudanych itp.
    I jeszcze uwaga: jak spojrzysz na obrazki które zamieściłeś, szczególnie na ten 2,4GHz to zauważysz, że używany kanał to tak naprawdę "górka", której szczyt znajduje się na pozycji formalnego numeru kanału. Więc jeśli ktoś ma sprzęt na sąsiednich kanałach, to i tak jego "górki" nachodzą na Twoje. A z punktu widzenia Twojej górki są to po prostu szumy powodujące spadek jakości i w efekcie prędkości. Dlatego poleciłem, żebyś uciekł daleko w prawo na 5GHz, tak żeby górki na siebie nie właziły.
  • #18 21013925
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21014630
    mospecu
    Poziom 3  
    Udało się ustawić router na dalekim samotnym kanale . Pozostaje chyba tylko testować o zobaczyć co z tego wyniknie.
    Zrzut ekranu z wykresem kanałów Wi-Fi dla sieci 5G-Vectra z siłą sygnału.
  • #20 21014687
    mik_u
    Poziom 12  
    No i dobrze. Trafiłeś nawet w kanał który jest dopuszczalny w Europie 😁. Jednak, żeby być w 100% zgodnym z prawem, to na tej częstotliwości Twój AP powinien obsługiwać DFS i TCP. DFS to zabezpieczenie przed konfliktem z radarami, TCP to dostosowanie mocy radia w przypadku konfliktu z innym urządzeniem na tej samej częstotliwości.

Tu masz trochę info na ten temat:
    wikipedia
  • #21 21014744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym połączeniem WiFi między modemem Ubee UVW32C a dekoderem Vectra, co prowadzi do zrywania sygnału i konieczności ponownego ładowania programów telewizyjnych. Urządzenia są oddalone o około 7 metrów, ale oddzielone cienkimi ścianami i szafą. Użytkownik posiada również router TP-Link AC6, który chciałby wykorzystać do poprawy zasięgu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące częstotliwości 2.4 GHz i 5 GHz, zakłóceń od innych sieci, a także możliwości użycia kabli lub technologii PLC (Powerline Communication) dla stabilniejszego połączenia. Użytkownicy sugerują zmianę kanałów WiFi oraz unikanie wzmacniaczy sygnału, które mogą powodować dodatkowe zakłócenia. Ostatecznie, użytkownik ustawił router na mniej zatłoczonym kanale i planuje testować nowe ustawienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA