Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podział kablówki Vectra + dekoder cyfrowy + internet

pikass4 18 Mar 2011 02:10 9738 4
    pikass4
    Level 10  
    Witam... nie jestem specjalistą w tym temacie więc od razu z góry przepraszam za ewentualne błędy...

W moim budynku założono kablówkę Vectry jako nową alternatywę dla Aster, oczywiście nie można było nie skorzystać z proponowanej oferty z internetem, dekoderem cyfrowym i telefonem VoIP.
    Wcześniej miałem kablówkę Aster i dosyć prosto -nieprofesjonalnie rozdzielony sygnał lecz w praktyce się doskonale sprawdzał.
    Obecnie monter podłączył mi sygnał z Vectry, wszystko podłączyliśmy na głównym TV w salonie i nie było problemu, od razu jednak powiem że w moim przypadku monter nie dodał żadnego GMF a jedynie zwykły spliter, podobno modem Webstar nie potrzebuje nic więcej. Sygnał na wszystkich TV jest żyleta, nie zauważyłem jakiś zakłóceń ani podwójnego obrazu, niestety problem jednak pojawił się jak podłączyłem modem w "pok 2" tam gdzie zresztą również mam podłączony dekoder. Sygnał w dekoderze jest czysty , to samo z analogowym ale niestety już modem ma problem z zalogowaniem się do sieci. Synchronizuje się, przynajmniej tak wskazują diody, ale już nie chce się zalogować. Dodam że problem z logowaniem modemu tyczy się tylko ostatniego "pok 2" a w innych jest wszystko OK.

Schemat mojego podłączenia:

Jak i screen z samego modemu, jedynej dodstępnej strony :(

Problem jest taki że instalacja już lata temu została przykryta boazerią a dostęp jest tylko do samych spliterów.
    Czy jest szansa naprawienia tak zepsutej instalacji przez sam dobór spliterów, czy też konieczne jest przeciągnięcie przewodu od głównego splitera?
    Dodam że instalacja modemu w lokalizacji "pok 2" jest korzystna z uwagi na adaptację sieci przygotowanej sieci.

Z góry dzięki za wszelkie rady ..
    Pozdrawiam !
  • Helpful post
    kreslarz
    Level 35  
    Prawdopodobnie problemem jest zbyt duże tłumienie kanału zwrotnego. Poprawę może dać zastosowanie odgałęźników zamiast splitterów. Tu ważnym parametrem jest tłumienie przelotowe w paśmie 5-80 MHz, gdyż tam jest transmitowany kanał zwrotny. Jednak po zastosowaniu odgałęźników 12 dB (najmniejsze tłumienie zwrotnego) może nieco pogorszyć się jakość odbioru sygnału analogowego TV.
    Proponuję zakupić 2 odgałęźniki 8 dB: Link i 2 szt 12 dB: Link

Jako pierwszy i drugi w szeregu zastosuj 12 dB (do salonu i kuchni), potem 8 dB. To powinno uratować sytuację. Powinien poprawić się (zmniejszyć) parametr Transmit Power Level.
  • Helpful post
    Marcin91
    Level 23  
    Może brakować sygnału, ewentualnie wchodzi zakłócenie i należałoby zastosować izolator : http://tels.pl/separatorizolatorgalwanicznydif900-p-118.html
    Odnośnie rozgałęźników są one już dość wiekowe, co nie oznacza że słabe, ale ja zastanowiłbym się nad ich wymianą na coś z nowszej generacji (te są stosowane obecnie w kablówkach) : http://tels.pl/rozgaleznik2krotnymalostratnyrm2f-p-57.html

A przynajmniej na ostatnim miejscu zastosować gniazdo multimedialne z blokadą kanału zwrotnego na wszystkich pozostałych wyjściach aniżeli DATA. tak jak np. GMF: http://tels.pl/zaawansowanemultimedialnegniazdoabonenckiegmf8722350-p-119.html

pozdrawiam Marcin
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kreślarz wyjaśnił temat.
    Dobrze byłoby na odgałęzieniach do TV założyć filtry kanału zwrotnego (RPS) - wtedy byłoby 100% zgodnie ze sztuką.

A tak naprawdę to widzę tu źle wyregulowany kanał zwrotny.
    Przy dosyle -1dBmV powrót powinien wynosić koło 40dBmV.
    Dzwoń do kablówki i powiedz jakie masz parametry.
    Chyba, że mają wzmacniacze budynkowe z pasywny powrotem, wtedy lipa.
    pikass4
    Level 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Problem się częściowo wyjaśnił, zamieszanie wprowadzał telewizor CRT w "pok 1", po odłączeniu od niego anteny albo wyłączeniu z prądu modem się łączył. Mimo to postąpiłem jak kreslarz poradził, i pozakładałem przed salonem i kuchnią odgałęźniki 12 db oraz przed "pok 1" 8db. Na końcu natomiast założyłem gniazdo GMF do którego podłączyłem dekoder i modem.

Efekt jest taki że wszystko ładnie się synchronizuje, nawet jak CRT włączony... Pogorszenia obrazu jakoś nie zauważyłem, może przez filtry w LCD.

Również zmieniły się parametry modemu.:

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !!