logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak stworzyć wzór tarczy do radia VE301W bez umiejętności graficznych?

semir325 22 Mar 2024 07:03 480 13
REKLAMA
  • #1 21014334
    semir325
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich.

Poszukuję pomocy w zrobieniu wzoru tarczy do mojego radia VE301W. Oryginalnie ma plastikową tarczę z prostą skalą od 100 do 0.
    Jak stworzyć wzór tarczy do radia VE301W bez umiejętności graficznych?

Niestety z powodu nieudolnego montażu podwozia przez poprzedniego właściciela tarcza ocierała o obudowę i skutecznie ją wytarła.

Jak stworzyć wzór tarczy do radia VE301W bez umiejętności graficznych?

Chciałbym wydrukować i przykleić nową z papieru ale tu napotykam ścianę... Nigdy nie ruszałem grafiki wektorowej i unikałem Corela jak ognia bo go zupełnie nie trybię. Po wielu nieudanych próbach odpuściłem chęć zrozumienia tego oprogramowania bo groziło to poważnym uszczerbkiem na zdrowiu psychicznym a na pewno mogło by spowodować nieodwracalne uszkodzenie ekranu... :)
    Ostatecznie pogodziłem się z myślą,że grafikiem nie zostanę!
    Pytanie czy ktoś z Was zna jakiś kreator do tego lub czy może mnie naprowadzić jak to zrobić nie tracąc nerwów przy godzinach nieudolnych prób w Corelu i Inscape?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21014338
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Jak już robisz - zrób z tworzywa z grawerem wypełnionym farbą.
    Podaj wymiary - średnicę, grubość plastiku, otwór itd
    Może coś wymyślę.
  • #3 21014389
    semir325
    Poziom 5  
    O takim rozwiązaniu nawet nie śniłem ale po kolei. Te niesłynne odbiorniki wyszły w wielu ewoluowanych wersjach. Ja znam już teraz 3 w tej obudowie bo są jeszcze inne. Koło strojenia jest plastikowe bez otworu jak na zdjęciach powyżej. W moim radiu jest metalowa tarcza z klejoną skalą. Cała średnica tarczy to: 88mm.
    Stary odbiornik radiowy z metalową tarczą i suwmiarką mierzącą średnicę tarczy.

Już kiedyś ktoś starał się to leczyć papierową ale zrobił to ołówkiem i tylko kilka miejsc opisał co nie miało szans przetrwać.

Papierowa tarcza radiowa na drewnianej powierzchni. .

Cała tarcza ma grubość 0,8mm i nie udało się jej odkleić bez zniszczeń dlatego chciałem powielić rozwiązanie z papierową tarczą ale lepszym wykonaniem. Podzielenie połowy tarczy od 100 do 0 mnie przerosło.
  • REKLAMA
  • #4 21014484
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Daj jeszcze długość kresek (są 3 wymiary) i wysokość cyfr
  • #5 21014514
    semir325
    Poziom 5  
    Tu jest problem bo nie mam oryginalnej i czytelnej podziałki i bazuję tylko na zdjęciach z internetu.
    Może te informacje będą pomocne a proporcje dobierze się czysto estetycznie... mówiąc krótko na oko 🫣

To jest margines zewnętrznej krawędzi tarczy.
    Wyświetlacz cyfrowego suwmiarki pokazujący wymiar 4.51 mm, na tle metalowych elementów.

Tutaj jest rozmiar widocznego pola w obudowie.
    Cyfrowa suwmiarka mierząca metalowy przedmiot, wskazanie 14.52 mm.

Kąt skali na jakiej jest zadrukowany to 180⁰ czyli połowa koła.
  • Pomocny post
    #6 21014520
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Zobacz

(Załącznik w następnym wpisie)
  • #7 21014527
    semir325
    Poziom 5  
    To jest genialne! Wiesz jak mi głupio bo siedziałem 3 dni i nawet w połowie mi tak ładnie nie wyszło 🤦.

Za chwilę jak wrócę do domu to postaram się to wydrukować i dopasować. Wtedy pokażę efekt koncowy. Bardzo Ci dziękuję !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21014570
    Justyniunia
    Poziom 36  
    To wektory, więc pewnie wydrukują się cieniutkie kreseczki..

To tu masz na tle A4, powinno być ok bez skalowania.
    Załączniki:
    • Tarcza Odbiornika.pdf (28.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21014621
    semir325
    Poziom 5  
    Wydrukowałem to na laserze i atramencie i jest trochę blade. Można te cyfry wypełnione zrobić? Może wtedy będzie wyraźniejsze? Jako wydruk wektorowy to w ogóle mi nie wyszedł.
    Blady wydruk cyferblatu z liczbami w formie okręgu.

a jako obraz jest tak:
    Wydruki z okrągłymi diagramami na papierze, po lewej z atramentu, po prawej z lasera.

Twoje proporcje w projekcie są idealne , zrobiłaś identycznie jak w '37 😉

Stary analogowy wskaźnik z podziałką i napisem VF 301.

Lewy atrament a prawy laser.
  • #10 21014638
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Nie wypełnię. Mam tylko programy do maszyn CNC.
    Daj to komuś do wygrawerowania, jak znowu zrobisz papierowe, to znowu szlag trafi po czasie.
  • #11 21014641
    semir325
    Poziom 5  
    Ach,ok. A możesz to wysłać w jakimś pliku obrazu to może wyciągnę większe nasycenie bo po przekonwertowaniu z pdf pewnoe stracę na jakości.
    W moim miejscu taka usługa jest w zasadzie nie realna. Prędzej sam kupię grawerkę u myfrendów z Ali i to jest już jakaś myśl...
    Tylko co mi z grawerki jak grafiki wektorowej nie potrafię tworzyć i tu ta myśl upada.

Pozostaje laminowanie.
  • Pomocny post
    #12 21014657
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Pozwoliłem sobie pogrubić grafikę.
    Załączniki:
    • Tarcza Odbiornika.pdf (27.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21014664
    semir325
    Poziom 5  
    Strzał w 10!
    Tego mi brakowało!
    Grafika czterech tarcz z oznaczeniami kątowymi.

Bardzo Wam dziękuję !

Myślałem ,że osiwieję zanim się nauczę CADa ,Corela aby to zrobić ale na szczęście jestem łysy a Wam to przychodzi bez problemu.
  • #14 21014675
    semir325
    Poziom 5  
    Teraz to jest mega fajny efekt. Oczywiście końcowy wydruk będzie na papierze foto i zalaminowany co zdecydowanie jeszcze wyciągnie kontrast.

Dziękuje raz jeszcze za pomoc!
    Stary wskaźnik radiowy z oznaczeniem VE 301.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu wzoru tarczy do radia VE301W, której oryginalna plastikowa wersja została uszkodzona. W odpowiedziach zaproponowano różne metody, w tym wykonanie tarczy z tworzywa z grawerem oraz wykorzystanie papieru. Użytkownik podzielił się wymiarami tarczy (średnica 88 mm, grubość 0,8 mm) oraz problemami z brakiem oryginalnej podziałki. W trakcie dyskusji zaproponowano użycie wektorów do stworzenia projektu, co pozwoliło na uzyskanie lepszej jakości wydruku. Użytkownik ostatecznie uzyskał zadowalający efekt, planując wydruk na papierze foto i laminowanie, co poprawi kontrast.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA