logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Esp8266 z WLED 0.14.1 resetuje się - problem z ustawieniami LED WS281B

Rfck 23 Mar 2024 00:54 1731 7
REKLAMA
  • #1 21015599
    Rfck
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z esp8266 kupiony na Aliexpress. Po zainstalowaniu WLED poprzez:
    https://install.wled.me/
    Instalacja wersji 0.14.1

Wszystko działa, łączę się ze swoją siecią Wi-Fi. Problem polega na tym że sterownik losowo się resetuje i muszę od nowa ustawiać kolor, efekt, strefy itd.
    nie mogę znaleźć przyczyny dlaczego tak się dzieje...

Podłączony mam do tego pasek adresowalnych LED WS281B.
    Zasilanie poprzez ładowarkę 5V3A USB
  • REKLAMA
  • #2 21015764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21018173
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Rfck napisał:
    Zasilacz ma tylko 3 A

Nie zasilacz a ładowarka *)
    To ma np inną dynamikę, a miganie na pewno jest sytuacją dynamiczną.

*) prawdę mówiąc taka świnka morska
  • REKLAMA
  • #6 21021040
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1884
    Ładowarka ma układ sterujący procesem ładowania/stabilizujący prąd ładowania/odłączania akumulatorów po naładowaniu a zasilacz daje napięcie 5V o prądzie maksymalnym 3A.

Posiadasz zasilacz
  • REKLAMA
  • #8 21024527
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1384
    Podłącz amperomierz i woltomierz a być może się dowiesz, że po jakimś czasie ładowarka uznaje, że naładowała twoje "LEDY" i ogranicza podawany prąd ładowania? A zasilacz nie ograniczy podawanego prądu dopóki będzie sprawny? Tak myślę, ale nie wiem czy dobrze myślę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ESP8266, który po zainstalowaniu WLED 0.14.1 losowo się resetuje, co wymusza ponowne ustawianie kolorów i efektów dla paska LED WS281B. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być problemy z zasilaniem, ponieważ pasek LED wymaga 60 mA na diodę, a użytkownik ma 60 diod, co przekracza możliwości zasilacza 5V3A. Wskazano również na różnice między ładowarką a zasilaczem, co może wpływać na stabilność zasilania. Użytkownik powinien rozważyć użycie zasilacza zamiast ładowarki, aby uniknąć ograniczeń prądowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA