logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bauknecht KGI1181/A+ lodówko-zamrażarka jak bezpiecznie usunąć ułamaną żarówkę w lodówce?

Melaniax 23 Mar 2024 17:59 705 9
REKLAMA
  • #1 21016339
    Melaniax
    Poziom 10  
    Kupiłam używaną lodówkę i widzę, że jest problem z żarówką. Wygląda na to, że jest ułamana i chyba długo tak siedziała. Jak się do tego zabrać? Żarówka jest "tyłem do frontu". Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi

Ułamana żarówka w lodówce
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21016424
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    Po wyłączeniu lodówki z gniazdka, spróbuj złapać za środek kombinerkami, ale z "czuciem", by nie zgnieść "słupka" i obracaj przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Powinno się udać. Jeśli nie, pozostaje rozebrać, lub odkręcić całość od ścianki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21016437
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    stanislaw1954 napisał:
    spróbuj złapać za środek kombinerkami, ale z "czuciem", by nie zgnieść "słupka" i obracaj

Pewnie mam słaby wzrok, ale tam chyba już nie ma żadnego szkła. Został tylko metalowy "gwint" żarówki.
    Ja takie resztki wykręcam następująco. Płaskim śrubokrętem, w jednym lub dwóch miejscach, odginam do środka ten gwint, robiąc miejsce na szczypce. W tym zagięciu, chwytam szczypcami i obracam, by wykręcić. Zawsze się udaje.
    Oczywiście, przy wyłączonym zasilaniu.
    Pozdrawiam.
  • #4 21016444
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    @mariann Być może masz rację..., gdyby było zdjęcie z innej perspektywy...
  • #5 21016482
    Melaniax
    Poziom 10  
    >>21016424
    Tam niestety nie ma środka. Nie za bardzo da się też zrobić zdjęcie z innej perspektywy ponieważ osłony żarówki nie da się odkręcić (więc z boku nic nie będzie widać) a żarówka jest, tak jak pisałam "tyłem do frontu". Ale dzięki za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

>>21016437
    Brzmi dobrze i jutro spróbuję. Nie wiem tylko czy wejdą tam kombinerki i śrubokręt. Ciężko w ogóle będzie tam operować bo ja nie widzę tego wkrętu. Jest tyłem do mnie. Może spróbuję z lusterkiem. Bardzo Ci dziękuję. Napiszę jutro jak poszło

Dodano po 3 [minuty]:

Osoba wskazująca na osłonę żarówki w lodówce. >>21016444
    Wnętrze lodówki z osłoniętą żarówką i produktami spożywczymi na półce.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21016619
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Przyklej coś do tej reszty żarówki i wtedy wykręcisz ją nawet po omacku.
  • #8 21017060
    Melaniax
    Poziom 10  
    balonika3 napisał:
    Przyklej coś do tej reszty żarówki i wtedy wykręcisz ją nawet po omacku.

Udało się! Przykleiłam śrubokręt 🤗. Bauknecht KGI1181/A+ lodówko-zamrażarka jak bezpiecznie usunąć ułamaną żarówkę w lodówce? Bauknecht KGI1181/A+ lodówko-zamrażarka jak bezpiecznie usunąć ułamaną żarówkę w lodówce?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21016339

Bardzo Wam wszystkim dziękuję! Sprawa załatwiona. Zorientowałam się, że dałam w tytule model mojej starej lodówki zamiast obecnej, więc dla porządku edytowalam ten tytuł, choć nie ma to właściwie wpływu na treść. Serdeczności 🫡
  • Pomocny post
    #9 21017073
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Gratuluję!
  • #10 21017081
    Melaniax
    Poziom 10  
    1. Okleiłam śrubokręt taśmą - klejącą stroną na zewnątrz
    2. Przykleiłam do gwintu, który był do usunięcia
    3. Wykręciłam 🎉 [img-0] Śrubokręt owinięty taśmą obok wykręconego, zardzewiałego gwintu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ułamanym gwintem żarówki w lodówce Bauknecht KGI1181/A+. Po wyłączeniu lodówki z zasilania, zalecano użycie kombinerek lub płaskiego śrubokręta do wykręcenia pozostałości żarówki. W przypadku braku widocznego gwintu, sugerowano odgięcie metalowego gwintu, aby umożliwić chwytanie szczypcami. Użytkownik zastosował innowacyjną metodę, przyklejając śrubokręt do reszty gwintu, co pozwoliło na skuteczne usunięcie pozostałości żarówki. Po rozwiązaniu problemu, użytkownik podziękował za pomoc i poprawił tytuł wątku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA