logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne odgłosy wydawane przez wentylator zasilacza

damio18064 03 Sty 2008 19:38 7667 11
REKLAMA
  • #1 4654096
    damio18064
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kiedy włączam komputer, wentylator wydaje mi dziwne odgłosy: brrr.. wrrr.. itp. czyściłem go, sprawdzałem czy jest cały... no i wszystko wydaje się być w najlepszym porządku, ale tak nie jest...kiedy puknę reką w obudowe to już nie bryczy mi ten wentylator..
  • REKLAMA
  • #2 4654162
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Musisz go rozebrać, umyć i nasmarować lub wymienić. Najlepiej wymienić bo chyba mocno zużyty.
  • #3 4654165
    Szczepan253
    Poziom 11  
    Sprawdź czy dobrze masz dokręcony wentylator, zasilacz i obudowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4654167
    immola
    Poziom 13  
    Musisz rozebrać wentylator na części, przeczyścić i porządnie przesmarować oś wiatraczka. Wtedy przestanie hałasować. Jeśli tego nie potrafisz, to po prostu go wymień. Koszt niewielki, w zależności od jakości (ceny) wentylatora - 20-30zł.
  • REKLAMA
  • #5 4654183
    Waldemar Podlaszewski
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    Przyczyną głośnej pracy wentylatora są wyrobione i suche panewki osi śmigła.Należy je jak najszybciej posmarować!
  • #6 4654968
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    ... i pochodzi parę dni i znów to samo ;)
    Nie sknerz i kup nowy wiatrak, kiedyś też naprawiałem, dopóki nie dokonałem "odkrycia" że naprawdę jest wiele bardziej twórczych czynności niż opóźnianie agonii zużytego chińskiego łożyska.

Jeśli zamierzasz jeszcze poużywać tego zasilacza, kup wentylator na 2 kulkowych łożyskach - bywa problem z dostaniem, ale jest praktycznie niezniszczalny.
  • #7 4655225
    zan75
    Poziom 11  
    Ile to ma lat?
    Panewki?
    Obudowa morze drgać jakkolwiek ją skręcisz.(tandeta)
    W obudowę czego stukasz, zasilacza czy całe pudło?
    Jeżeli w pudło to może być także wiatrak procesora.
  • REKLAMA
  • #8 4661405
    damio18064
    Poziom 10  
    Kiedy uderzam w obudowe jednostki to przestaje.Jednak to jest wentylator procesora... teraz nasuwa sie pytanie co mam zrobić... z tym wentylatorem?
  • #9 4661731
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Wymienić. Chyba logiczne, prawda ?
  • #10 4663139
    beef
    Poziom 10  
    Spotkałem sie z podobnym problemem przy wymianie obudowy i zasilacza ATX. Mianowicie kiedy wsadziłem nowy zasilacz do nowej obudowy komputera i wszystko precyzyjnie skręciłem, usłyszałem dziwne buczenie podczas pracy komputera. Co sie okazało zasilacz jest dość ciężki (Be-quiet Straight Power BQT E5-600W) i przenosił drgania na obudowę, co za tym idzie obudowa mocno drgała i wydawała przy tym odgłos buczenia. Więc postanowiłem zaryzykować i wbrew opinią zakupić pochłaniacz drgań na zasilacz ATX. Efekt mnie zaskoczył całkowicie ponieważ uciążliwe "buczenie" przepadło w niepamięć. Pozdrawiam
  • #12 4685881
    damio18064
    Poziom 10  
    arturj123 napisał:
    Polecam zajrzeć tu:
    http://www.dzikie.net/index.php?art=fan_clean

Jednak może wystarczy zapoznać się z tym :idea:
    :arrow: Ogłoszenie: Jak uruchomić zasilacz ATX na sucho - Oraz inne Pomoce
    TONI_2003

Bardzo pomocna stronka ta dzikie.net- wyczyściłem obydwa wentylatory procesora i zasilacza...i doszłem do tego iż problem nie tkwi w wentylatorach ale w obudowie zasilacza, kiedy pierwszy raz go rozkręcałem to nie zauważyłem że obudowa jest uszkodzona i drży wraz z całą obudową komputera. Wymieniłem obudowę i po problemie...Dziękuje wszystkim odpowiadającym za cenne informacje które byc może przydadzą mi się w przyszłości.. pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem były dziwne odgłosy wentylatora, początkowo zasilacza, a następnie wentylatora procesora. Przyczyną hałasu są najczęściej zużyte, suche panewki osi wentylatora, które wymagają rozebrania, wyczyszczenia i nasmarowania lub wymiany wentylatora. Naprawa często jest tylko tymczasowa, dlatego zaleca się zakup nowego wentylatora, najlepiej z łożyskami kulkowymi, które są bardziej trwałe. Dodatkowo drgania i buczenie mogą być przenoszone przez uszkodzoną lub źle zamocowaną obudowę zasilacza lub całego komputera. W jednym przypadku zastosowanie pochłaniacza drgań na zasilacz ATX skutecznie wyeliminowało buczenie. Ostatecznie wymiana uszkodzonej obudowy zasilacza rozwiązała problem drgań i hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA