logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy

jaqbas2 24 Mar 2024 21:50 828 17
  • #1 21018321
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Dzień dobry!

Szanowni Państwo, mam do naprawy radio - jak w tytule.
    Powód - nie załącza się.
    Po otwarciu widać dwa spuchnięte kondensatory elektrolityczne, które wypluły z siebie zawartość.
    Po pomiarach - brak na PCB innych napięć niż zasilające.
    Po analizie układu ścieżek - przetwornica ukryta pod jednym z kubków ekranujących.
    Po demontażu kubka wszystko jasne - z obudowy układu scalonego przetwornicy pozostała kupka węgla, kikuty wyprowadzeń i poskecane od temperatury ścieżki wokół.
    Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z tym modelem i wie jaki to scalak, lub ma nawet gdzieś fotkę PCB, gdzie możnaby odczytać cechę/symbol tego układu.
    Układ jest sześcionóżkowy SOT23-6.

Proszę o pomoc w identyfikacji.
    Zdjęcia płytki PCB załączam.

jaqbs2
    Załączniki:
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy 3.JPG (466.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy 5.JPG (520.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy 4.JPG (348.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy 1.JPG (390.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy 2.JPG (306.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21018434
    Zbigniew161
    Poziom 13  
    Ocena: 9

Witam. Może być ob2263 wymaga analizy lub schemat lub odczyt od innego sprawnego. Pozdrawiam.
  • #3 21018764
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Zidentyfikował kolega jakie napięcie wyjściowe produkuje ta spalona przetwornica- trzeba sprawdzić podłączyć zasilacz warsztatowy czy resztę żyje?
  • #4 21020370
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Niestety, tak jak pisałem wcześniej, na płycie głównej nie ma żadnych napięć, oprócz napięcia zasilającego 5V, podłączonego z zewnątrz - z zasilacza sieciowego 5V.
    Jeśli będzie to pomocne, narysowałem i załączam schemat tego uszkodzonego zasilacza. Jak widać na zdjęciu nr 5, obok miejsca uszkodzenia jest nieobsadzony elementami identyczny układ ścieżek i pól lutowniczych, z przeznaczeniem dla drugiego zasilacza. Zapewne na tej samej płycie mogła być montowana inna wersja radia, która być może wymagała dwóch zasilaczy.
    Pomiary omowe na liniach zasilania za uszkodzonym zasilaczem oraz pomiary drobnych elementów półprzewodnikowych na płycie nie wykazują zwarć ani anomalii. Nie ma też innych elementów (biernych) SMD, które byłyby popalone.
    Póki co mogę jedynie dość zgrubnie szacować, jakie mogą być napięcia wyjściowe z tego zasilacza.
    Wiedząc jednak jaki jest układ scalony przetwornicy i znając elementy w jego aplikacji ( bo ocalały poza jednym rezystorem ), można już bezbłędnie ocenić napięcie wyjściowe. Wówczas, jak sugeruje Kolega Telo, można spróbować uruchomić całą resztę płyty z zewnętrznego zasilacza z ogranicznikiem prądu, by nie spowodować ewentualnych dalszych uszkodzeń.
    Może sama struktura schematu połączeń/aplikacji poszukiwanego przeze mnie scalaka, skojarzy się komuś z Kolegów i tą metodą dojdziemy do jego identyfikacji?

Pozdrawiam!
    jaqbas2
    Załączniki:
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy SCHEMAT PRZETWORNICY.jpg (338.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21022552
    kgbr01
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, czy możesz mi pokazać numer modelu układu scalonego pod drugą metalową obudową? Mój jest spalony i nie mogę go zidentyfikować. Dzięki
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z widocznymi kondensatorami i układami scalonymi. Zbliżenie na układ scalony z widocznymi oznaczeniami.
  • #6 21028664
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Dzień dobry!

Scalak wzmacniacza mocy to : MIX2051 firmy Mixinno Electronics.
    Czy Kolega kgbr01 mógłby mi w drodze rewanżu załączyć czytelne zdjęcie wskazanego scalaka przetwornicy? Dla ułatwienia jego lokalizację pokazuję na Kolegi fotce. Oczywiście może być sam kod, którym oznaczony jest ten scalak.

Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam!

jaqbas2
    Załączniki:
    • Radio internetowe PHILIPS TAPR802/12. Proszę o identyfikację IC przetwornicy PCB TAPR802 kgbr01.jpg (340.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21029434
    kgbr01
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzięki za pomoc! Wyślę zdjęcie. Mikroskopowe zbliżenie płytki drukowanej z elementami elektronicznymi. Zbliżenie na układ scalony na zielonej płytce drukowanej z widocznymi elementami elektronicznymi i oznaczeniami. Zbliżenie na element elektroniczny na płytce drukowanej z napisem JWB6L.
  • #8 21029764
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Kolego kgbr01 bardzo dziękuję za dobre zdjęcia!
    Widzę, że chyba będzie możliwość zakupu tych scalaczków jedynie u Chińczyka,
    podobnie jak w przypadku oryginalnego scalaka wzmaczniacza mocy.
    Przy okazji znalazłem jak się wydaje jego funkcjonalny odpowiednik z tą samą topologią wyprowadzeń - LM4889 Texas Instruments, który jest już łatwo dostępny na naszym rynku. Proszę jednak przed ewentualnym zastosowaniem go sprawdzić dokładnie dokumentację.

Dziękuję za pomoc i klikam "pomógł"!

jaqbas2
  • #10 21030502
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Tak, Kolego Telo, to jest ten scalak.
    Mając już oznaczenie kodowe od Kolegi kgbr01, identyfikacja poszła jak z płatka jeszcze wczoraj wieczorem ;). Teraz najpierw przeliczę jakie napięcie było na wyjściu w oryginalnym układzie połączeń i spróbuję uruchomić resztę części sygnałowej z zewnętrznego zasilacza. Jeśli wszystko będzie w porządku, zastanowię się nad sposobem odtworzenia brakującego zasilania. Scalaki są, jedynie ich dostępność, z tego co znalazłem, w ilościach minimum 10 szt. i czas oczekiwania trochę zniechęcają. Wobec tego, że wraz ze zwęgleniem scalaczka, zwęgleniu uległa tez płytka i to głęboko, myślę o dodaniu zewnętrznego zasilacza/przetwornicy jako o alternatywnym rozwiązaniu problemu. W obudowie radia jest wystarczająca ilość miejsca by tak zrobić. Jeśli jednak znajdę gdzieś możliwość kupna pojedynczych sztuk scalaka, odtworzę przetwornicę na PCB, jednak nalutowując elementy na pola przeznaczone dla drugiego zasilacza.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i wszelkie wskazówki.

P.S. Długo mnie tutaj nie było i nie mogę znaleźć przycisku zamknięcia tematu. Jeśli dalej jest taki zwyczaj, proszę Moderatora by go zamknąć.

jaqbas2
  • #11 21037223
    rafalekrav40
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Cześć. Jestem posiadaczem takiego radyjka. Wczoraj udało mi się je odpalić ale od początku.
    Radio trup. Na wejściu zasilania zwarcie więc od razu robię próbę zwarciową. Zasilacz na 5V, ograniczenie prądowe na 500mA, kamera termowizyjna w łapę i okazuje się że grzeją się dwa punkty. Jeden to przetwornica napięcia JWB6U a drugi to wzmacniacz MIX2051.
    Po wylutowaniu obydwu układów podaje 5V i jest ok. Na dławik za układem lutuje przewód i podkręcam powoli napięcie i przy 3V radio wstało. Szybko z przydasi wygrzebałem inną przetwornice w obudowie SOT23-5 z takim samym pinout'em i na wyjści mam 3.3V.
    Radio działa ale bez dzwięku więc jeszcze szukam MIX2051. Po wpisaniu tego w google trafiłem na ten wątek:)
    Jak coś to jeszcze mam takie przetwornice JWB6U(zamiennik)
    Czy ktoś ma odsprzedać układ MIX2051??
  • #12 21037283
    Telo
    Serwisant RTV
    Kolega wyżej podał informację ale trzeba ja zweryfikować ,że odpowiednikiem:
    MIX2051 jest układ LM4889 ?
  • #14 21162016
    maciustrybus
    Poziom 1  
    Witam serdecznie

Mam identyczne radio, w którym problemem na 99% jest uszkodzony soft. Czy ktoś z Was ma możliwość zgrania wsadu pamięci Winbond z waszych radyjek?

Pozdrawiam
    Maciej
  • #15 21766140
    pawel182
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    >>21162016 A w którym miejscu jest ta pamięć? Bo nie widzę jej na powyższych zdjęciach..
  • #16 21766289
    Telo
    Serwisant RTV
    Pamięć masz wlutowania musisz rozbudować metalowy kubek prostokątny obok dlawika przecież wszystko masz na zdjęciach w tym temacie.
  • #17 21766299
    pawel182
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Telo napisał:
    Pamięć masz wlutowania musisz rozbudować metalowy kubek prostokątny obok dlawika przecież wszystko masz na zdjęciach w tym temacie.
    Wybacz ale nie widzę ;( Możesz mi to wskazać na zdjęciu? Z góry dziękuję.
  • #18 21767651
    Telo
    Serwisant RTV
    Przepraszam, że wprowadziłem kolegę w błąd. Pod tym ekranem jest układ przetwornicy. Daj zdjęcia płyty, szukamy układu firmy Winbond.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej radia internetowego PHILIPS TAPR802/12 poruszono problem uszkodzonej przetwornicy napięcia w obudowie SOT23-6, która uległa zwęgleniu wraz z pobliskimi ścieżkami PCB. Uszkodzenie objawiało się brakiem uruchomienia radia oraz spuchniętymi kondensatorami elektrolitycznymi. Użytkownicy zidentyfikowali scalak przetwornicy jako układ JWB6U (prawdopodobnie JW5222), a wzmacniacz mocy jako MIX2051 firmy Mixinno Electronics. Wskazano, że układ MIX2051 ma funkcjonalny odpowiednik LM4889 firmy Texas Instruments, który jest łatwiej dostępny na rynku. Wymiana uszkodzonej przetwornicy na zamiennik JWB6U pozwoliła na uruchomienie radia, jednak bez dźwięku z powodu braku wzmacniacza MIX2051. Dyskutowano także o trudnościach w dostępności oryginalnych scalaków oraz o możliwości zastosowania zewnętrznego zasilacza/przetwornicy jako alternatywy. Dodatkowo pojawiła się sugestia, że w niektórych wersjach radia mogły być montowane dwa zasilacze, co potwierdza obecność nieobsadzonego układu na PCB. Wątek poruszał również kwestie pomiarów napięć, analizy ścieżek oraz poszukiwania zdjęć i oznaczeń scalaków na PCB. Na koniec pojawiła się wzmianka o możliwym problemie z oprogramowaniem (softem) w identycznym modelu radia oraz lokalizacji pamięci Winbond na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA