logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Neostrady na Mandriva 2006 z modemem Speedtouch 330 - rozwiązanie

xHaKeReK 04 Gru 2005 16:55 660 0
REKLAMA
  • #1 2053073
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    W domu mam dwa kompy i na żadnym nie udało mi się zainstalować neostrady. Jeden raz siedziałem przy tym trzy dni i nie dało to efektu oprócz bólu oczu i głowy. Na Mandrivie 2005 i 2006 wyskakuje to samo czyli:
    Resource temporaily unavaible
    Wygląda mi na to że system korzysta ze sterowników jądra bo po usunięciu speedtch.ko.gz wywala że nie ma takiego urządzenia a nie że jest zajęte i to mnie dziwi bo powinien chyba ładować firmware z pliku?
    Nie mam już pojęcia co z tym fantem zrobić.
    Windowsa mam już dosyc od dawna i szlak mnie trafia jak słysze sam dźwięk uruchamiania ale przez ten zryty modem nie mogę zmienic systemu.

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Problem rozwiązany!
    Trzeba wrzucić mikrokod w stage 1 i 2 do /lib/hotplug/firmware/speedtch-(numer stage).bin.4.00 bo szuka go tam sterownik modemu zawarty w jądrze. Nie ważne co jest wpisane w speedtouch.conf w /etc bo firmware ładuje się dopiero po załadowaniu tych dwóch plików. Oba pliki są w plikach ze sterownikami od TP$A i nazywają się xxxx.eni
    Po tym zabiegu można łączyć się za pomocą połączenia utworzonego w centrum sterowania. Pisze teraz z linuksa i wszystko jest ok. Ludzie przyklejcie to gdzieś bo na necie jest kupa zapytań o te stery do ST 330, dlaczego wyskakuje "Resource temporaily unavaible" a żadnej odpowiedzi.
  • REKLAMA
REKLAMA