logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować Elektroniczny wymuszacz mocy EWM budowa, schemat. ?

Rodi78 25 Mar 2024 14:12 699 4
REKLAMA
  • #1 21018934
    Rodi78
    Poziom 11  
    Elektroniczny wymuszacz mocy EWM z niebieskim przewodem Zdjęcie elektronicznego wymuszacza mocy z widocznymi detalami na panelu przednim. Elektroniczny wymuszacz mocy z przewodami i osprzętem na stole.

Dzień dobry.
    Ma ktoś może schemat lub wiedzę jak zbudowany jest elektroniczny wymuszacz mocy przedstawiony na zdjęciach ?
    Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź dotyczącą budowy takiego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21019795
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Rodi78 napisał:
    jak zbudowany jest elektroniczny wymuszacz mocy przedstawiony na zdjęciach ?
    Nie wiem jak działa ten z fotki nr 1, bo go nigdy nie miałem w rękach.
    Ale ten z fotek 2 i 3 to nic innego jak RWM-1 tylko w innej obudowie i futerale.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3726757.html#18909118
    Żadnej elektroniki tam nie ma, po prostu zwykła grzałka i wentylator, coś jak suszarka do włosów.
  • REKLAMA
  • #3 21021446
    Rodi78
    Poziom 11  
    Ten elektroniczny niebieski oglądałem jest dość ciężki jak na swoje wymiary ale niestety nie ma schematu ani możliwości obejrzenia od środka. Z tym EWM-2 też wydawało mi się że to jest zwykła tzw. suszarka, więc błędnie go nazywają na naklejce "elektroniczny" powinno być rezystorowy.
    Chodzi mi jak wykonać urządzenie podobne do niebieskiego aby pozbyć się efektu suszarki czyli szumu wentylatora.
    Ma może ktoś zdjęcia co jest w środku niebieskiego EWM-1 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21021554
    pepson
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam
    Przyznam, że nigdy nie widziałem tego urządzonka, ale zasadę działania można odgadnąć.
    Nie jest to taki wymuszacz jak "suszarka", która faktycznie zużywa energię elektryczną.
    Ten nie powoduje wytracania mocy w postaci ciepła, tylko zasila cewkę prądową licznika.
    Licznik będzie naliczał zużycie energii, która faktycznie nie jest zużywana.
    Elektronika w wymuszalniku (wymuszaczu) prawdopodobnie służy do stabilizacji prądu wymuszanego w obwodzie cewki prądowej licznika (gdyby jeszcze było to skorelowane z faktycznie zmierzonym napięciem,
    to można symulować pobór mocy o konkretnej wartości )

W dużym uproszczeniu pewnie wygląda to tak
    Schemat elektroniczny przedstawiający licznika energii z wymuszalnikiem. .
  • #5 21021852
    Rodi78
    Poziom 11  
    Czy jakieś praktyczne rozwiązanie przychodzi Ci do głowy ? Jak to wykonać w praktyce i zamknąć w obudowie ?
REKLAMA