logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka drukuje kolorami na szarej stronie w drukarce Konica Minolta C353

ZiemniakZPatelni 25 Mar 2024 14:42 618 12
REKLAMA
  • #1 21018963
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Dzień dobry.
    Problem jak w temacie, dodatkowo załączam zdjęcie strony testowej, która miała być szara z dwoma prostopadłymi niebieskimi kreskami. Niestety, poza tym drukują się również kolorowe pola, głównie żółte i trochę magentowe. Problem dotyczy drukarki laserowej Konica Minolta C353 (format A3). Aktualnie w drukarce są zamontowane zamienniki wszystkich tonerów od tego samego producenta, mimo to, problem występuje tylko z 2 kolorami (głównie żółty). Drukarka ma już spory przebieg (ponad 70k na kolorach i 110k łącznie).
    Działania które podejmowałem:
    - Wymiana bębna światłoczułego (nie całego modułu tylko tej światłoczułej rokli)
    - Wyczyszczenie pasa transferowego (kilkukrotne)
    - Wyczyszczenie pojemnika na zużyty toner
    Działania których zamierzam się podjąć:
    - zamontowanie oryginalnego żółtego tonera (mam jeszcze resztkę)

Dodatkowo wspomnę jeszcze tylko że wymiana bębna przebiegała szybko (naświetlenie < 5 minut) i w prawie ciemności (zgaszone światło, zasłonięte zasłony). Przy okazji wymieniłem listwę i chip, mimo tego drukarka wyświetla całkowite zużycie żółtego bębna.

Strona testowa:
    Drukarka drukuje kolorami na szarej stronie w drukarce Konica Minolta C353

Z góry dziękuję za chęć pomocy :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21019832
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    Strona konfiguracyjna jest wydrukowana jako czarno-biała, a demonstracyjna jako kolorowa.
    Czarno-biała strona konfiguracyjna drukarki Generic 25C-4 z ustawieniami i informacjami sieciowymi. Strona testowa z próbkami kolorów, tekstem i zdjęciem ptaka.
  • #4 21020889
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Ewidentnie masz problem z IU Magenta. Zasypana elektroda i zapewne wszystko zwalone tonerem. Wygląda też że lasery również zapylone a pozostałe IU raczej też do wymiany. Na nowe zdaje się nie ma szans zatem pozostaje wyłącznie regeneracja tych które masz. Nie wiem tylko czy jest sens inwestować w tą maszynę jakiejkolwiek pieniądze. To już stary model o podwyższonym ryzyku pakowania w niego kasy. W cenie remontu zakupisz choćby C220 w dobrym stanie. Zdążają się takie jeszcze. Choć to też leciwe urządzenie …

C.
  • #5 21020893
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    A dlaczego magenta? Pytam z ciekawości bo wg mnie to problem jest głównie z kolorem żółtym.
  • #6 21020900
    copyman
    Bo na kolorowym wydruku testowym masz ewidentnie ślady zasypanej elektrody w M - takie „szlaczki”

C.
  • #7 21020910
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    A pomijając magentowy IU, co może powodować te dodatkowe kolory na kartce?
  • REKLAMA
  • #8 21020961
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    W kopiarce kolory składają się z czterech podstawowych kolorów CMYK, jak jeden padnie to reszta jest nienaturalna.
  • REKLAMA
  • #9 21020967
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Do wyczyszczenia przeswit laser->beben , do wyczyszczenia elektrody. Do sprawdzenia ta magenta. Pewne rzeczy mogą iść z pasa transferowego. Mozesz przy okazji dorzucić zdjecie jego powierzchni.
  • #10 21021071
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    Ekran drukarki pokazujący zużycie materiałów eksploatacyjnych. Wydrukowana strona z wartościami zużycia materiałów eksploatacyjnych drukarki.
    Sprawdziłem żywotność materiałów eksploatacyjnych i okazało się że źle czytałem wartości. Taśma transferowa jest zużyta w 80%, a nowy chip w żółtym bębnie działa. Problem jest z kolorem żółtym, magentą, i chyba też cyanem, więc zważając na to, że żółty bęben jest świeżo po wymianie (i wyczyszczeniu elektrody), i wszystkie prześwity laser --> bęben są wyczyszczone, możliwe, że problemem jest transfer belt. Czy ktoś mógłby potwierdzić moje podejrzenia?
  • #11 21021106
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Nie potwierdza się w ciemno. Samo zuzycie po liczniku nic nie mowi. Wyciąg pas zrob zdjecie wyciag bebny cyan i magenta i zrob zdjecia jak to wyglada w srodku i moduły. Inaczej to takie gdybanie.
  • #12 21021382
    copyman
    To że założysz nowy chip nie spowoduje że moduł stanie się „nowy” ! Jeżeli nie wymienisz jego elementów składowych a jedynie zachipujesz to pogorszysz tylko sprawę .

C.
  • #13 21029395
    ZiemniakZPatelni
    Poziom 8  
    copyman napisał:
    To że założysz nowy chip nie spowoduje że moduł stanie się „nowy” ! Jeżeli nie wymienisz jego elementów składowych a jedynie zachipujesz to pogorszysz tylko sprawę .

C.

Tak jak wcześniej pisałem, wymjeniłem cały zestaw bęben+listwa+chip. Jedyne czego nie ruszałem do deweloper, ale ten jest równomiernie rozprowadzony na wałku magnetycznym.

Poniżej zdjęcia wszystkich bębnów i pasa transferowego:
    Bębny drukarki w różnych kolorach i pas transferowy na stole. Zdjęcie bębnów i pasa transferowego w urządzeniu drukującym Kolorowe bębny drukarki i pas transferowy na stole. Zestaw bębnów drukarki z widocznymi kolorowymi pasami tonerów. Transferowy pas do drukarki na tle podłogi z sześciokątnych płytek. Pas transferowy drukarki na tle pomieszczenia z podłogą w geometryczny wzór. Zdjęcie transferowego pasa drukarki ukazującego jego powierzchnię. Transfer pasowy drukarki na stole z motywem sześciokątnym na podłodze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką laserową Konica Minolta C353, która drukuje kolorowe pola na szarej stronie, mimo że powinny być one jednolite. Problem dotyczy głównie koloru żółtego, a użytkownik podjął już kilka działań, takich jak wymiana bębna światłoczułego oraz czyszczenie pasa transferowego. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zanieczyszczenie elektrody w module magenta oraz zużycie pasa transferowego. Użytkownik planuje wymienić żółty toner na oryginalny, a także sprawdzić stan pozostałych komponentów, w tym bębna i pasa transferowego, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA