logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miele CVA 620 – jakie parametry ma warystor RV8?

barfor 25 Mar 2024 14:49 381 5
REKLAMA
  • #1 21018972
    barfor
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Dzień dobry, ekspres otrzymałem z uszkodzonym bojlerem "głównym". Został wymieniony na nowy. Ekspres przestał "lać" wodą. Niestety przy próbie odkamieniania, nie leciała woda z dyszy spieniania, po wyczyszczeniu drugiego bojlera (bardzo zakamienionym) proces odkamieniania przeszedł poprawnie. Po zrobieniu kilku kaw, niestety blok wywalił błąd. Silnik zaczął bardzo wolno pracować.

Poczytałem i wymieniłem diodę Zenera 33V, blok został poddany kompleksowej wymianie uszczelek i nasmarowaniu. Ekspres ożył. Zrobiłem 15 kaw i spalił się warystor o oznaczeniu RV8 koło mostka. Dymił tak, że załączył czujkę pożarową :) Niestety została zwęglona kupka i nie ma możliwości odczytu parametrów. Jeśli mogę prosić o odczytanie lub podpowiedź byłbym wdzięczny. Boję się włączyć bez niego urządzenia. Powoli chyba tracę do niego cierpliwość. Nie mam pojęcia co spowodowało takie uszkodzenie warystora. Silnik zwarcia nie ma. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam, Bartosz
  • REKLAMA
  • #2 21018981
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    barfor napisał:
    spalił się warystor o oznaczeniu RV8
    Oczywiście każdy to ma taki sam sprzęt już pędzi by go rozkręcać aby udzielić odpowiedzi na Twe zapytanie... Należy przede wszystkim zamieścić ekstra fotki z obu stron PCB (bez kabli) i dopiero możemy myśleć o jakiejkolwiek pomocy drogi autorze.
  • REKLAMA
  • #3 21019078
    barfor
    Poziom 13  
    Na początek powiem, że ja bym rozkręcił :) Zdjęcia zrobię jutro, z pomiarów wynika, że jest on równolegle do zasilania silnika i znajduję się blisko mostka diodowego od w/w silnika bloku.
    Załączniki:
    • Miele CVA 620 – jakie parametry ma warystor RV8? IMG_4387.jpg (422.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miele CVA 620 – jakie parametry ma warystor RV8? IMG_4406.jpg (470.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21019147
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Nie odkryłeś nic nowego. Każdy powinien pamiętać, że warystor równolegle, a termistor szeregowo... Lecz nie w tym jest rzecz tylko na jakie przede wszystkim ma być napięcie, średnica i reszta parametrów i po to są potrzebne fotki :) Cienko to na tych fotkach widać, ale zaryzykuję i powiem masz dwa rodzaje średnic u Ciebie (zmierz ten uszkodzony średnica) odczytaj z tego samego nie uszkodzonego jego dane i jesteś w domu :)
  • REKLAMA
  • #5 21019490
    barfor
    Poziom 13  
    Znalazłem zdjęcie na rosyjskiej stronie.
    Jest symbol trójkąta 07 i chyba 035.
    Zbliżenie na komponent elektroniczny na zielonej płytce z oznaczeniem RV8 i niebieskim elementem z numerem 07.
  • #6 21023122
    barfor
    Poziom 13  
    Warystor S07K35 wymieniony. Niestety bardzo się grzeje - napięcie na początku jest 36V, ale w czasie pracy silnika wzrasta do 55-60V. Dioda sprawna i tranzystor wymieniony. Co jeszcze mogę sprawdzić? Znalazłem schemat układu zaparzacza. Podobno miele jest klonem innego producenta.

Schemat układu zaparzacza z różnymi elementami elektronicznymi
REKLAMA