Dzień dobry, ekspres otrzymałem z uszkodzonym bojlerem "głównym". Został wymieniony na nowy. Ekspres przestał "lać" wodą. Niestety przy próbie odkamieniania, nie leciała woda z dyszy spieniania, po wyczyszczeniu drugiego bojlera (bardzo zakamienionym) proces odkamieniania przeszedł poprawnie. Po zrobieniu kilku kaw, niestety blok wywalił błąd. Silnik zaczął bardzo wolno pracować.
Poczytałem i wymieniłem diodę Zenera 33V, blok został poddany kompleksowej wymianie uszczelek i nasmarowaniu. Ekspres ożył. Zrobiłem 15 kaw i spalił się warystor o oznaczeniu RV8 koło mostka. Dymił tak, że załączył czujkę pożarową
Niestety została zwęglona kupka i nie ma możliwości odczytu parametrów. Jeśli mogę prosić o odczytanie lub podpowiedź byłbym wdzięczny. Boję się włączyć bez niego urządzenia. Powoli chyba tracę do niego cierpliwość. Nie mam pojęcia co spowodowało takie uszkodzenie warystora. Silnik zwarcia nie ma. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam, Bartosz
Poczytałem i wymieniłem diodę Zenera 33V, blok został poddany kompleksowej wymianie uszczelek i nasmarowaniu. Ekspres ożył. Zrobiłem 15 kaw i spalił się warystor o oznaczeniu RV8 koło mostka. Dymił tak, że załączył czujkę pożarową