logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś na tym forum naprawia sterowniki w autobusach?

wojtek12345 04 Gru 2005 17:40 3010 2
REKLAMA
  • #1 2053220
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Czy jest na tym forum ktoś, kto ma doświadczenie w naprawie sterowników ogrzewania i klimatyzacji w autobusach? Mogę wymienić się doświadczeniami w naprawach sterowników stosowanych w Neoplanach. Szukam informacji na temat sterowników stosowanych w Scaniach i Mercedesie 404.
  • REKLAMA
  • #2 2053449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2053587
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Sterowniki o które pytasz najczęściej sterują tylko piecem ogrzewania dodatkowego i z nimi nie ma większych problemów. Tylko raz spotkałem w Bovie sterownik Wabco, który obsługiwał zarówno piec, nadmuchy i klimatyzację. Częściej spotykam sterowniki firm Bader, Konvekta, Siemens, VDO czy GKR i z tym ostatnim stosowanym w Mercedesie 404 toczę właśnie boje. Właściwie potrzebuję tylko informacji o symbol jednego układu scalonego. Ktoś wcześniej powymieniał w tym sterowniku większość układów, ale moim zdaniem zastosowano niewłaściwe demultiplexery.

Widzę, że nie ma odzewu. Więc nikt nie naprawia lub nie chce się do tego przyznać. Przy okazji pozdrawiam "naprawiacza" z Warszawy, który naprawiał sterownik z Mercedesa, o którym pisałem wyżej. Naprawiał metodą wymiany wszystkiego, bo może przypadkiem się trafi. Zamiast 4094 wstawił 4051(różnica prawie żadna ;-) ). Powodzenia w dalszych naprawach.
    Temat można zamknąć.
REKLAMA