logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delonghi ECAM23 Cappuccino – mieli za krótko i za grubo, luźne wilgotne fusy

aleksalukowska1 28 Mar 2024 19:19 798 1
REKLAMA
  • #1 21023545
    aleksalukowska1
    Poziom 1  
    Hej, mam problem z ekspresem Delonghi ECAM23 Cappuccino.

Ekspres mieli kawę za krótko, za grubo pomimo manewrowania stopniem zmielenia. Fusy luźne, grube i lekko wilgotne. Ekspres wielokrotnie rozbierany, czyszczony, smarowany, sprawdzany. Nic nie pomaga. Ekspres jest dość stary i zrobił baaardzo dużo kaw. Po wsypaniu zmielonej kawy, lura taka sama i fusy w zbiorniku takie same jak w przypadku kiedy ekspres sam mieli kawę(tylko są drobniej zmielone bo mielone ręcznie). Ekspres odkamieniany często za pomocą odkamieniacza delonghi. Brak wycieków poza wilgotnymi fusami w zbiorniku. Mam w planie jutro kupić oringi do zaparzacza. Zaworek od zaparzacza wychodzi bardzo ciężko, wręcz na siłę, ale to nie tłumaczy za grubo zmielonej kawy. Ekspres przywrócony do ustawień fabrycznych, nic nie dało.

Jest jakiś ratunek na samodzielną naprawę? Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21023594
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Czy czas mielenia daje się regulować z poziomu menu?
    Grubość mielenia zależy od odległości żaren młynka, jeśli dostępna dla użytkownika regulacja pokrętłem nie daje pożądanych rezultatów to można jeszcze "dokręcić" po rozebraniu młynka albo żarna wymienić po prostu.

Lurowatośc kawy to w tej marce standard jak dla mnie ale wpływ na to ma infuzor. Wymiana pomaga aczkolwiek inne marki wypadają na tym tle lepiej.
REKLAMA