logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zainstalować OneMeter do zliczania mrugnięć diody LED w liczniku?

mobile4you 29 Mar 2024 15:50 900 7
REKLAMA
  • #1 21024633
    mobile4you
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zakupiłem OneMeter (kolejny raz), bo potrafi teraz korzystać z licznika poprzez zliczanie mrugnięć diody LED (imp/kWh). Niestety coś nie hula. Czy ktoś z Was używa go w ten sposób i wie, gdzie się dokładnie znajduje element, który odpowiada za zliczanie?

Licznik OneMeter z widoczną etykietą z numerem modelu i seryjnym.
  • REKLAMA
  • #2 21025451
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    mobile4you napisał:
    Zakupiłem OneMeter (kolejny raz), bo potrafi teraz korzystać z licznika poprzez zliczanie mrugnięć diody LED (imp/kWh).
    Licznik podaje to bezpośrednio(liczby) - jako odczyt mocy czynnej w watach, kilowatach.
  • REKLAMA
  • #3 21025533
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Pod warunkiem, że ten kod jest aktywny w danym liczniku.
  • REKLAMA
  • #4 21025622
    mobile4you
    Poziom 11  
    >>21025451
    Potrzebuję obciążenie godzinowe, nie chcę co godzinę odczytywać licznik osobiście i dane wklepywać ręcznie do analizy. OneMeter umożliwia (jak działa) odczyt ciągły.

Dodano po 43 [sekundy]:

>>21025533 O jakim kodzie piszesz?
  • #7 21025957
    mobile4you
    Poziom 11  

>>21025693 Te kody są wykorzystywane przy odblokowanym przez operatora liczniku i trybie odczytu przez port optyczny. Tutaj jest wątek o odczycie poprzez diodę LED (port optyczny zablokowany).

Dodano po 1 [minuty]:

>>21025798 Od tego zacząłem. Nie hula. Dlatego pytam praktyków.
  • REKLAMA
  • #8 21034501
    mobile4you
    Poziom 11  

Koledzy elektronicy z pracy zrobili mi układ z diodą na podczerwień i przy generowaniu sygnału ~5Hz OneMeter aktywował się w celu zliczania mrugnięć diody LED w liczniku. Wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował OneMeter do zliczania mrugnięć diody LED w liczniku energii, jednak napotkał problemy z jego działaniem. Inni uczestnicy dyskusji wskazali, że licznik musi mieć aktywowany odpowiedni kod, aby OneMeter mógł poprawnie odczytywać dane. Użytkownik potrzebuje ciągłego odczytu obciążenia godzinowego, a nie ręcznego wprowadzania danych. W odpowiedzi na trudności, jeden z uczestników podzielił się rozwiązaniem, które polegało na stworzeniu układu z diodą na podczerwień, co umożliwiło aktywację OneMeter przy generowaniu sygnału o częstotliwości ~5Hz, co pozwoliło na skuteczne zliczanie mrugnięć diody LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA