logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Desingjet T120 - Komunikat "Wystąpił problem z drukarką lub obsługą tuszu"

hary125 29 Mar 2024 18:35 2004 6
REKLAMA
  • #1 21024796
    hary125
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

W mojej drukarce T120 skończył się tusz niebieski. Wymieniłem na nowy oryginalny. Po wymianie za pierwszym razem drukarka uruchomiła się, ale poziom tuszu wskazywał jakby dalej był nie wymieniony tusz. Następnie po próbie wydruku testowego pojawił się komunikat "Wystąpił problem z drukarką lub obsługą tuszu". Twardy reset nic nie pomógł. Jak wyjmuje tusz niebieski to błąd znika, ale po włożeniu cały czas się pojawia. Głowica drukująca zostawia na papierze ślady każdego koloru - jakby było ok.

Co to oznacza? Czy głowica jest do wymiany?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21025109
    hary125
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    a może wymieniany tusz był wadliwy?
  • REKLAMA
  • #4 21083932
    michael-1977
    Poziom 10  
    Witam
    Mam ten sam problem, ale z tuszem czarnym, chciałem się podpiąć. Czy wymiana głowicy pomogła ? Czy warto w takim przypadku rozważać czyszczenie głowicy - przez menu (jak się da włączyć) lub czyszczenie płynen czyszczącym po wyjęciu głowicy z plotera
  • #5 21084069
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Wyjmij głowicę z plotera. Z tyłu masz 2 śrubki torx chyba 6. Jak odchylisz elektronikę to zobaczysz czy nie jest zalana tuszem elektronika. Jeśli tak to głowica do wymiany.
    Załączniki:
    • hp_t120.jpg (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21101044
    michael-1977
    Poziom 10  
    Tak, udało mi się dostać do głowicy i niestety była zalana. Kupiłem nową, koszt niecałe 1000 zł, i działa dobrze. Endriuf dziękuję za pomoc :)

Pytanie na przyszłość. Jak uniknąć zalania głowicy żeby jej nie wymieniać co 5 lat ? Mam starą, spróbuuję ją rozebrać i zaobaczyć co tam jest. Są tam sprężynki, które wyskakują jak się odchyla elektronikę i to mnie martwi, czy bym to złożył

Dziękuję jeszcze raz
  • REKLAMA
  • #7 21101526
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Nic nie zrobisz. Wada konstrukcyjna. Tam są kanały od góry przykryte folią, która się rozszczelnia. Tak było w moim przypadku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Designjet T120, która po wymianie tuszu niebieskiego na nowy oryginalny wyświetla komunikat "Wystąpił problem z drukarką lub obsługą tuszu". Po twardym resecie problem nie ustępuje, a błąd znika tylko po wyjęciu tuszu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzona głowica drukująca, która mogła być zalana tuszem. Wskazówki obejmują sprawdzenie elektroniki pod kątem zalania oraz rozważenie czyszczenia głowicy. Użytkownik, który wymienił głowicę, potwierdza, że nowa działa poprawnie, ale zwraca uwagę na konstrukcyjną wadę, która może prowadzić do zalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA