logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Desingjet T120 - Komunikat "Wystąpił problem z drukarką lub obsługą tusz

MeWash 22 Wrz 2017 10:05 23148 8
REKLAMA
  • #1 16713683
    MeWash
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Dzień dobry,

Mam taki komunikat: "Wystąpił problem z drukarką lub obsługą tuszu. Wyłącz drukarkę i włącz ją ponownie. Jeśli problem pozostanie skontaktuj się z HP"

W pomocy (?) do opisu błędu jest: "Ogólny błąd drukarki. Rozwiązanie 1: włącz i wyłącz, bla bla bla... Rozwiązanie 2: Zapisz nr błędu i skontaktuj się z HP bla bla bla.."

Oczywiście nr błędu nie ma.

Po otwarciu pokrywy od tuszy karetka przesuwa się i można wyjąć pojemniki z tuszami. Co ciekawe, po wyjęciu czarnego, pojawia się komunikat, że brak czarnego i po kliknięciu OK jest normalny ekran bez błędu. Po ponownym włożeniu czarnego błąd wraca. Z każdym kolorem jest tak samo - po wyjęciu błąd nie znika.

Pożyczyłem z firmy obok działający u nich pojemnik z czarnym tuszem - błąd nie zniknął.

Teraz pytanie: czy uszkodzona jest głowica czy coś innego?

Aha, jeszcze jedna rzecz. Klient przyznał się, że czasami "oszczędzał" na tuszach i kupował czarny zamiennik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16714383
    Daro_Olo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam, miałem taki sam przypadek i dopiero wymiana głowicy na nową + komplet oryginalnych tuszy - niestety droga impreza.
  • REKLAMA
  • #3 16721970
    yogi2006
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Sprawdź czy we wszystkich pojemnikach jest atrament. Potrząśnij nimi zasłaniając otwór przez który podawany jest atrament.
    Jeśli jakiś wydaje się pusty wymień go.
    Następnie zrób hard reset z poziomu menu, bez żadnego tuszu.
    Jeśli nie da się bez tuszu wejść w opcje to z założonymi tuszami.

Według mnie nie jest nic uszkodzone w drukarce i da się ją uruchomić po założeniu tuszy, które nie są puste, przepełnione lub zapowietrzone.
  • #4 16722049
    MeWash
    Poziom 10  
    Tusze, które mam są oryginalne, nie są puste (coś w nich chlupie). Nie wiem tyko czy są zapowietrzone, bo jak to sprawdzić?
    Twardy reset nie pomógł. Doszło do momentu kiedy drukarka chce skalibrować głowicę. Wtedy pojawił się komunikat z pierwszego mojego posta.
  • REKLAMA
  • #5 16722065
    yogi2006
    Poziom 15  
    Jeśli dochodzi do kalibracji to znaczy że dysza jakiegoś koloru nie jest drożna.
    Wyjmij głowicę i zobacz czy dysze zostawiają ślad na ręczniku papierowym. Przyłóż ją na ułamek sekundy i napisz czy wszystkie paski są równe i czy mają dobry kolor.
    Jeśli nie to musisz ją udrożnić. Jeśli nie masz płynów to użyj ciepłej wody destylowanej. Nalej do naczynia i przyłóż głowicę do powierzchni cieczy, następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym i załóż do drukarki.
  • REKLAMA
  • #6 16722075
    MeWash
    Poziom 10  
    Czyściłem ją już wcześniej. Ślady są ok.
  • #7 16722082
    yogi2006
    Poziom 15  
    Czy styki głowicy są suche, nie są pokrzywione? Czy styki chipów są proste? Jaki jest kod błędu?
  • #8 16722098
    MeWash
    Poziom 10  
    Wszystko jest ok. Sprężynki stykowe całe, niepokrzywione. Czipy na swoich miejscach.
    Kodu błędu - tak jak pisałem na początku - się nie wyświetla.
  • #9 16733493
    MeWash
    Poziom 10  
    Wymiana głowicy pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP Designjet T120, otrzymując komunikat o błędzie związanym z tuszem. Po próbie resetowania i wymiany tuszy, problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie głowicy, zwłaszcza po tym, jak komunikat o błędzie pojawiał się ponownie po włożeniu tuszy. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie poziomu tuszu, wykonanie twardego resetu oraz udrożnienie dysz głowicy. Ostatecznie wymiana głowicy na nową oraz użycie oryginalnych tuszy rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA