logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji PV: wymiana Sofar KTL-X na model 6.6 G2 czy G3?

toolpusher 31 Mar 2024 04:22 657 5
REKLAMA
  • #1 21026450
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Cześć,
    Upływa właśnie 3 lata od otrzymania dotacji więc już można coś grzebać przy instalacji.
    Początkowo miałem instalacje 4.4 kW na falowniku Sofar Solar 4.4 KTL-X G2, Potem rozbudowołam ją dwukrotnie do wartości 7.5kWp. Oczywiście falownik lecial później nz przestawionych zworkach do 6.6 no bo nie mogłem zmienić falownika ze względu na Mój Prąd.
    Chcę doprowadzić to do porządku lub nie cały czas bije się z myślami. Jak by padł falownik to pewnie nie uznają gwarancji i trzeba było by naprawiać samemu. Ale już chodzi 3 lata i nic mu nie jest. Jestem w PGE i nie robią problemu ale czytałem ze Tauron już szuka takich gagatków. Jestem na net meteringu i nie chcę im dać żadnej podstawy do wypowiedzenia umowy.
    Najlepiej wziąłby falownik 6.6 ze starej serii G2 bo wymiana trwała by 4 min, Przy nowym musiał bym wieszać ramkę od nowa, odpinać wtyczkę 3 fazową, ogólnie więcej roboty ale to żaden problem. Czy jest coś co przekona mnie do G3? Wyższe napięcie wiem. Mój falownik daję radę przy tej mocy bo mam poniżej 800V przy tej pogodzie i przy tej ilości paneli - 22szt ( JA Solar 340W). Gdybym chciał dołożyć a nie za bardzo mam miejsce to juz napięcie mnie będzie trochę ograniczać i w zimie mógł by się wyłączyć. Cena podobna bo już tych G2 nie idzie prawie dostać nowych a jeśli są to w cenie G3.
    Tak sobie głośno myslę może ktoś już stawał pod podobnym dylematem i coś doradzi.
  • REKLAMA
  • #2 21026483
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    toolpusher napisał:
    Cześć,

Chcę doprowadzić to do porządku lub nie cały czas bije się z myślami.

Co konkretnie chcesz doprowadzać do porządku? Dołożone panele zgłosić?
  • REKLAMA
  • #3 21026616
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Chodzi o falownik. Przy dotacji mogłeś dołożyć paneli ale nie wolno było ruszyć falownika. W PGE jest wszystko zgłoszone zgodnie ze stanem faktycznym. Ale.moze przyjdzie moment i i ktoś z PGE zada pytanie dlaczego na falowniku 4.4 potrafię oddać 6.6 kW do sieci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21026664
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    toolpusher napisał:
    Ale moze przyjdzie moment i ktoś z PGE zada pytanie dlaczego na falowniku 4.4 potrafię oddać 6.6 kW do sieci?

To chyba byłaby ostatnia rzecz o którą by pytali. Wielkość instalacji określa moc paneli, i dlatego możesz oddać tyle ile masz mocy w panelach. Moc falownika ich nie interesowała i raczej nie będzie w końcu to twoje urządzenie i ty określasz na jakich parametrach ma pracować za wyjątkiem ustawień maksymalnego napięcia.
    Jak ograniczysz mu moc bo ci się wyłącza w słoneczne dni to myślisz, że też będą do ciebie mieli z tego powodu uwagi?
    Jeśli falownik ma taką możliwość techniczną podniesienia mocy, to masz prawo z niej korzystać.
  • REKLAMA
  • #5 21353463
    Shot
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Też myślę nad rozbudową z 5.76 do 9.9. Od 5 lat mam falownik 5.5 z serii G2. Czy zgłoszenie zwiększenia mocy nie zostanie odrzucone przez PGE przez to że falowniki Sofara z serii G2 nie mają certyfikatu NC RfG?
  • #6 21354372
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 848
    @Shot A kto ci powiedział że G2 niema certyfikatu NC RfG?
REKLAMA