logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana jednofazowego inwertera KACO Powador na jednofazowy SOFAR w PV 4,3 kWp i zgłoszenie godo PGE

zybinek 28 Sie 2025 15:28 177 3
REKLAMA
  • #1 21647058
    zybinek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Mam od pewnego czasu problem z jednofazową instalacją PV o mocy 4,3 kWp, zgłoszoną do PGE w 2016 roku (na starych zasadach). Instalacja dotychczas pracowała z falownikiem KACO Powador 4501xi, który chcę wymienić na SOFARSOLAR 5000TLM – sprawny, pozyskany po rozbudowie innej instalacji.

W załączniku przesyłam tabelę porównującą kluczowe parametry techniczne obu falowników.

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się:

- Czy SOFARSOLAR 5000TLM może być zastosowany jako zamiennik dla KACO Powador 4501xi w tej instalacji?
    - Jak wygląda procedura zgłoszenia wymiany falownika w PGE w przypadku instalacji działającej na zasadach z 2016 roku?

Z góry dziękuję za pomoc!
    Załączniki:
    • Wymiana jednofazowego inwertera KACO Powador na jednofazowy SOFAR w PV 4,3 kWp i zgłoszenie godo PGE Porównanie KACO - SOFAR 5000TLM.jpg (239.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21647072
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Teraz falownik jedno fazowy może być do 3,6 KW, a więc nie przyjmą na pewno .
  • #4 21647097
    zybinek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dziękuję za odpowiedzi, ale mam wrażenie, że nie do końca odnoszą się one do mojego konkretnego przypadku i niestety niewiele mi wyjaśniają.

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto realnie przeszedł przez procedurę wymiany falownika w instalacji zgłoszonej do PGE na starych zasadach (2016 r.) i ma doświadczenie praktyczne, a nie tylko teoretyczne rozważania?

Zależy mi na sprawdzonych informacjach – z góry dziękuję za każdą pomoc!

Dodano po 21 [minuty]:

Chciałbym doprecyzować moje zapytanie.
    Według informacji uzyskanych od znajomego elektryka oraz zgodnie z moimi wnioskami z analizy aktualnych wytycznych PGE:
    • W nowych instalacjach jednofazowych faktycznie obowiązuje ograniczenie mocy falownika do 3,68 kW (czyli 16 A przy napięciu 230 V).
    • Jednak moja instalacja została zgłoszona w 2016 roku, więc obowiązują mnie tzw. „stare zasady” i zgłoszona wtedy w PGE moc 4,29 kW.
    W związku z tym:
    • jeśli nie zmieniam mocy przyłączeniowej i nie przekraczam mocy zgłoszonej w 2016 r., to mogę wymienić falownik na mocniejszy (np. SOFARSOLAR 5000TLM),
    • pod warunkiem, że ograniczę jego moc wyjściową do poziomu poprzedniego falownika (np. przez konfigurację software'ową),
    • Moc moich paneli pozostaje bez zmian i jak wynika z załączonej tabelki porównawczej moc obu falowników starego i nowego jest praktycznie identyczna – Czy muszę więc dokonywać konfiguracji softwarowej falownika?

Stąd moje zapytanie na forum – Zależy mi na praktycznych doświadczeniach osób, które faktycznie przeprowadziły taką wymianę w instalacji zgłoszonej na starych zasadach.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!
REKLAMA