logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Athlon 64 3000+ i Radeon 9800 SE dla lepszej wydajności?

jokrasa 04 Gru 2005 19:30 1270 9
REKLAMA
  • #1 2053605
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    CHIAŁBYM TROCHĘ LUB MOCNO PRZYSPIESZYĆ SWOJE PODZESPOŁY TZN.
    PROCEK: ATHLON 64 3000+ (S.754) (2000 MHZ)
    PAMIĘĆ: 2 X 512 400MHZ KINGSTON (ZAMON
    GRAFIKA: PALIT RADEON 9800 SE
    4 POTOKI, GPU: 380MHZ, MEMORY 250MHZ(500 MHZ w ddr)
    PŁYTA GŁÓWNA: GIGABYTE K8NS PRO.

NA PAMIĘCIACH ZAINSTALOWAŁE MIEDZI. RADIATORY,
    NA PROCKU JEST OBECNIE FREEZER 64
    Z GRAFIKI ODPIĄŁEM ORYG. RADIATOR I WIATRAK (BO HAŁASOWAŁ)
    I ZAMONTOWAŁEM INNY WYNALAZEK (ZAJMUJE POWIERZCHNIĘ JAK SAMA KARTA).
    Pytanie?
    Co można z tym zrobić, czy opłaca się podkręcać, do jakich granic można sprubować, czy ktoś ma podobną konfigurację, na jakich wartościach(MHZ) powinien ten sprzęt chodzić,
    W grafice trochę mi brakuje ,,FPS" w niektórych gierkach
    Ogólnie chciałbym lepiej i szybciej.

Proszę o sugestie i wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 2053861
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    jokrasa napisał:
    W grafice trochę mi brakuje ,,FPS" w niektórych gierkach
    Ogólnie chciałbym lepiej i szybciej.

Procesor w nowszych grach już i tak ma małe znaczenie. Spróbuj odblokować 8 potoków w grafice i pogonić jej pamięci. Mi udało się pamięci pogonić do 325MHz i conieco mocy to dało. Jednak z potokami może być różnie.
  • REKLAMA
  • #4 2053907
    jokrasa
    Poziom 28  
    Czyli w grafie zająć się pamięcią, czy GPU ?
    Czy po odblokowaniu oprogramowaniem potoków, nadal można jeszcze coś wycisnąć
  • REKLAMA
  • #5 2053942
    nietykalny
    Wpierw potoki, potem pamięć, a na końcu GPU
    a jeżeli będzie mało to jeszcze można zrobić Vmody np na gpu wtedy ogranicza cię wyobraźnia i chłodzenie :)
  • REKLAMA
  • #7 2054133
    nietykalny
    @avatar
    No to prościej mu napisz kup komputer za 5 tysięcy złotych bo i tak będzie wszystko musiało iść do wymiany a do tego bym jeszcze dodał przynajmniej 4 dyski SATA II w RAID 0 :)
  • #8 2056696
    jokrasa
    Poziom 28  
    Wielkie dzięki biorę pożyczkę i lecę po nową płytę i procesor na 939 no i kartę grafiki wydam 1700 zł i za 9 miesięcy znowu post o przyspieszenie bo za mało ramek w gierce X ( a wmawiali mi że za rok troche sobie popodkręcasz i sprzęt jak nowy)
  • #9 2057371
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    avatar - nie wypisuj bzdur. Roznica wydajnosci platofory na 754 i 939 jest MINIMALNA.

jokrasa - slabym punktem jest karta graficzna. Jezeli nie da sie odblokowac potokow, to albo trzeba karte wymienic (chcesz modyfikowac to co masz) albo krecic na max'a. Czyli pamiec krecisz az bedziesz mial artefakty (i wtedy dajesz lekko mniej Mhz). Tak samo rdzen, tylko tu sie zawiesi lub wyskocza "inne" bledy.
  • #10 2057859
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    A ja odpowiem żebyś sobie darował :P
    Odblokowanie potoków może nieść za sobą rychłe padnięcie karty :(
    Polecam ograniczyć troszkę detale i cieszyć się tym co masz 8-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Athlon 64 3000+ (Socket 754) oraz karty graficznej Palit Radeon 9800 SE w celu poprawy wydajności w grach. Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte K8NS Pro, pamięci Kingston 2x512 MB 400 MHz oraz niestandardowe chłodzenie na procesorze i karcie graficznej. Wskazano, że platforma Socket 754 ma ograniczenia wydajnościowe w porównaniu do Socket 939, gdzie kontroler pamięci jest zintegrowany z procesorem, co wpływa na lepsze osiągi. Zalecane jest najpierw odblokowanie potoków w karcie graficznej, następnie podkręcenie pamięci GPU, a na końcu rdzenia GPU, z uwzględnieniem stabilności i chłodzenia. W przypadku braku możliwości odblokowania potoków, sugeruje się wymianę karty graficznej lub maksymalne podkręcanie z zachowaniem stabilności. Niektórzy radzą wymianę całej platformy na Socket 939 z nowym procesorem i kartą graficzną PCIe dla znacznej poprawy wydajności. Odblokowanie potoków może jednak skrócić żywotność karty. Podsumowując, podkręcanie jest możliwe, ale ograniczone przez sprzęt i chłodzenie, a najlepszym rozwiązaniem jest modernizacja podzespołów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA